Definitivno! Bivši vrh DB-a oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije

02.02.2024

16:36

0

Autor: 24sedam

Definitivno! Bivši vrh DB-a oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije
Uviđaj na mestu ubistva Slavka Ćuruvije - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Apelacioni sud u Beogradu objavio je danas presudu donetu pre skoro 10 meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romića i oslobođeni krivice, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Sud je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i Markovića oslobodilo optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a Radonjića, Kuraka i Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično delo teško ubistvo.

Tanjug/Zoran Žestić
Boško Radonjić

Apelacioni sud je, kako se navodi, nakon održane sednice veća, doneo odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom.

Apelacioni sud je, kako se navodi, nakon održane sednice veća, doneo odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je o”snovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud i u ponovljenom postupku učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka zbog kojih nije bilo moguće ispitati pravilnost i zakonitost pobijane presude, a takođe nije postupio po nalogu drugostepenog suda i nije otklonio nepravilnosti na koje je ukazano ranije donetim rešenjem Apelacionog suda.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić

Dodaje se da je prvostepeni sud presudom koja je osporavana žalbama “prekoračio optužbu, povredio identitet optužbe i presude i nije rešio predmet optužbe, a pritom je i selektivnom ocenom dokaza u potpunosti zanemario određene činjenice koje proizlaze iz izvedenih dokaza, a koje međusobno posmatrane pružaju osnov za drugačije presuđenje.

Po oceni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gde, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za ubistvo vlasnika i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dnevni telegraf” i nedeljnika "Evropljanin" Slavka Ćuruvije, a nije izveden ni jedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica "iz najviših struktura vlasti".

Pred Apelacionim sudom tokom marta 2023. održan je glavni pretres na kome se odlučivalo o presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije donetoj decembra 2021.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine u pasažu zgrade u Svetogorskoj ulici. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike