Opozicija želi da međustranački dijalog počne što pre, evroparlamentarci traže još vremena

09.03.2021

10:52

0

Dijalog će se, bez obzira na afinitete posetilaca iz Evropskog parlamenta i drugih potencijalnih učesnika, voditi i sa onima koji ne žele učešće stranaca

Opozicija želi da međustranački dijalog počne što pre, evroparlamentarci traže još vremena
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sastanak sa strankama u okviru međustranačkog dijaloga, najavljen za polovinu marta, čini se da će biti malo pomeren, jer u vladajućoj koaliciji kažu da je o terminima rano govoriti, a opozicija, koja još nije uspela da usaglasi zajedničku platformu, poručuje da dijalog treba da počne što pre i da su spremni za razgovor.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić juče je rekao da je u toku pripremna faza za međustranački dijalog i ocenio da se evroparlamentarcima ne žuri, jer, kako je rekao, oni žele da razgovaraju sa svima posle čega će biti uspostavljena dinamika, spisak tema i lista učesnika.

Dačić je naveo da je on predložio neke termine i rokove za dijalog, i to od 15. do 19. marta, ali su, kaže, evroparlamentarci rekli da treba još sačekati i da će razgovarati sa parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama i Vladom Srbije.

pročitajte još

Potpredsednik Narodne skupštine, funkcioner Srpske napredne stranke i član pregovaračkog tima SNS u dijalogu, Vladimir Orlić rekao je za Tanjug da će se dijalog, bez obzira na afinitete posetilaca iz Evropskog parlamenta i drugih potencijalnih učesnika, voditi i sa onima koji ne žele učešće stranaca.

-O terminima je rano govoriti, s obzirom da ”lažni bojkotaši” koji su naglas tražili da proces počne što pre, sada za njega nisu spremni. Još uvek se međusobno svađaju oko sadržaja svojih platformi, oko svojih predstavnika i učešća uopšte. Pominju sada i neke predizbore u svojim redovima, teško je reći do kada bi to moglo da potraje, ukoliko i na to neko bude morao da čeka, rekao je Orlić.

Navodeći da ”lažne bojkot” stranke još nisu predale svoju platformu parlamentu, Orlić je kazao da će svakako morati da se obrate Narodnoj skupštini koja je organizator dijaloga.

-Moraće da pokažu poštovanje prema instituciji koju su pokušavali da zapale, koju su demolirali i u nju provaljivali. Videćemo da li će i to predstavljati problem, naveo je Orlić.

pročitajte još

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov kaže za Tanjug da očekuje razgovore sa parlamentarcima i da će se tek videti u kom će se obliku razgovoriti voditi, jer, kako kaže, prema njegovim saznanjima Evropski parlament je privremeno obustavio putovanja evropskih poslanika.

-Videćemo u kom trenutku će oni moći da dođu u Beograd ili ćemo prve razgovore započeti preko internet platforme. Očekujem u narednim danima brze odgovore i konkretnije detalje. Za nas je najvažnije da razgovori počnu što pre, rekao je Samofalov.

Nova stranka očekuje da će poziv za razgovore od evroparlamentaraca dobiti u narednih sedam dana, rekao je za Tanjug predsednik stranke Aris Movsesijan koji je juče sa Samofalovim i još nekoliko predstavnika pokreta predao parlamentu platformu za dijalog čime je zvanično prestala da postoji mogućnost da će opozicija imati zajednički dokument sa kojim će nastupiti.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić očekuje da se sastanak sa evroparlamentarcima održi što je pre moguće i poručuje da je Demokratska stranka otvorena za svaki dogovor koji se tiče formata.

-Logično bi bilo da imamo zajedničku delegaciju, svi mi koji smo učestvovali u izradi platforme. Format u kom ćemo nastupati ne definišemo sami, već čekamo zvaničan predlog predstavnika Evropskog parlamenta, rekla je Rakić.

Ona je ocenila da je uloga, kako kaže, njihovih partnera iz Evrope ključna za ishod procesa i zbog toga je, navodi, jako važno zastupati stav koji odgovara realnosti.

Boško Obradović Lider Dveri kaže da su oni spremni za razgovor sa svima, pre svega sa ostalima u opoziciji oko zajedničkog nastupa na tim pregovorima, a onda i sa predstavnicima Evropskog parlamenta i našim vlastima.

Zamera predsedniku Skupštine Ivici Dačiću koji mu, kaže, još nije odgovorio na pismo koje je uputio pre dva meseca, a u kome je pitao kada će početi dijalog, kada će biti završen, koliko vremena ostaje za primenu i šta su garancije da će dogovoreno biti primenjeno.

Obradović od ključnih pitanja za razgovor izdvaja šta će biti prelazno telo koje će činiti vlast i opoziciju za kontrolu izbornog procesa, te dodaje da su to teme i za razgovore unutar opozicije, kao i sa delegacijom EP i vlastima.

A što se tiče konkretnih izbornih uslova, na prvom mestu je veća zastupljenost opozicije na RTS kaže on i dodaje da ta tema može da se otvori i zatvori već na prvom sastanku između vlasti i opozicije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike