Ko je bio Milan Rajković? U džepu ubijenog na Dedinju legitimacija crnogorske Državne bezbednosti

30.04.2024

08:00

0

Navodno je bio u bliskim i rođačkim vezama sa nekim funkcionerima crnogorske vlasti, pa i sa Milom Đukanovićem

Ko je bio Milan Rajković? U džepu ubijenog na Dedinju legitimacija crnogorske Državne bezbednosti
Milan Rajković (1) - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Milan Rajković, tada 45-godišnjak, likvidiran je pre tačno 21 godinu, na beogradskom Dedinju. Ni prvi ni poslednji, reklo bi se, da u njegovom džepu tokom uviđaja nisu nađene službena legitimacija i značka MUP Crne Gore. Šta je tačno radio u crnogorskoj policiji nikad nije zvanično utvrđeno, a kasnije su neki tvrdili da je ipak reč o službenoj legitimaciji crnogorske Državne bezbednosti. Tek tu se o njegovim poslovima ništa ne zna. U Beogradu je važio za biznismena. Njegove ubice nikad nisu otkrivene.

Rajković je ubijen 30. aprila 2001. godine, oko 14 sati, na Dedinju. On se, neposredno pre zločina, dovezao svojim automobilom marke "mercedes E290" i parkirao preko puta tada nove zgrade Pink televizije. Svratio je u obližnju prodavnicu "Ce marketa". 

Printscreen/YouTube/Rudar7
Ubistvo Milana Rajkovića

Posle kupovine, kad je iz prodavnice izašao na ulicu, prišla su mu dvojica momaka. Istog trenutka nemaskirani dvojac izvadio je pištolje i zapucao. Hici su bili precizni. Gotovo desetak metaka pogodilo je Rajkovića u glavu i grudi.

Napadači su, zatim, ušli u "pasat" kojim su se dovezli. Krenuli su nekoliko metara, ali su se ponovo vratili i iz vozila pucali u Rajkovića, koji je podlegao povredama. Odvezli su se potom u nepoznatom pravcu.

Tokom uviđaja policija je kod žrtve, koja je inače imala prijavljeno prebivalište u Beogradu, pronašla službenu legitimaciju i značku MUP Crne Gore. U Rajkovićevoj torbici nađena je i veća količina nemačkih maraka.

Lokali u "Siti pasažu"

Svakako je interesantan podatak da je SUP Beograd odmah došao do saznanja da je Rajkoviću tri godine ranije crnogorska policija oduzela legitimaciju, ali pod kojim je okolnostima on ponovo dobio niko nije hteo da kaže. Bilo je nejasno i šta je radio u crnogorskom MUP. 

Beograđanin sa značkom crnogorske policije u prestonici je posedovao nekoliko lokala i to u tada prestižnom tržnom centru "Siti pasaž", a zidao je i kuću na Dedinju.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Policijski uviđaj posle ubistva Milana Rajkovića

Svojevremeno je bio i uhapšen, ali se ubrzo obreo na slobodi. On i još jedan Jugosloven, koji je još od tada u bekstvu, vezivani su za mutne radnje u nekoj austrijskoj firmi. Najveći deo poslova Milana Rajkovića, međutim, bio je usmeren ka Crnoj Gori i Sloveniji.

Tvrdilo se da je u veoma bliskim, pa i rođačkim, vezama sa nekim funkcionerima crnogorske vlasti, kao i sa Milom Đukanovićem lično.

Biznis sa Arkanovim kumom

Osim toga, bio je i blizak saradnik Radojice Nikčevića, vlasnika Stambene zadruge "Šumadija", koga je nepoznati ubica likvidirao 1993. godine, takođe na Dedinju.

Rajković je bio prijatelj i sa Arkanovim kumom Milanom Đorđevićem Bombonom, ubijenim samo mesec i po dana ranije. Tvrdilo se da su imali i zajednički biznis. Navodno, poslovne relacije Rajkovića su vezivale i za takođe kontroverznog biznismena Andriju Draškovića.

O tome da je Rajković možda zaista radio za cernogorsku tajnu službu mogao bi da posvedoči podatak da se Milan Rajković u Crnoj Gori navodno družio sa Željkom Maksimovićem Makom, koji je u bekstvu, ali koji se jedno vreme skrivao u Crnoj Gori i, kako tvrde upućeni, obavljao sumnjive poslove za crnogorsku Državnu bezbednost. Rajković je viđan navodno i u društvu Stanka Subotića Caneta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike