Njegovo ime se u DB-u šaputalo sa strahom: Miki Kurak učio “beretke” da ubijaju, ali je onda izbio slučaj Ćuruvija

02.02.2024

20:45

1

Autor: 24sedam

Sa njime nikada nije moglo biti šale

Njegovo ime se u DB-u šaputalo sa strahom: Miki Kurak učio “beretke” da ubijaju, ali je onda izbio slučaj Ćuruvija
slavko curuvija55 - Copyright Printscreen/Youtube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Miroslav Miki Kurak danas je i zvanično oslobođen da je ispalio smrtonosne hice u Slavka Ćuruviju, vlasnika magazine “Evropljanin” i dnevnih novina “Dnevni telegraf”. Ovaj nekadašnji pripadnik Resora državne bezedsnosti jedini je od četvorice optuženih koji se nikada nije pojavio u Specijalnom sudu i objasnio šta se dešavalo na Uskrs 11. aprila 1999. godine u haustoru Svetogorske ulice, u centru Beograda.

Kurak je bio jedan od najvernijih pripadnika tajne srpske policije, čovek od bezgraničnog poverenja mnogih šefova Državne bezbednosti - od Jovice Stanišića do Radomira Markovića. Pričati o njemu bilo je gotovo zabranjeno, čak je u tom pogledu bio i zaštićeniji od šefa “crvenih beretki” Milorada Ulemeka Legije.

Obuka "beretki"

Mladi Kurak se prvo priključio uniformisanoj policiji, odnosno tadašnjem Resoru javne bezbednosti. Kasnije prelazi u RDB, koju je napustio i pre svog najboljeg druga Ratka Romića, koji je takođe danas sa Radetom Markovićem i Milanom Radonjićem, oslobođen krivice za umešanost u ubistvo Ćuruvije.

Kurak je sprovodio obuku zajedno sa vrlo poštovanim Draganom Filipovićem Fićom, pripadnikom Druge uprave DB-a. Tačnije, bio je instruktor obuke borbenog pucanja i pucanja iz pokreta u Jedinici za specijalne operacije i obavljao je posebne zadatke za DB. Dejan Slišković, nekadašnja “crvena beretka”, svedočio je 2011. pred sudom o njegovim vezama sa Kurakom sa kojim se intenzivno družio.

24sedam/M. Stojadinović
Ratko Romić, najbolji prijatelj Mikija Kuraka

- Miroslav i ja smo izuzetno dobri drugari i sa njim nikada nisam bio u zavadi. Ponašao se zaštitnički prema meni. Bili smo zajedno na ratištima. Kuraka sam 1996. upoznao sa njegovom budućom suprugom iz Pančeva. Kasnije sam ga ređe viđao. Sa Ratkom Romićem je bio najbolji drugari, zajedno su držali klub “San set”. Tada je već počeo da odlazi na Kipar – ispričao je Slišković o Kuraku.

"San set" u "Metropolu"

Tako su retki u Beogradu i znali ko je Miroslav Kuraka I to samo kao vlasnika noćnog kluba “Sanset” u hotelu “Metropol” u Beogradu. Ovaj klub nije bio za one sa plitkim džepovima i važio je za mesto koje su posećivali biznismeni i članovi diplomatskog kora. Kasnije je i dospeo u žižu javnosti nakon velikog požara koji se desio na poslednjem spratu ovog hotela, koji su koristili zaposleni u pomenutom klubu. Prema zvaničnoj verziji, do požara je došlo zbog neispravnih instalacija.

Zanimljivo je da je policija nekoliko dana pre požara u sobama na poslednjem spratu "Metropola" pronašla veliku količinu oružja, a protiv četiri osobe podnele krivičnu prijavu zbog neovlašćenog držanja i nošenja oružja.

Dva ubistva

Dejan Slišković, pripadnik JSO, svedočio je da je Kurak dovođen u vezu sa ubistvom Vladana Petrovića (29). Vlasnik kafića “Regina” ubijen je 11. aprila 1993 godine, a u međusobnoj pucnjavi Kurak ranjen. Bio je i na listi sumnjivih za ubistvo Zorana Ristovića Priketa, pripadnika JSO, čije je telo pronađeno juna 2001.

- Čak sam čuo da je i zapalio “Metropol” kada je smenjen direktor iz JUL-a jer je dobio otkaz za prostorije kluba - naveo je bivši Kurakov saborac.

Ispričao je, takođe, i kako je Kurak na Brankovom mostu u Beogradu zgazio čovek “poršeom”, koji je preuzeo od Stojana Župljanina, nekadašnjeg visokog funkcionera Republike Srpske osuđenog u Hagu.

Poslovi na Kipru

Slišković je ispričao i da Frank Simatović Frenki, osnivač Crvenih beretki, kum Kurakovom detetu.

- Kurak je na Kipru držao neke restorane. Nisam siguran da li su restorani bili na njegovo ime ili su bili od Franka Simatovića - dodao je svedok.

AP/Martijn Beekman
Poslovi sa Frankom Simatovićem Frenkijem

Kurak je u Beogradu ostao i posle bombardovanja Srbije. Da je Kurak kasnije napustio Srbiju ne samo zbog ubistva Ćuruvije, ili nečeg drugog, svakako je bio obavešten i da mu zamku spremaju “zemunci” Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. U priču je bio upleten i Legija. Na njegovom praćenju radila su braća Miloš i Aleksandar Simović. Tek posle razgovora Kuraka i Legije, Spasojević je povukao svoje vojnike.

Srbiju je napustio pasošem izdatim 2011. a optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta je tri godine kasnije.

Lovac u Africi

Kasnije je Kurak pronađen u Tanzaniji, gde organizovao lov na divlje zveri. Govorilo se da je izuzetno uspešan u ovom poslu, I da lovi krokodile, bivole, divlje mačke… Bio je član Nacionalnog udruženja lovaca u Tanzaniji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova svojevremeno je objašnjavali da su Generalnom sekretarijatu Interpola, kao i njihovim kancelarijama u Tanzaniji i Etiopiji, uputili zahtev da se Kurak locira i uhapsi. Odgovore nadležnih u ovim zemljama, međutim, nikada nisu dobili.

Ne zna se gde danas Kurak, koga Ćuruvijina supruga Branka Prpa nije mogla da prepozna da je upravo on ispalio 17 hitaca. Ali se zna da je sada slobodan čovek.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike