Dokle će policajci da ginu kao glineni golubovi? Do krvoprolića u Zaječaru doveo propust rukovodilaca, loša procena, zakon ili junačenje?

29.03.2022

18:45

4

Policajci nemaju zaštitu, propisi su protiv njih, a zakon je neophodno menjati, smatra Ratomir Antonović

Dokle će policajci da ginu kao glineni golubovi? Do krvoprolića u Zaječaru doveo propust rukovodilaca, loša procena, zakon ili junačenje?
policija oprema - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/MUP/ATA Images

Ubistvo policajca Ivana Đurđevca (28) u Zaječaru otvorilo je gomilu pitanja o tome da li postoje i kakve su procedure u slučajevima kad policija intereveniše tamo gde je već više puta prijavljivano nasilje, da li je mladi policajac trebalo da ima pancir i zašto sa njim i koleginicom nije odmah pošla ekipa naoružanih specijalaca. Ovo su samo neka od pitanja koja smo postavili sagovornicima, koji se razumeju u ovu oblast i policijska ovlašćenja i procedure.

Komšije su, prema nezvaničnim informacijama, prijavile narušavanje javnog reda i mira i buku, a ne pucnjavu. Uprkos tome, da li je ipak dvoje policajaca trebalo da na sebi ima pancire ili da sa njima krene ozbiljno pojačanje?

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, kaže za 24sedam da je posao policajca takav i da rizik uvek postoji. Osim toga, trebalo je ispitati pre odlaska na interevenciju da li osumnjičeni poseduje oružje, da li je reč o osobi sa ranije ratom zahvaćenog područja, da li je reč o psihički oboleloj osobi...

Kako nije prvi put da je policija interevenisala zbog Dušana Zagorca, ranije je moralo da se utvrdi sve ovo i da se oduzme oružje i od njega i od članova njegove porodice, od svih koji poseduju oružje ili imaju odobrenje za njega.

- Verujem da je sva ta procedura urađena kako bi trebalo. Smatram da je plan interevncije trebalo drugačije osmisliti. Očigledno je reč o pogrešnoj proceni, a ona uglavnom zavisi od ljudi koji informišu nadležnog - objašnjava Veljko Mijailović.

Uloga Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović

Policija, inače, informiše i tužilaštva i centre za socijalni rad i druge institucije.

- Ranije smo imali dosije sektora. Tu su se nalazile sve informacije u određenim sektorima u policiji. Recimo, navijači su ti, groblja skrnave ti i ti, nasilnici su ti, potencijalno opasni su ti i ti. Te dosijee sektora, koji su sada slabi u elektronskom obliku i niko ih gotovo i ne gleda, ukinuli su Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Oni su uništili policiju i doveli nestručan kadar. Uostalom, pogledajte samo ko je bio na čelu Policijske uprave Zaječar - kaže Veljko Mijailović.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
 

Prema rečima našeg sagovornika, svakako bi trebalo usvojiti novi zakon o postupcima policije.

- Kola se obično slome na policajcima. Sada je u Zaječar poslata unutrašnja kontrola kako bi se utvrdilo da li je procedura poštovana i šta je ranije učinjeno kad je sada ubijena žena prijavljivala nasilje. Najčešće se pokaže da su ti obični policajci svoj posao odradili kako je trebalo - tvrdi Mijailović.

Profesor Ratomir Antonović, inače kriminolog, smatra da policajci nemaju zaštitu i da su propisi protiv njih, kao i da bi zakon trebalo da se menja.

Printscreen/YouTube
 

- Oni često bivaju okrivljeni za prekomernu upotrebu sile, dovedeni su u nezgodnu situaciju, kažnjavaju se, bivaju suspendovani, odbija im se od plate. Tu mora da se nađe balans. Policajci ginu. Trebalo je shvatiti na vreme ozbiljnost situacije, a ne da tek posle ubistva policajca dođe Specijalna antiteroristička jedinica i da se shvati da je situacija ozbiljna. Procedura je ta koja je problem. Ovako ispada da su kriminalci zaštićeniji od policajaca i građana - kaže za 24sedam Ratomir Antonović.

Nisu shvatili opasnost

Sa njim je saglasan i krimonolog Dobrivoje Radovanović, koji kaže da bi propisi trebalo da se menjaju, ali i da se više pažnje posveti obuci čuvara reda.

- Ovde je očigledno da policajci nisu smatrali da može da dođe do eskalacije sukoba. Morali su da prepoznaju ozbiljnost situacije. Obuka mora da bude bolja i moraju da ih na kursevima uče o tipovima ubica i različitim situacijama - smatra Radovanović.

Dobrivoje Biba Radovanović,Printscreen/HappyTv
 

Konkretno u Zaječaru, prema mišljenju Božidara Spasića, srpskog pravnika i obaveštajca koji je ranije radio u Službi državne bezbednosti, dogodio se propust komandnog kadra. Policajci često srljaju u nešto.

- Mladi policajac iz Zaječara kad je stigao na lice mesta tražio je od tog Zagorca ličnu kartu. Ovaj je umesto nje izvadio pištolj. Naivno. Stalno ih uče na kursevima da se ne junače, ali oni to nikako da shvate. On je stradao jer nije mislio da mu preti opasnost. Ne smeju da izlažu svoje živote ubicama. Verujem da je želeo da razreši sukob, ali ga je glave koštala nekoordinisanost onog ko je poslao patrolu na teren i njih samih. Čini se da su olako shvatili zadatak - mišljenja je Božidar Spasić.

Printscreen/ Jutarnji Program TV Happy
 

Policajci iz Zaječara nisu imali takve situacije, ali kad dođe do potezanja oružja ne smeju nikako da prilaze, objašnjava naš sagovornik.

- Postoje instrukcije. On je mogao da pozove pojačanje, imao je pravo i da puca i brani se. Postoje dimne bombe, suzavci. Podnosio bi tada neke izveštaje, imao bi lekarske preglede, ali bi sačuvao glavu - zaključuje Spasić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike