Arkanovom "tigru" i pripadniku "crvenih beretki" odsekli šake i jezik, a Legija ga šamarao! Prika mučen, pa raskomadan!

12.05.2024

08:00

1

Telo Zorana Ristovića, nestalog 9. maja, nađeno 4. juna iste godine u slivniku Topčiderske reke u beogradskom Resniku

Arkanovom "tigru" i pripadniku "crvenih beretki" odsekli šake i jezik, a Legija ga šamarao! Prika mučen, pa raskomadan!
Zoran Ristović Prika - Copyright Profimedia/Printscreen/arhiva.srbija-info.gov.rs

Zoran Ristović (29) zvani Prika, pripadnik Arkanovih "tigrova" i Jedinice za specijalne operacije, nestao je 9. maja 2001, godine. Telo Ristovića nađeno je 4. juna iste godine u slivniku Topčiderske reke u beogradskom naselju Resnik. Njegov policijski dosije vođen je pod imenom "Bejbi fejs", zbog mladolikog lica, koje je bilo u potpunoj suprotnosti sa njegovim mračnim karakterom nasilnog momka, bez ikakvih skrupula.

On je poslednji put viđen u jednom kafiću u beogradskom naselju Čukarica gde je bio u društvu sa jednim sedim čovekom. Navodno se sa tim čovekom odvezao, a “porše” koji je Ristović vozio pronađen je u blizini kafića.

Profimedia
Željko Ražnatović Arkan

Obdukcijom nije utvrđen tačan uzrok smrti, ali je nedvosmisleno zaključeno da je ubijen i mučen. Preko glave mu je bila zalepljena kesa, a oko nogu lepljiva traka. Na glavi je otkrivena prostrelna rana od hica iz ručnog vatrenog oružja, kao i rana nanesena tupim predmetom.

Na prednjem delu tela su konstatovane mnogobrojne povrede, a najgore na šakama, koje su bile ogoljene do kostiju, dok su mu leđa bila potpuna izgorela.

Izmasakrirani delovi Ristovićevog tela, sa odsečenim šakama obe ruke, i jezikom, kao jasnom porukom da je previše pričao, nađeni su spakovani u plastičnoj kesi.

Grub prema ženama

Zoran Ristović Prika je rodom iz Like. Još kao dete je izgubio roditelje, a brigu o njemu preuzeli su baba i deda. Nikada se nije ženio, a kako se navodi u dosijeu pod imenom "Bejbi fejs“, prema ženama je bio izuzetno grub.

Kurak otkrio tajnu pripadniku Žandarmerije

Dejan S., prijatelj Miroslava Mikija Kuraka iz JSO, svedočio je da je njihov zajednički poznanik iz Žandarmerije pričao o ubistvu Ristovića. Naime, taj pripadnik Žandarmerije je naveo da mu je lično Kurak ispričao da je ubio Ristovića. Dejan S. je rekao u istrazi za ubistvo Slavka Ćuruvije da je poznavao Ristovića i da je moguće da je on bio u sukobu sa Frankom Simatovićem, koji je predvodio “crvene beretke”.
- Pa Franko Simatović poznaje malog Priku još od 1991. Nama je rečeno da je taj Prika iz rezervnog sastava jedinice. Međutim, Prika je vozio službene automobile čelnika DB. I radio je šta je hteo - svedočio je Dejan S.

Za Priku se čulo kada ga je bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović označio kao jednog od mogućih ubica Slavka Ćuruvije, a dovođen je i u vezi sa ubistvom Gorana Vukovića zvanog Majmun, ubice Ljube Zemunca.

Šamar od Legije

Prika je kao pratilac raznih glavešina iz "crvenih beretki" često putovao po Krajini. Poslednji put bio je u Kninu 1995, neposredno pred "Oluju", sa Momirom Gavrilovićem, pripadnikom Državne bezbednosti MUP Srbije, koji je ubijen posle razgovora sa savetnicima tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice.

Milorad Ulemek Legija Profimedia
Milorad Ulemek Legija

Brat i sestra Ristovića 21. avgusta 2006. godine dali su izjavu tužiocu da je njihov brat bio u sukobu sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji mu je, navodno, udario šamar.

Naveli su da je u “crvenim beretkama” bio od njihovog osnivanja i da je bio u vrhu jedinice dok je neposredno vodio Franko Simatović Frenki.

Ispričali su i da je Ristović, pre nego što je ubijen, mesec ili dva čuvao Momira Gavrilovića Gavru (43), funkcionera Državne bezbednosti. Gavrilovića su ubili nepoznati napadači 3. avgusta 2001. godine, a ubice nisu pronađene.

Ristović je, kažu upućeni, bio u dobrim odnosima sa Momirom Gavrilovićem. Čak je jedno vreme bio Gavrilovićev telohranitelj i šofer. Par meseci kasnije ubijen je i Gavrilović, koga je komandant SDG svojevremeno odlikovao činom pukovnika.

- To je izvesni Prika, koji je negde ubijen i nađen u nekom kanalu - izjavio je Mihajlović.

Ubio ga Kurak?

Navodno, ovu informaciju je dobio tek pred kraj svog ministarskog mandata, mada neki izvori tvrde da je policija odavno sumnjala da je Prika likvidirao Ćuruviju, ali da se Mihajlović plašio da u to niko neće poverovati, s obzirom na to da je i mogući ubica u međuvremenu likvidiran.

Zanimljivo je da je policija punih mesec dana krila da je pronašla telo bivšeg pripadnika JSO-a, koji je jedinicu napustio nekoliko meseci pre nego što je ubijen.

 

Međutim, Prikino ime ne vezuje se samo za ubistvo Slavka Ćuruvije, već i za još nekoliko likvidacija u Beogradu.

Likvidacija Ristovića nikad nije rasvetljena, a jedini trag vodio je do Miroslava Kuraka, koji je u odsustvu osuđen, a potom i pravosnažno oslobođen za ubistvo Slavka Ćuruvije. Kurak je 14. januara 2014. godine u vreme hapšenja Milana Radonjića i Ratka Romića, bivših šefova Državne bezbednosti, takođe oisuđenih, a kasnije oslobođenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, bio na safariju između Tanzanije i Kenije. Otkriveno je da je telefonom zvao Dragana Filipovića, poznatijeg kao Major Fića, koji živi u Šangaju i održavao je kontakt sa Mirjanom Marković, koja je više puta dovođena u vezu sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike