Šta građani imaju od toga da zaokruže DA na referendumskom listiću u nedelju?

13.01.2022

11:21

0

Izmene se odnose na ustavne odredbe koje se tiču pravosuđa i tužilaštva, a koje treba da obezbede njihovu veću nezavisnost i vladavinu prava

Šta građani imaju od toga da zaokruže DA na referendumskom listiću u nedelju?
Tan2022-1-3_111644113_0 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Građani će se na republičkom referendumu koji je Narodna Skupština Republike Srbije raspisala za 16. januar, zaokruživanjem „da“ ili „ne“ na glasačkom listiću, izjašnjavati na referendumsko pitanje koje glasi: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Ukoliko većina onih koji izađu na referendum zaokruži “da”, za one koji dele pravdu to će značiti da više neće biti birani u Parlamentu već odlukom Visokog saveta sudstva, a za građane da će svi, i moćni i bespomoćni, zaista biti jednaki pred zakonom.

Izmene se odnose na ustavne odredbe koje se tiču pravosuđa i tužilaštva, a koje treba da obezbede njihovu veću nezavisnost i vladavinu prava.

Sudija Ustavnog suda Srbije, profesor dr Tamaš Korhec, kaže da je veoma važno da građani iskoriste to pravo.

“Niko umesto sudija i tužilaca ne može da se izbori za njihovu nezavisnost, ali je veoma važno da građani to odaberu na referendumu. Jer, svima trebaju sudije koje će suditi po zakonu, a ne po volji moćnika, kao što je to bilo zapisano još u “Dušanovom zakoniku”. Dakle, po prirodi stvari, mora da se menja svest i nas kao građana tako što ćemo da tražimo zaštitu od sudova, od nezavisnih institucija, a ne da tražimo neke neformalne načine zaštite naših interesa. Oni stvarno treba da se drže Ustava i zakona, a ne da sude po diktatima moćnika. To nam niko ne može obezbediti, samo mi sami sebi”, kaže profesor dr Tamaš Korhec, sudija Ustavnog suda Srbije.

Profesor dr Tamaš Korhec, sudija Ustavnog Suda Srbije, ističe da će uspehom referenduma biti stvoren pravni okvir da vladavina prava zaživi i u praksi, što je važno ne samo za sudije i tužioce već i za sve građane i državu.

“Ako ovde ne napravimo iskorak, i to ne samo na papiru nego i u stvarnom životu, onda nemamo evropsku budućnost. A vladavina prava nije važna samo za sudije i tužioce. Možda neko ima utisak da je sad pitanje da li će sudije imati vlast nad sobom ili će neko drugi imati vlast nad njima. Nije. To je suštinski interes svih nas. Jer, i u zemljama blagostanja na koje se svi ugledamo, svuda imamo vladavinu prava. Tamo je i životni standard najviši. A zašto? Zato što građani imaju pravnu sigurnost, a ona štiti vlasništvo nad privatnom svojinom, pravom koje vam pripada bilo da tražite zaposlenje ili hoćete da zaštite pravo nad patentom. Kako se to postiže? Upravo nezavisnim sudstvom i vladavinom prava. Zato je važno da iskoristimo priliku koju pruža referendum pa da to bude jedan zamajac našem društvu da stvarno krenemo u tom pravcu. Ništa nećemo zavrišti 16. januara, ali možemo započeti nešto zaista dobro”, poručuje profesor dr Tamaš Korhec.

Sudija Ustavnog suda Srbije, profesor dr Tamaš Korhec, ističe da je nezavisnost pravosuđa i tužilaštva od bilo kog uticaja te jačanje vladavine prava od suštinskog značaja za celo društvo i državu te da građani treba da iskoriste mogućnost da se neposredno izjasne o tome na referendumu koji će biti održan 16. januara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike