Birački spiskovi, predstavljanje kandidata: DJB platforma dostavljena Skupštini i Dačiću

11.03.2021

15:21 >> 15:22

0

Za svoje predstavnike na razgovorima DJB je odredio predsednika Sašu Radulovića i potpredsednika Vojina Biljića

Birački spiskovi, predstavljanje kandidata: DJB platforma dostavljena Skupštini i Dačiću
Copyright A.K./ATAImages

Politička grupacija “Dosta je bilo” (DJB) dostavila je Narodnoj skupštini svoju platformu o izbornim uslovima za međustranački dijalog, a u pismu predsedniku skupštine Ivici Dačiću navela razočaranje jer je, kako navode, dopustio mešanje EU parlamentaraca u razgovore isključivo unutrašnje prirode.

U pismu je DJB apelovao na Dačića da razgovore o ovoj temi ubuduće zadrži isključivo unutar institucija Republike Srbije. Izražavaju i bojazan da bi razgovori mogli da se pretvore u cirkus i izgube na važnosti i delotvornosti ukoliko bi se učešće na njima bez bilo kakve diskriminacije dozvolilo i političkim opcijama koje imaju sasvim zanemarljivu ili nikakvu podršku glasača.

pročitajte još

Predložili su da učesnici razgovora budu isključivo predstavnici relevantnih političkih stranaka ili koalicija koje imaju znatnu podršku glasača, a da marginalne stranke imaju zajedničkog predstavnika.

Kroz platformu DJB predlaže sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer predstavljanje političkih opcija u medijima što je u interesu svih birača.

Traži se formiranje međustranačke komisije čiji bi članovi imali pravo nadzora nad biračkim spiskom uz mogućnosti provere autentičnosti i verodostojnosti.

U platformi je DJB izneo i devet predloga da bi bila sprečena izborna krađa, a kao najvažnij predlog za razgovor istakao je pitanje medijskih sloboda i mogućnostima fer predstavljanja relevantnih političkih opcija javnosti preko javnog medijskog servisa RTS.

Sugestija DJB je i da se promeni izborni prag tako da tri posto važi sa za samostalno učešće stranaka i grupa građana, dok bi za koalicije u zavisnosti od broja članova izborni bili i šest odnosno devet procenata.

Za svoje predstavnike na razgovorima DJB je odredio predsednika Sašu Radulovića i potpredsednika Vojina Biljića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike