"Ovo je pakao na zemlji": Cela država u strašnoj krizi, nemaju struje ni goriva, na pumpama potežu oružje (VIDEO)

22.09.2021

21:04 >> 11:07

0

Liban na kolenima

"Ovo je pakao na zemlji": Cela država u strašnoj krizi, nemaju struje ni goriva, na pumpama potežu oružje (VIDEO)
Profimedia

Libanka Ajla nije kasno uveče došla u jedan kafić u Bejrutu jer je želela nešto da popije već da bi se njena deca, koja su se sklupčala pored nje na sofi, rashladila ispod klima uređaja.

Libanska energetska kriza je tolika da građani na neuobičajenim mestima traže ono što im je potrebno, bilo da je to struja, frižider koji radi ili gorivo za kola.

Pročitajte još

– Dva dana nismo imali struju. Deca više ne mogu da spavaju. U kafiću mogu makar na nekoliko sati da se odmore u klimatizovanoj prostoriji – rekla je Ajla.

Restrikcije struje koje traju duže od 22 sata postale su svakodnevica u bankrotiranoj zemlji u kojoj vlada nestašica svega – od hrane i lekova do goriva.

AP Photo/Hassan Ammar

Libancima ponestaje strpljenja, a ekonomskoj krizi ne nazire se kraj.

– Ono kroz šta prolazimo je zapanjujuće. Nije nam ništa ostalo, sve nam manjka, čak i san. Ovo je pakao na zemlji – poručila je Ajla.

U jednoj berbernici, Ahmad (20) je odustao od čekanja da će struja doći.

– Radimo u vrlo ponižavajućim uslovima – rekao je Ahmad koji je mušteriju brijao uz pomoć svetla na mobilnom telefonu.

Mnogi frizeri su stolice premestili na trotoare kako bi na dnevnom svetlu mogli da rade.

Libanski ekonomski krah je obezvredio nacionalnu valutu, a četiri od pet stanovnika živi ispod granice siromaštva.

Molitva na benzinskoj pumpi, AP Photo/ Hassan Ammar

Kada je Centralna banka Libana najavila da će se ukinuti subvencije na uvoz benzina, usledila je velika panika.

Distributeri su smanjili isporuke, a vozači su požurili na benzinske pumpe pre nego što cene skoče.

Noću se može videti veliki broj praznih vozila pred pumpama, jer su vozači otišli kući da spavaju, ali nisu želeli da im neko “ukrade” mesto u redu za gorivo.

Većina semafora je isključena pre nekoliko meseci, a slično se dogodilo i sa uličnom rasvetom i reklamama na prodavnicama. Naseljena mesta izgledaju sablasno.

Ujutru, kada se vozači vrate do svojih automobila kako bi nastavili da čekaju u redovima za gorivo, nastavlja se bes i očaj.

AP Photo/ Hassan Ammar

– Moj automobil je parkiran u blizini pumpe već dva dana, ali i dalje nemam benzina. Ima li išta više ponižavajuće od ovoga – rekao je taksista Abu Karim pokazujući na ogromne kolone vozila.

Kako je rekao, libanski lideri, koje mnogi krive za korupciju i nemar, žive u nekom drugom svetu.

– Njima ništa ne fali, ni struja ni gorivo i žive totalno odvojeni od ove realnosti – dodao je taksista.

Poslednjih nedelja, zaposleni su ostali kod kuće ili spavaju na poslu jer nema prevoza.

Mnogi kafići, restorani i prodavnice su bili primorani da zatvore svoja vrata jer nema struje i goriva.

Oni lokali koji su ostali otvoreni postali su utočišta za građane koji hoće da napune svoje telefone i druge uređaje ili jednostavno da se odmore.

Popularan lanac pekara, koji ima osam poslovnica u zemlji, zatvorio je njih tri, a radno vreme je skraćeno.

Građani dočekuju gorivo iz Irana, Profimedia

Pošto su se građani okrenuli crnom tržištu, cene su skočile.

– Primorani smo da kupujemo dizel na crno za 500.000 libanskih funti za svakih 20 litara kako bi nam generator radio – rekao je Eli Zvejn koji je dodao da je to pet puta više nego što je plaćao prošlog meseca.

Određeni kafići koriste neprekidno napajanje, UPS, kako bi im radile mašine za pravljenje kafe i mali frižideri u kojima im stoje pića i led.

Međutim, Ahmadu el Mali to ne dozvoljava da uključi svetla ili mali ventilator kako bi se mušterije rashladile tokom velikih vrućina.

Mala kaže da gosti radije popiju piće u mraku nego da budu zarobljeni kod kuće bez struje i klima uređaja.

– Nemam izbora, ne mogu da zatvorim kafić. Ako ne radim, umreću od gladi – poručio je.

Pojačana kriza izazvala je zabrinutost i na Zapadu, pogotovo jer se radi o zemlji koja se 30 godina oporavljala od građanskog rata (1975-1990). Prošle godine je Libance dodatno unesrećila i ogromna eksplozija koja je raznela luku u Bejrutu.

Ekonomski krah

Već više od dve godine, oko 78 procenata Libanaca pao je u siromaštvo. Svetska banka kaže da se radi o jednoj od najvećih depresija modernog doba.

U početku krize, Liban nije uspeo da otplati gomile svog javnog duga, uključujući 31 milijardu evroobveznica koje duguju kreditorima. Nacionalna valuta je pala za više od 90 procenata, čime je uništena kupovna moć u državi koja se bazira na uvozu. Bankarski sistem je paralisan. Kako deponenti ne mogu da pristupe ušteđevini u stranim valutama ili moraju da povuku keš, pad depozita je 80 odsto.

Cene hrane su skočile za 557 odsto od oktobra 2019. godine.

Nestašice goriva su bacile zemlju na kolena, a posebno su pogođene pekare i bolnice. Najneophodnijih lekova nema.

Većina najkvalifikovanijih radnika je napustila zemlju.

AP Photo/ Hassan Ammar

Bezakonje na ulicama

Zbog nestašica, izbijaju sukobi na benzinskim pumpama, pa vozači čak potežu i oružje, a otimaju se i cisterne.

Jedan okršaj izbio je i među verskim grupama, između šiita i hrišćana.

Među rivalskim sunitskim klanovima u sukobima se koriste granate i mitraljezi.

General Abas Ibrahim pozvao je vojnike da budu u pripravnosti i upozorio da će uslediti haos ukoliko država padne.

Recept za popravljanje situacije je dobro poznat. Donori su više puta obećavali pomoć ukoliko Liban ispuni reforme kako bi se obračunali sa uzrocima kolapsa, uključujući borbu protiv sistemske korupcije.

Međutim, umesto da urade neophodno, libanski političari, od kojih su mnogi učestvovali u građanskom ratu, nastavljaju da se bore za poslanička mesta.

Vladi ipak izglasano poverenje

Parlament Libana je tokom sednice, koja je bila odložena skoro sat vremena zbog nestanka struje i pokvarenog generatora, izglasao poverenje novoj Vladi Libana.

Vlada premijera Nadžiba Mikatija, koja je formirana ranije ovog meseca, dobila je glas većine poslanika koji su bili prisutni u parlamentu koji broji 128 članova.

Izglasavanjem poverenja, vladi se otvara put da pokuša da reši razornu ekonomsku i finansijsku krizu.

Pomoć sa strane

Konvoj cisterni koje nose iransko gorivo ušao je iz Sirije ka Libanu prošle nedelje, što je isporuka koju je organizovala grupa Hezbolah sa ciljem da se ublaži nedostatak goriva u Libanu.

Ova isporuka krši sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Teheranu, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog dogovora sa Iranom i svetskim silama 2018. godine.

Uvoz goriva je predstavljen kao pobeda Hezbolaha, koji je, umesto vlade, uskočio da snabdeva zemlju gorivom od Irana, pošto se vlast mučila sa nedostatkom goriva prethodnih nekoliko meseci.

Prvi iranski naftni tanker stigao je u sirijsku luku Banijas sa dizelom koji je istovaren u sirijska skladišta i kasnije je prebačen kopnom do Libana.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je tokom televizijskog govora ranije ove nedelje da tanker nije direktno isporučio gorivo u Liban, kako bi izbegao rizik od sankcija za Liban.

Hezbolahova televizija Al-Manar opisala je da se “transportom cirsterni razbila američka opsada”, dodavši da je 20 velikih cisterni, od kojih je svaka nosila po 50.000 litara prešlo granicu.

Nasralah je ranije rekao da će dizel biti distribuiran javnim bolnicama, domovima za stare, sirotištima, vodovodu i libanskom Crvenom krstu.

Pročitajte još

On je dodao da će ostali dobiti gorivo po niskim cenama, a to su privatne bolnice, fabrike za proizvodnju medicinskih sredstava, pekare i korporacije koje prodaju hranu.

Najavio je i da će još cisterni sa dizelom i gasom stići narednih nedelja.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi