Dan kada nas je napustio Sena! Istorija sporta je zauvek promenjena! (FOTO/VIDEO)

01.05.2023

12:01

0

Autor: A. S.

Kišni čovek će zauvek ostati upamćen

Dan kada nas je napustio Sena! Istorija sporta je zauvek promenjena! (FOTO/VIDEO)
Ajrton Sena - Copyright Profimedia

Prvi maj u svetu se obeležava kao Praznik rada, međutim, u sportskom svetu, to će zauvek biti dan smrti Ajrtona Sene.

Legendarni Brazilac je stradao na današnji dan davne 1994. godine na kultnoj stazi Imola. Bila je to trka koja je promenila Formulu 1, ali i svet sporta uopšte.

Za ovih 29 godina, sve priče su ispričane, svi detalji koji su trebali biti, otkriveni su. Ali, tuga i emocije ne zaobilaze njegove navijače ni drugim danima, a naročito danas kada sve postaje dodatno svežije.

Profimedia
 

Trostruki svetski šampion preminuo je u 34. godini na trci za Veliku nagradu San Marina.

- Bog je držao ruku nad Formulom 1 već duže vreme. Ovog vikenda on ju je sklonio - kazao je tada o smrti Sene legendarni Niki Lauda, a ta rečenica postala je jedan od sinonima za priču o Brazilcu.

Profimedia
 

Seninoj smrti, samo dan ranije prethodila je pogibija mladog Austrijanca Rolana Racerbergera, a kako se navodi, bila je to prva smrt na stazi kojoj je Brazilac prisustvovao, što je izazvalo veliki nemir kod Sene.

Medicinski delegat Sid Votkins je tada predložio Seni da umesto trke odu na pecanje, ali je Brazilac odbio. Nešto kasnije, upravo je Votkins bio taj koji je Senu držao za ruku u momentima nakon što se zakucao u betonski zid.

Trku je krenuo sa pol-pozicije, bio je u prednosti do tog drugog kruga, a nakon udarca, dva i po sata kasnije je objavljeno da je preminuo.

Zauvek će ostati upamćen kao vozač koji je dodavao gas tamo gde su svi kočili, koji nije odustajao i neizmerno voleo ovaj sport. Na kiši su njegove trke bile neprikosnovene, promenio je Formulu 1 i sport uopšte. Vozio je za istoriju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike