"Bebi-fejs je pucao u Ćuruviju, hladnokrvno, nije ni trepnuo": Jedini očevidac ubistva tvrdi da Kurak i Romić nisu izvršioci ovog zločina

06.03.2023

12:09

0

Autor: Lj.K.

Apelacija otvorila pretres optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

"Bebi-fejs je pucao u Ćuruviju, hladnokrvno, nije ni trepnuo": Jedini očevidac ubistva tvrdi da Kurak i Romić nisu izvršioci ovog zločina
Milan Radonjić i Ratko Romić optuženi za ubistvo Ćuruvije - Copyright Slavko Ćuruvija fondacija 24sedam/Katarina Mihajlović

U Apelacionom sudu u Boegradu danas je otvoren glavni pretres protiv četvorice bivši radnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo vlasnika Dnevnog telefgrafa Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

Sudija Vesna Petrović saopštila je da je nakon razmatranja žalbi veće odlučilo da sasluša svedoke Milorada Ulemeka Legiju, kao i pripadnike "zemunskog klana", braća Miloša i Aleksandra Simovića, kao i da se izvedu pisani dokazi, dopis Republičkog javnog tužilaštva i Bezbednosno informativne agencije.

Prvi je pred sudom odbranu izneo optuženi Radomir Marković, bivši načenik Državne bezbednosti koji je naveo da osteje pri svojim ranijim odbranama da nije učestvovao u izvršenju krivičnog dela.

- Ostajem pri svakoj reči koju sam izgovorio u ovom postupku. Tokom postupka, izjasnilo se 96 ili 98 svedoka koje je predložio tužilac i svi do jednog su rekli da nemaju nikakva saznanja, osim onoga što su pročitali iz medija, ili od nekog čuli. Tužilaštvo se oslonio na svedoka Milorada Ulemeka, kog je proglasio kapitalnim svedokom, ali je i on izjavio da ne zna ko je ubio Slavka Ćuruviju, već da ima svoj zaključak na osnovu uličnih ogovaranja, i na osnovu toga je podignuta optužnica - naveo je Marković u svojoj odbrani i osvrnuo se na iskaz oštećene Branke Prpe.

- Jedini očevidac je Branka Prpa, njenu izjavu je tužilac pokušao da diskredituje. Ona je decidno izjavila da u Slavka Ćuruvije nije pucao Mirolsav Kurak, naveo je Rade Marković.

Printscreen/Youtube/RTV Marš HD Valjevo
Branka Prpa jedina je videla ubice Slavka Ćuruvije

Branka Prpa, oštećena koje je bila i jedini očevidac Slavkovog ubistva ponovila je danas pred Apelacionim sudom u Beogradu da ostaje pri iskazima koje je ranije dala, da Miroslav Kurak i Ratko Romić nisu osobe koje je toga dana videla kako pucaju u pasažu zgrade.

- Miroslav Kurak i Ratko Romić nisu osobe koje sam videla. Ponuđene su mi njihove slike još u policiji. Ja ne znam koliko je napadača bilo, videla sam samo jednog kada je sam se okrenula. Videla sam čoveka koji je prilazio sa pištoljem, dobila sam udarac pištolja u glavu, ja sam pala, a on je pucao Slavku u glavu - rekla je Prpa.

Napadača je opisala kao osobu koja joj je ličila najviše na onu koju je videla u novinama, a u pitanju je ubijeni Luka Pejović.

- Prvi put sam taj opis dala specijalnom tužiocu, opisala da je moja procena oko 60 posto da je to čovek koji je prišao i pucao u Slavka, neko vreme stajao iznad mene i razmišljao da li da puca u mene. To je bilo lice čija je umrlica objavljena u decembru 2000. godine - rekla je Prpa, navodeći da je imao "amorfno lice, bebifejs".

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić negirao krivicu

Navela je da je imao crnu kapu, crne oči, da je bio izuzetno bled i potpuno hladnokrvan, bez treme i bez treptaja, rekavši da čovek koji se pominje kao izvršilac ne može biti taj.

- Mislim na Miroslava Kuraka, to nije on, njega bih upamtila. U sudnici ne vidim to lice koje sam videla toga dana - navela je Branka Prpa.

Na pitanje sudije da li je mogla da vidi napadača jer su joj pale naočare, ona je navela da nosi malu dioptriju 1,75.

Optuženi Ratko Romić takođe je negirao navode optužnice.

- Nisam učestvovao u izvršenju krivičnog dela kako mi se optužnicom stavlja ni teret. Nisu izvedeni dokazi da smo Kurak i ja na bilo koji način učestvovali u krivičnom delu, ne postoje ni materijalni ni forenzički dokazi, ne postoje svedoci koji nas povezuuu. Jedini pravi svedok, očevidac i oštećena Branka Prpa je izjavila da to nismo ni Kurak ni ja. Više puta je opisala osobu koju je videla da puca u Ćuruviju, a to nismo ni Kurak a ni ja. Očigledno da ni tužilaštvu a ni sudu nisu bili cilj otkrivanje i utvrđivanje istine ko je ubio Slavka Ćuruvije. Motiv je nešto drugo, da se osudi bilo ko - naveo je Romić u svojoj odbrani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike