Imate koronu, a želite da glasate na referendumu? Evo šta treba da uradite

11.01.2022

11:15

0

Glasačko mesto mora da bude očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja

Imate koronu, a želite da glasate na referendumu? Evo šta treba da uradite
Izbori / Ilustracija - Copyright ATAImages/ A.A.

Republička izborna komisija donela je Uputstvo za sprovođenje glasanja na republičkom referendumu raspisanom za 16. januar u uslovima epidemije zarazne bolesti kovid-19. Kako se navodi u uputstvu, glasačko mesto mora da bude očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja.

Međutim, šta ako u danu glasanja imate koronu, simptome bolesti ili vam je propisan karantin zbog izlaganja virusu?

U tom slučaju potrebno je da glasač obavesti lokalno radno telo Komisije da želi da glasa van glasačkog mesta, da je oboleo od zarazne bolesti, da ima simptome bolesti ili mu je određena mera karantina.

Glasanje se obavlja ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi glasač koji glasa van glasačkog mesta. Glasač oboleo od zarazne bolesti kovid-19 ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača, koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument tog glasača.

Pomagač može da bude samo osoba koja nije obolela od zarazne bolesti kovid-19.

overenici koji sprovode glasanje van glasačkog mesta moraju nositi zaštitne maske i zaštitne rukavice i moraju dezinfikovati rukavice kako prilikom dolaska kod glasača na adresu stanovanja, tako i prilikom odlaska. Moraju da dezinfikuju ruke i glasaču i pomagaču, te da se staraju da sve vreme pravilno nose zaštitnu masku.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg legitimacionog dokumenta.

Po povratku na glasačko mesto, obavezno se dezinfikuje sav materijal koji su poverenici glasačkog odbora vratili na glasačko mesto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike