"Bio sam zarobljen, mučen, prebijan, sedam puta ranjavan": Legija poslao pismo tužiocu iz srpskog Alkatraza!

16.04.2023

20:45

1

Posle ovog pisma Milorada Ulemeka iz samice pokrenuta istraga za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

"Bio sam zarobljen, mučen, prebijan, sedam puta ranjavan": Legija poslao pismo tužiocu iz srpskog Alkatraza!
Milorad Ulemek Legija i poslato pismo - Copyright Profimedia

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, pisao je svojevremeno pismo tužiocu iz srpskog Alkatraza u kome je na nekoliko stranica govorio o tome kako izdržava kaznu u samici i potpuno izolovan. Pismo je poslao 4. decembra 2013. godine, a posle njega je pokrenuta istraga za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. 

Ulemek u pismu govori kratko o Legiji stranaca u kojoj je bio pre nego što će postati komandant JSO, kako je izigran, ali i da je zbog svojih grešaka dospeo gde jeste - u zatvor na koji se ne žali. Kako piše tužiocu, oduzeta mu je čast, ali zrno dostojanstva niko ne može da mu uzme.

"Zovem se Ulemek Milorad. Trenutno služim kaznu od 40 godina zatvora u Posebnom odeljenju KPZ Zabela zbog... Pa znate već zbog čega. U zatvoru sam 10 godina i sve vreme sam u samici, izolaciji i pod posebnim merama bezbednosti. Samica je malo čudno mesto, jer čovek u njoj non-stop vodi borbu sa samim sobom. Obraćam Vam se, jer sam se izborio sa samim sobom i želim da Vam prenesem određena saznanja koja imam, a koja su u vezi slučaja Slavka Ćuruvije.

Bio sam 1999. godine komandant Specijalnih jedinica Službe državne bezbednosti. U martu mesecu, kada je počela NATO agresija na našu zemlju, sa svojom jedinicom sam se nalazio na Kosovu i Metohiji. Te godine 19. ili 29. marta, preko našeg centra veze sam dobio obaveštenje da tadašnji načelnik službe Radomir Marković traži da dođem u Beograd, što sam i učinio. Po dolasku, dežurna služba me je obavestila da se načelnik nalazi u kabinetu svog pomoćnika Franka Simatovića.

Po dolasku načelnik Marković se iznenadio kako sam uspeo da stignem tako brzo. Kada sam mu saopštio da sam doleteo helikopterom on me je oštro ukorio što sam se izložio tolikom riziku.

Doleteo helikopterom

Odmah zatim pitan sam za trenutnu situaciju na KiM i ja sam kratko referisao i preneo svoja saznanja. Načelnik je to prihvatio veoma ozbiljno i odmah pozvao tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Izneo mu je mišljenje da bi bilo dobro da me dovede i da i njemu ponovim sve što sam rekao. Milošević je to odbio i taj se razgovor završio. Posle toga smo u toj istoj kancelariji zajedno sa Simatovićem analizirali trenutnu situaciju. Meni je zabranjeno da se na položaj vratim helikopterom, već mi je naloženo da se vratim vozilom. Kako mi je za povratak vozilom bilo potrebno puno vremena, tražio sam dozvolu da krenem odmah. Rečeno mi je da će u toku noći stići dosta obavestajnih podataka i da povratak odložim za sutra ujutro.

24sedam/Lj/ K.
Početak Legijinog pisma

Po završetku našeg razgovora. načelnik Marković me izveo u hodnik i tu mi je u razgovoru u četiri oka rekao da treba izvršiti uklanjanje jednog lica koje trenutno svojim aktivnostima znatno ugrožava bezbednost zemlje. Pitao sam načelnika kolika bi bila vremenska dužina tog zadatka i dobio sam odgovor do deset dana.

Ja sam onda rekao da u trenutnoj situaciji nisam u mogućnosti da prihvatim zadatak, jer ne mogu jedinicu da ostavim toliko vremena bez svog prisustva. Posle kraćeg razgovora, načelnik se složio i mi smo taj razgovor završili.

Otprilike svaki drugi dan sam se direktno nacelniku službe javljao radi referisanja. Prilikom jednog od tih referisanja obavestio sam načelnika da postoji mogućnost da prihvatim "onaj" zadatak. Dobio sam odgovor da nema potrebe, da je to vec završeno i da se ja maksimalno skoncentrisem na jedinicu. Takođe mi je naglasio da povedem računa da pripadnici JSO što manje gledaju TV, slušaju radio i čitaju štampu. Iako mi je to bilo malo čudno, nisam taj zahtev komentarisao.

Tokom iduće godine, dakle 2000  Služba je bila veoma angažovana u delovanju protiv, po tadašnjoj proceni, neprijatelja države - DOS, pokret Otpor i drugih subverzivnih elemenata. U tom delovanju aktivno je učestvovala JSO. Jedne večeri pozvan sam od strane načelnika Službe Radomira Markovića. U njegovoj kancelariji sam primio zadatak".

"Potreban si svojoj zemlji"

Ulemek u pismu objašnjava da mu je prilikom razrade tog zadatka, o određenim pojedinostima Rade Marković rekao da će deo posla uraditi "Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju".

"Ja sam bio veoma zatečen ovakvim odgovorom. Nisam ništa komentarisao, niti pitao. Po završetku sastanka sam otišao i u holu zgrade sreo Ratka Romića i Mikija Kuraka. Ni sa njima nisam ništa komentarisao, već smo pričali o tome ko kakvo naoružanje nosi.

24sedam/Lj. K.
Legijin potpis

Ukoliko ova moja saznanja mogu da doprinesu rešavanju slučaja Ćuruvija, spreman sam da se u potpunosti dam na raspolaganje nadležnim organima.

Čitajući sve ovo, ukoliko ste se zapitali zbog čega sve ovo radim, odgovor je jednostavan.
Početkom devedesetih bio sam pripadnik u padobranskim jedinicama francuske Legije. Kada je na našim prostorima počeo rat vratio sam se u otadžbinu da bih svoja znanja i umeće stavio u službu svoga naroda i države. Svih tih ratnih godina služio sam najbolje što sam znao i umeo. Bio sam zarobljen, mučen, prebijan. Sedam puta sam bio ranjavan, dva puta teško i ništa me nije pokolebalo. Na lično insistiranje tadašnjeg načelnika Službe Jovice Stanišića sam postavljen na čelo JSO. To je za mene bio samo dodatni motiv da budem u svom poslu još vredniji.

Posle kapitulacije 1999. godine bio sam mnogo puta u iskušenju da odustanem, ali sam na molbu svojih pretpostavljenih, koji su uvek upotrebljavali reči "potreban si svojoj zemlji" uvek sam nalazio snage da nastavim. Ispostaviće se kasnije da nije baš sve bilo za narod i državu i da su pojedinci zloupotrebljavali one koji su verovali u te reči.

Pravio sam određene greške i zbog tih grešaka sam ovde gde jesam. Ne žalim se i služim svoju kaznu dostojanstveno kao što sam mnogo godina ranije služio svojoj državi.

Danas,sam čovek kome je oduzeta čast i koji je izgubio svoj obraz, ali čovek kome je ostala mrvica dostojanstva koju mi niko ne može oduzeti.

Povodom svega što sam naveo na prethodnim stranicama, za sebe ne tražim nista, nikakve nagrade i usluge i slično.

S poštovanjem, osuđenik Milorad Ulemek  napisano u Zabeli 4. decembra 2013. godine."

24sedam/Lj.K.
Kraj Legijinog pisma tužiocu

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike