Čovek službe Milorad Bracanović: Najveće tajne Državne bezbednosti odneo u grob

19.07.2023

08:00

0

Bivši zamenik šefa BIA i oficir za bezbednost JSO pravosnažno bio osuđen na dve godine zatvora

Čovek službe Milorad Bracanović: Najveće tajne Državne bezbednosti odneo u grob
Milorad Bracanović - Copyright 24sedam/Lj.K.

"Heroji ne umiru, njima pripada večnost" reči su sa sahrane Milorada Bracanovića, bivšeg zamenika šefa Bezbednosno informativne agencije i nekada jednog od najmoćnijih ljudi Državne bezbednosti, koji je preminuo na današnji dan prošle godine, posle duže bolesti. Za njega se govorilo da je rođen u službi, kao obaveštajac. Odlikovan je za hrabrost i čuvao mnoge tajne, a znao je svašta o ubistvu premijera Zorana Đinđića, "crvenim beretkama", "zemunskom klanu", ubistvu novinara Slavka Čuruvije.

Čitav radni vek od sedamdesetih godina proveo je u službi Državne bezbednosti, a 1997. godine postavljen je za oficira za bezbednost Jedinice za specijalne operacije. Posle 5. oktobra 2000. godine postao je šef Sedmog odeljenja za tajno praćenje i prisluškivanje, a u novembru 2001. godine imenovan je za zamenika šefa BIA.

Foto: Youtube / Printscreen/b92
Milorad Bracanovć

Bio je to kompromis posle pobune JSO. Smatra se da je to bila ideja Milorada Ulemeka Legije da bi mogao da kontroliše rad službe. Na funkciji zamenika direktora BIA ostao je do početka februara 2003. godine. Već 12. marta ubijen je premijer Zoran Đinđić.

Posle atentata na predsednika Vlade Srbije, Bracanović je uhapšen u okviru policijske akcije "Sablja", zbog sumnje da je u vreme režima Slobodana Miloševića zloupotrebljavao službeni položaj. Osumnjičen je da je predstavljao vezu između DB i "zemunskog klana".

Kasnije je bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripremanja krivičnog dela, tačnije ubistva Ivana Stambolića i pokušaja likvidacije Vuka Draškovića u Budvi, a sve se to dogodilo u vreme dok je bio oficir za bezbednost JSO. Prvostepenom presudom bio je osuđen na četiri godine zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije prepolovio kaznu. Bracanović je u zatvoru "Zabela" odležao 18 meseci od septembra 2007. do marta 2009. godine.

Sahranjen je 21. jula na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Ispratila ga je porodica - ćerka i dva sina, kao i bivše kolege iz službe. Od Milorada Bracanovića oprosrio se i njegov dobar prijatelj, kriminolog i bivši direktor Insituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Biba Radovanović.

Pored njega, sahrani su prisustvovali i jedan od šefova BIA Marko Parezanović, a sa njim i bivši šef POSKOK-a Ljuba Milanović.

24sedam/Lj.K.
Marko Parezanović i Ljuba Milanović

Bracanovićev nekadašnji šef u BIA Andrija Savić, čiji je Milorad bio zamenik, nije prisustvovao sahrani, a nije viđena ni Aleksandra Ivanović, Legijina supruga. 

"Jedinica će živeti dok je poslednji među nama vuk" reči su sa Bracanovićeve sahrane na kojoj je oživljeno sećanje na Jedinicu za specijalne operacije kojom je komandovao Legija, kasnije osuđen na 40 godina robije zbog učešća u atentatu na premijera Đinđića.

Kao svedok na suđenju Slavku Ćuruviji, Bracanović je rekao da sa Ulemekom nije imao odnos podređeni - nadređeni, kao i da su obojica i čitava JSO bili direktno odgovorni tadašnjem načelniku Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću. 

Svedočećo na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, Bracanović je rekao da su obaveštajne službe susednih zemalja nagoveštavale da se priprema ubistvo Zorana Đinđića, ali da naknadnim proverama tih informacija nije bilo potvrda za to. Dodao je i da su prisluškivanjem i dešifrovanjem telefonskih razgovora "Makine grupe" otkrili da je jedna od meta bio Đinđić, ali i Jovica Stanišić i Vojislav Šešelj. 

Najviše je, ipak, govorio o protestu JSO-a u novembru 2001, koji je ocenio kao opravdan. Pričao je i o susretima sa Legijom i Dušanom Spasojevićem. Šefa "zemunskog klana" upoznao je 5. oktobra 2000. u večernjim časovima u Institutu za bezbednost, kada je Spasojević došao da Legiji prenese poruku Zorana Đinđića, koji je hteo da se vidi sa njim. Bracanović je izjavio i da je dva puta odlazio u Šilerovu, prvi put sa Legijom, a drugi put sam, da, kako je rekao, traži podatke o organizovanom kriminalu od Spasojevića.

Bonus video

TANJUG

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike