Grba raznet posle izlaska iz zatvora: Eksplozija se čula u celom Šapcu, a vozač Duca prošao bez povreda!

22.04.2022

06:35

0

Rade Maksimović od posledica ranjavanja u eksploziji preminuo desetak dana kasnije

Grba raznet posle izlaska iz zatvora: Eksplozija se čula u celom Šapcu, a vozač Duca prošao bez povreda!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Eksplozija koja je uznemirila Šapćane, ali i druge građane Srbije, dogodila se pre 10 godina u centru ovog grada. U vazduh je dignut automobil "folksvagen tuareg", a detonacija se čula u celom gradu. Rade Maksimović, zvani Grba, koji je sedeo na mestu suvozača teško je povređen u eksploziji, dok je njegov prijatelj Duško Kojić, zvani Duca, koji je vozio, prošao bez ikakvih povreda. Maksimović je, od posledica ranjavanja, preminuo desetak dana kasnije u Kliničkom centru u Beogradu.


Maksimoviću je tog 22. aprila 2012. godine razneta leva noga, dok je sedeo na mestu suvozača u "folksvagen tuaregu", njegovog prijatelj. Policija do danas nije rasvetlila ovu likvidaciju i nije otkrila počinioce.
Profimedia
 

Automobil je eksplodirao dok se kretao Ulicom Vlade Jovanovića ispred broja 6, a potom je prešao oko 30 metara i udario u stub javne rasvete. Kako je utvrđeno rekonstrukcijom, neposredno pre događaja Kojić je došao po Maksimovića u stan u naselju Benska bara. Pretpostavlja se da je petnaestak minuta, koliko se zadržao, bilo dovoljno profesionalnim ubicama da postave bombu.

Dežurni istražni sudija Višeg suda u Šapcu Živadin Lazić odmah je tada rekao da je to krivično delo, odmah po izvršenju, kvalifikovano kao teško ubistvo. Međutim, počinilac ili više njih, još su nepoznati.

U nedostatku valjanih informacija, Šapčani su nagađali o tome da li je bombaš imao daljinski ili je bomba eksplodirala grejanjem auspuha automobila. Nikada, takođe, nije zvanično obelodanjeno da li je meta bio Maksimović ili njegov prijatelj Duško Kojić.

Ko je bio meta?

- Ne znamo još tačno da li se bomba nalazila ispod suvozačevog sedišta ili pozadi, niti da li je aktivirana daljinskim upravljačem ili grejanjem auspuha. Biće utvrđena vrsta i način primene eksploziva. Ali da li ćemo pronaći počinioca ili nalogodavca, u ovom momentu ne mogu da tvrdim - rekao je posle detonacije Slobodan Velisavljević, istražni sudija Višeg suda u Šapcu.

Ženska DNK na eksplozivu

Svojevremeno su mediji pisali da misteriozna žena seje smrt po Srbiji i da je učestvovala u najmanje dve likvidacije, ali i trgovini narkoticima. Tragovi njenog DNK pronađeni su navdno na eksplozivu kojim su ubijeni Radojica Joksović u Beogradu i Rade Maksimović u Šapcu, ali i heroinu zapljenjenom kod Kraljeva. Ova dama nikada nije pronađena i uhapšena.

Tog 22. aprila, Kojić se džipom, koji često vozi, odvezao do Maksimovićevog stana u naselju Bara. Otišao je kod prijatelja, i pretpostavlja se da je upravo u tom intervalu dok je boravio u Maksimovićevom stanu, bombaš ispod džipa postavio eksploziv, koji je kasnije aktivirao daljinskim upravljačem. U momentu eksplozije, sat je pokazao 15.03 časova. Kojić i Maksimović samo što su krenuli iz Maksimovićevog stana, nekoliko stotina metara dalje od mesta eksplozije.

Profimedia
 

- Ko je bio meta još se istražuje, jer je eksploziv bio podmetnut ispod suvozačevog mesta, na kome je sedeo Maksimović i koji je u eksploziji teško povređen, dok je vozač Kojić prošao bez povreda. Džip je eksplodirao dok se kretao Ulicom Vlade Jovanovića, pa se zakucao u stub tridesetak metara dalje - rekao je tada za medije izvor iz istrage.

Ono što je otežavajuća okolnost u istrazi ove eksplozije jeste to što su i vozač i suvozač stari znanci policije, osuđivani i zbog najtežih krivičnih dela, i obojica imaju neprijatelje iz kriminalnih krugova.

Osuđena i majka Živka

Maksimović je nekoliko meseci pre eksplozije izašao iz zatvora u Novom Sadu, gde je izdražao jednogodišnju kaznu zbog prodaje heroina. Sa njim je osuđena i njegova majka Živka. Najverovatnije da je po izlasku iz zatvora, nastavio sa starim poslom, a kome se zamerio uprkos istrazi još nije utvrđeno.

Maksimović je povezivan i sa kriminalnom grupom Milana Ostojića, zvanog Sandokan, protiv koga je Specijalno tužilaštvo 2010. godine podiglo optužnicu zbog pet ubistava, razbojništva i dilovanja droge. U toj grupi je bio i Strahinja Rašeta, jedan od glavnih egzekutora na Balkanu i čovek koji je smatran plaćenim ubicom koji je radio za Darka Eleza.

Facebook
 

Maksimović je 2007. novčano kažnjen zbog posedovanja droge, a uslovno je osuđivan i zbog oružja.

Maksimović  je više puta osuđivan zbog prodaje narkotika, a u momentu ubistva pred Višim sudom u Šapcu protov njega se vodio postupak zbog pucnjave u restoranu "Tijana", nekoliko godina ranije. Mladiću koji se slučajano zatekao za susednim stolom amputirana je noga usled teške povrede. Kojić je, opet, najpoznatiji po pucnjavi u Slatini, kada je dobio metak u vrat i preživeo zahvaljujući srećnom sticaju okolnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike