Borelj sa Vučićem i Kurtijem o referendumu na KiM: Ljudima bi trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju

13.01.2022

10:25

0

"Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OEBS-a", podsetio je Borelj na Tviteru

Borelj sa Vučićem i Kurtijem o referendumu na KiM: Ljudima bi trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je danas da je razgovarao u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u vezi sa "prikupljanjem glasova" na KiM za predstojeći referendum o ustavnim promenama.

Borelj je na Tviteru naglasio da bi ljudima trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju.

"Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OEBS-a", podsetio je Borelj na Tviteru.

 

 

Kurti je ranije saopštio da je razgovarao sa Boreljom o referendumu, zakazanom za 16. januar i naveo da mu je preneo stav Prištine da Srbi na KiM sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

"Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", napisao je Kurti sinoć na Tviteru.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je sinoć da je RIK tehnički spreman da na 140 biračkih mesta na teritoriji KiM organizuje glasanje na referendumu, ali je podsetio da to zavisi od obaveštenja u vezi sa bezbednosnim uslovima.

“Takva je bila praksa i ranije. Mi još čekamo obaveštenje od nadležnih državnih organa o tome da li su ispunjeni svi bezbednosni uslovi za održavanje referenduma. Očekujemo da odmah po dobijanju obaveštenja preduzmemo sve radnje”, rekao je Dimitrijević odgovarajući na pitanje članova RIK-a da li postoji plan da se građanima na teritoriji KiM omogući glasanje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da Priština plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu da im se Beograd nije tim povodom obratio i ocenila da Priština spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji uputila na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini.

Kancelarija napominje u saopštenju i da je obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru KiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike