Liban u potpunom mraku: Struje neće biti danima, a to nije jedina zemlja koja će se mučiti sa restrikcijama

10.10.2021

10:01

0

Autor: 24sedam

Energetska kriza zahvatila svet

Liban u potpunom mraku: Struje neće biti danima, a to nije jedina zemlja koja će se mučiti sa restrikcijama
liban - Copyright Youtube/Sky News

Liban je ostao bez električne energije nakon što su dve najveće elektrane prestale sa radom.

- Liban nema sistem centralne proizvodnje električne energije. Libanska elektrodistribuciona mreža je kompletno prestala da radi danas u podne, i malo je verovatno da će proraditi do sledećeg ponedeljka, ili u narednih nekoliko dana - rekao je vladin zvaničnik u subotu.

Državna elektrodistribuciona mreža je saopštila da je termoelektrana Zahrani obustavila rad, dok je elektrana Deir Amar prestala sa radom u petak.

Gašenje dve elektrane "direktno je uticalo na stabilnost električne mreže i dovelo je do potpunog nestanka struje, bez mogućnosti da se nastavi sa operacijama u međuvremenu", dodaje se u saopštenju.

Proizvodnja je pala na manje od 200 megavata što je dovoljno za snabdevanje samo 5.000 domova.

Državna elektrodistribucija će pokušati da koristi vojne rezerve nafte kako bi privremeno osposobila elektrane, ali se to neće desiti uskoro, naglasio je neimenovani zvaničnik.

Mnogi Libanci se uglavnom oslanjaju na kućne generatore koji rade na dizel, ali u toj zemlji vlada nestašica ovog derivata.

Profimedia
 

Već neko vreme se Libanci muče sa restrikcijama, pa su tako struju dobijali svega dva sata dnevno.

Prošlog meseca je militantna grupa Hezbolah iz Irana dovezla gorivo kako bi se umanjile nestašice, a kritičari smatraju da na taj način samo žele da povećaju svoj uticaj.

Liban se nije još oporavio od razarajuće eksplozije u Bejrutu prošle godine kada je stradalo 219 ljudi, a povređeno 7.000. Posle eksplozije, Vlada je dalaostavku, a ovog septembra Nadžib Mikati je postao novi premijer, nakon više od godinu dana političkih previranja.

"Ovo je pakao na zemlji": Cela država u strašnoj krizi, nemaju struje ni goriva, na pumpama potežu oružje (VIDEO)

I drugi u problemu

Indija je upozorila da su zalihe uglja na rekordno niskom nivou i da bi fabrike koje rade na ugalj mogle da prestanu sa radom za tri dana. Kriza je već nastupila u određenim severnim i istočnim državama gde je bilo restrikcija, a strahuje se da bi i Nju Delhi mogao ostajati u mraku tokom zime.

Kina se bori sa najvećom energetskom krizom u poslednjih 10 godina, preneo je Dejli mejl. Veliki broj gradova doživeo je restrikcije, a fabrike su bile primorane da se zatvore ili da rade samo nekoliko sati nedeljno.

Problem je počeo kada su porasle cene uglja usled ponovnog otvaranja ekonomije (zbog pandemije). 

Restrikcije su prijavljene u južnoj provinciji Guangdong, ali je najteže bilo u Heilongđijangu, Đilinu i Liaoningu. U Unutrašnjoj Mongoliji, veoma važnom rudarskom delu Kine, 72 rudnika su dobila naredbu da rade sa većim kapacitetima.

Evropu je, usled sve veće potražnje za električnom energijom, zadesila i nestašica goriva.

Džonsonova brzopletost napravila pometnju za samo nekoliko meseci: Kako je Bregzit uticao na trenutnu krizu u Britaniji

Pre pandemije kovida 19 svetske zalihe gasa bile su dovoljne, a cena niska. Međutim, kako se korona širila svetom, udarac su doživele svetske ekonomije, a proizvodnja derivata se smanjila. U međuvremenu, Evropu je zadesila i veoma hladna zima zbog čega su rezerve potrošene. Kina je bila prva koja je osetila posledice energetske krize, a njene restrikcije će dalje uticati na međunarodne lance snabdevanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike