Misterija nestalih snimaka: Kriminolog izneo šok tvrdnju zašto nedostaju ključni kadrovi ubistava!

14.10.2021

18:45

0

Autor: J.J.

Kamere su često značajne u rasvetljavanju komplikovanih slučajeva sa kojima se policija susreće

Misterija nestalih snimaka: Kriminolog izneo šok tvrdnju zašto nedostaju ključni kadrovi ubistava!
nazorne kamere ubistvo - Copyright Pixabay

Brojni su primeri slučajeva u kom snimci sa nadzornih kamera nestanu bez traga, upravo zato što ih odgovorni sakriju, pa tako trajno ostanu neostupni pravosudnim organima! U Srbiji ima jako puno kamera, a u većim gradovima na svakom koraku.

Kamere su često veoma značajne u rasvetljavanju brojnih slučajeva sa kojima se policija susreće. Međutim, u određenim situacijama, kada neko lice izvrši krivično delo, dešavalo se da i one prestanu da rade ili da snimci sa kamera naprasno nestanu, kao što se desilo na pumpi u Velikom Mokrom Lugu gde je nestalo pet ključnih minuta, kada je ubijena radnica Kristina Kaplanović (20), kao i brojni drugi slučajevi.

U prilog tome, kriminolog Dobrivoje Radovanović za 24sedam kaže da ključni minuti sa snimaka  uglavnom nestanu, kada to što je na snimku, ne ide u prilog određenoj grupi, a najčešće kriminalnoj.

Pixabay
 

- Te snimke uglavnom neko sakrije, a najčešće onaj ko njima raspolaže, jer mu ne odgovara da se to negde vidi. Osim što se kriju, oni mogu i da se unište. Kao razlog zbog čega se najčešće kriju i uništavaju snimci može da bude u tome, kada snimak ne ide u prilog nekoj kriminalnoj grupi ili nekim uticajnim ljudima - objašnjava Radovanović. 

Sličnog mišljenja je i bivši operativac Državne bezbednosti, Božidar Spasić, koji napominje da se sa snimcima može manipulisati.

-Kamere nisu vlasništvo policije, već je najveći broj tih kamera u vlasništvu prodavaca. Uvek ima prostora da se snimak dekontaminira. I zapravo, kada se nešto desi, policija uzima snimak sa kamere koja je nešto zabeležila, a koja može pripadati zgradi ili prodavnici koja se nalazi u blizini. Činjenica je da tu treba uzeti više faktora u obzir. Pre svega se postavlja pitanje kvaliteta kamere, u smislu da li mogu dobro da snime detalje. Tu mislim na one kamere koje nisu pod kontrolom policije, već su njihovi vlasnici stambene zgrade, prodavnice i slični objekti. Onaj ko je postavio kameru, unapred zna da sa njom može manipulisati, odnosno, da sa nje izbriše neke ključne detalje, ukoliko bi nešto da sakrije - ističe Spasić.

Pixabay
 

Međutim, ističe da kamere nisu relevantan dokaz za sud, ali jesu za policiju.

- Kada se bitan momenat ne vidi na kameri, to bi mogli da pripišemo veštini lopova, koji očito zna da uhvati ugao. Za sud kamere nisu relevantan dokaz. One su samo za policiju pomoćno sredstvo da bi došli do traga. Međutim, najnovija metoda jeste lanac kamera i tako je lakše uhvatiti počinioca, koji na primer obija banku, pa u susednoj ulici pokušava da baci deo odeće, koju je koristio tokom pljačke, a zapravo samo sebi napravi problem. Jedna kamera nije ništa, a lanac kamera je dovoljan, uprkos tome što nije dokaz za sud, ali jeste za policiju - dodaje on.

Nestale ključne sekunde

Podsetimo, ubistvo na pumpi desilo se 2017. godine u Velikom Mokrom Lugu, u kom je tokom pljačke ubijena Kristina Kaplanović. Tada je sa snimka kamere nestalo pet minuta i deset sekundi koji su bili ključni za rasvetljavanje ubistva.  Kamere su snimile momenat pre ubistva i trenutak kada devojka pada na zemlju, a nedostaju video-zapisi u periodu između 22.30 do 22.35, kada se zločin dogodio.

Kamera broj 8 snimila je u 22.28 časova kako Kristina izlazi sa pumpe, priča telefonom i šeta se ispred, a zatim na uglu sa desne strane stoji sa trojicom svojih kolega i razgovara. Taj snimak se odjednom prekida u 22.30 i prebacuje na 22.35, kada se vidi kako devojka pada na beton. Jedan njen kolega trči ka ulazu u pumpu, drugi ka točilicama, a treći sa telefonom trči oko Kristine. Istovremeno vidi se kako krupan muškarac pogureno protrčava. Međutim, ne vidi se njegovo lice, a sudsko veće je konstatovalo da ne može ni da se vidi da li je na glavi imao kapu, maramu ili možda navučenu čarapu.

Ubistvo na pumpi, Kristina Kaplanović,Printscreen/Facebook/Kristina Kaplanović
 

Takođe, za ovo ubistvo osuđen je Miloš Srebrić u Višem sudu u Beogradu na 30 godina zatvora zbog ubistva radnice benzinske pumpe Kristine Kaplanović. Stefan Rokvić je osuđen na godinu dana kućnog zatvora sa nanogicom zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Podsetimo, Srebrić se tereti se da je 25. maja 2017. godine upao na pumpu u Velikom Mokrom Lugu u nameri da je opljačka. On je od radnika pumpe, među kojima je bila i Kristina, zatražio pazar iz kase u kojoj je bilo 10.000 dinara. U komešanju sa radnicima napadač je zapucao i smrtno ranio Kristinu. Ona je preminula u bolnici nakon nekoliko dana.

Krvava žurka

Aleksa Stojmenović (26), koji je posle tuče na rođendanskoj proslavi u jednom restoranu u Aleksincu pao bez svesti i posle nekoliko sati umro, udaren je najverovatnije pivskom flašom u potiljak.

Podsetimo, J.R.К. vlasnica ove kafane uhapšena jer je istražnim organima kazala da nema snimke jer joj je sistem za video nadzor navodno izgoreo u požaru, ali kada je shvatila da policija neće odustati od pribavljanja snimaka, odlučila je da im preda risiver sa video materijalom.

Aleksa Stojmenović/Instagram_alexaa_33
 

Ona je osuđena na kaznu zatvora od pet meseci i novčanu kaznu od 80.000 dinara. Inače, na snimku fali minut i po na kome se vidi NN osoba, koja je najverovatnije Aleksi zadala kobni udarac.

- Policija je pregledala mesto gde se nalazio risiver i posumnjala da je on nedavno sklonjen. Suočena sa činjenicama vlasnica je priznala da je sklonila risiver i predala ga policiji. Na jednom od snimaka zabeležena je tuča i video se momenat kada je Aleksa Stojmenović zadobio udarac u vrat - preneli su mediji.

Snimci kamera nisu odmah predati policiji, nakon 40 sati su tek dati policiji, kazala je za medije Aleksina majka.

Takođe, Ognjen Petković (18) koji je bio jedan od osumnjičenih za nesrećnu smrt Alekse Stojmenovića iz Aleksinca, pušten je iz istražnog zatvora u Nišu posle četiri meseca iza rešetaka.

Povod tragičnog sukoba bilo je gurkanje mlađih i starijih gostiju koje je kulminiralo fizičkim obračunom tokom kojeg je Aleksa zadobio jedan udarac koji je doveo do pucanja krvnog suda što je dovelo do smrti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike