Džonsonova brzopletost napravila pometnju za samo nekoliko meseci: Kako je Bregzit uticao na trenutnu krizu u Britaniji

01.10.2021

19:26

0

Potrošači se suočavaju sa sve većim računima za hranu i energiju u vreme kada se ukidaju mere podrške zbog pandemije, a postoje naznake da će situacija biti još teža

Džonsonova brzopletost napravila pometnju za samo nekoliko meseci: Kako je Bregzit uticao na trenutnu krizu u Britaniji
nestašica u Velikoj Britaniji - Copyright Profimedia

Poskupljenje struje, veće cene namirnica i drastičan nedostatak radnika koji uzrokuje nestašice hrane i goriva prete da sabotiraju oporavak Velike Britanije od pandemije.

Krize koje predstavljaju velike udarce na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva izazvale su napise u u medijima i priče među političarima o predstojećoj "zimi nezadovoljstva", što aludira na štrajkove 1978-79. koji su britansku ekonomiju bacili na kolena. Govori se o stagflaciji, košmarnoj kombinaciji stagnirajućeg rasta i visoke inflacije.

Iako nestašice, kašnjenja u lancu snabdevanja i veće cene namirnica i električne energije negativno utiču na nekoliko velikih ekonomija, uključujući SAD, Kinu i Nemačku, Britanija je posebno pogođena zbog Bregzita. Oblik Bregzita koji sprovodi britanska vlada - stroga imigraciona politika i izuzeće Britanije iz robnog i energetskog tržišta Evrope - izvršio je veliki pritisak na britanske kompanije, čime je znatno otežano zapošljavanje evropskih radnika, što je dovelo da većih izdataka u poslovanju.

Građani su sve ogorčeniji zato što tako zapravo nije moralo da bude, jer je bilo drugih opcija kada se pričalo o budućem odnosu Velike Britanije i Evropske unije. Nedostatak radnika, na primer, nije bio neizbežna posledica Bregzita, kao ni poskupljenje struje, ali je Boris Džonson, žureći da "okonča Bregzit", ostavio po strani neke važne oblasti, uključujući energetiku.

Postbregzitovski imigracioni sistem britanske vlade bio je osmišljen tako da smanji broj nekvalifikovanih radnika koji dolaze u zemlju i da okonča ono što je vlada opisivala kao "oslanjanje zemlje na jeftinu, niskokvalifikovanu radnu snagu", bez obzira na to što je nezaposlenost državljana bila na nivou od pet odsto.

Tanjug/AP photo
 

- Na kraju je vlada donela odluku da oteža useljavanje nekvalifikovanih radnika. Nedostatak radnika možda bi bio manji da je Velika Britanija ostala pri politici slobodnog kretanja posle Bregzita - rekao je Džo Maršal, viši istraživač na Institutu za vladu, nezavisnom istraživačkom centru.

Britanija je u periodu od jula do avgusta imala rekordnih milion slobodnih radnih mesta, navodi Zavod za nacionalnu statistiku. Restorani, pabovi i supermarketi morali su prošlog meseca privremeno da zatvore neke lokacije zbog nedostatka osoblja ili zbog toga što određene namirnice nisu isporučene zbog drastično smanjenog broja vozača kamiona.

Sektor socijalne zaštite za odrasle takođe se suočava sa "krizom radne snage" i moraće da zaposli radnike iz inostranstva da popune desetine hiljada radnih mesta.

Ograničenja lanca snabdevanja pogoršana Bregzitom znače da se potrošači u Velikoj Britaniji suočavaju sa sve većim računima za hranu i energiju u vreme kada se ukidaju mere podrške zbog pandemije, uključujući državno povećanje plata i nedeljno povećanje od 20 funti (27 dolara) na isplate socijalnog osiguranja.

Hronični nedostatak radne snage

Vlada Velike Britanije ove nedelje je bila prisiljena da delimično odustane od svoje stroge imigracijske politike posle Bregzita, nakon što je hiljade benzinskih pumpi presušilo tokom vikenda, dok su trgovci upozorili da zemlja ima samo 10 dana da se izvuče iz krize.

Tanjug/AP photo
 

Državni sekretar zadužen za pitanja transporta Grant Šeps priznao je da je Bregzit bez sumnje bio faktor koji je uticao na nastanak krize sa snabdevanjem gorivom.

Kako bi se smanjio pritisak, vlada će izdati privremene vize za 10.500 stranih vozača kamiona i radnika u živinarskoj industriji. Međutim, industrijske grupe smatraju da ta mera neće napraviti veliku razliku, delimično zbog toga što nije jasno da li će radnici iz EU želeti da se vrate u zemlju koja je postala neprijateljski nastrojena prema njima.

Predsednica britanske Privredne komore Rubi Makgregor Smit rekla je da čak i ako kratkoročne vize privuku maksimalno dozvoljeni broj radnika, to neće biti dovoljno za rešavanje trenutnog obima problema koji je nastao u lancima snabdevanja. Uporedila je to sa bacanjem naprstka vode na lomaču.

Vojska Velike Britanije sada je u pripravnosti ukoliko bude trebala da pomogne u isporuci goriva, pošto se Udruženje britanskih medicinskih radnika, uključujući vozače vozila hitne pomoći, žalilo da neće moći da radi svoj posao ako su pumpe prazne, iako je Udruženje prodavaca benzina u utorak istaklo da već "postoje rani znaci da se kriza na pumpama završava".

Nedostatak radnika pogoršao je Bregzit, zbog kog su desetine hiljada građana EU napustili radna mesta vozača kamiona i druge poslove u Ujedinjenom Kraljevstvu. Džonsonova odluka da okonča slobodno kretanje radnika posle Bregzita otežala je i povratak radnika iz Evrope koji su tokom pandemije bili u svojim domovima.

Tanjug/AP photo
 

Iako mnogi imaju pravo da ostanu Britaniji, osećaju da nisu dobrodošli zbog Bregzita, kaže L. Alan Vinters, direktor i osnivač Opservatorije za trgovinsku politiku Ujedinjenog Kraljevstva na Univerzitetu u Saseksu.

- Kovid je samo bio poslednja kap u čaši, jer je situacija za radnike iz EU postala još neprijatnija - dodao je on.

Nedostatak radnika je veliki problem za mnoge sektore koji su se tokom četiri decenije članstva u EU oslanjali na konstantan priliv radne snage.

Nedavni izveštaj mreže "Grant Tornton", koji je naručila industrija hrane i pića, procenjuje da postoji više od 500.000 slobodnih radnih mesta u celom sektoru. Farme i prerađivači hrane prisiljeni su da smanje proizvodnju ili da jednostavno puste da usevi propadnu jer nemaju dovoljno radnika. To dovodi do smanjenja asortimana proizvoda u supermarketima i u nekim slučajevima do praznih polica.

- Radnička kriza je pitanje Bregzita i o tome se široko izveštavalo u celom sektoru hrane i pića - istakao je u prošlomesečnom saopštenju Ričard Grifits, izvršni direktor Britanskog saveta živinara.

Prema rečima Nika Alena, izvršnog direktora Britanske asocijacije prerađivača mesa, mnogi farmeri nisu uzgajali ćurke uoči Božića jer je problem radne snage bio veoma neizvesan.

Tanjug/AP photo
 

- Neće biti dovoljno ćurki - rekao je Alen, dodajući da će verovatno biti i nestašice drugih omiljenih božićnih poslastica.

Podaci "Adima", platforme za onlajn kupovinu koja prati interesovanje potrošača za 300 brendova, pokazuju da procenat proizvoda kojih nema na lageru u britanskim supermarketima dostiže nivo koji je imao u martu 2020. godine, kada se panično kupovalo kako je rastao broj zaraženih koronavirusom.

Alkohol, mlečni proizvodi, meso i zamrznute namirnice biće najtraženiji, smatra izvršni direktor "Adima" Ričard Keli.

- Nedostatak izbora i rastući troškovi lanca snabdevanja uticaće na svotu koju kupci moraju da izdvoje za svoju potrošačku korpu - dodao je Keli.

Povećanje plata na farmama i u fabrikama za preradu hrane kako bi se privuklo više britanskih radnika takođe će se s vremenom odraziti na veće cene, rekao je Alen.

Energetska kriza

Poskupljenje namirnica došlo je u vreme kada se Britanija bori sa rastom cena prirodnog gasa i struje, što je delimično uzrokovano niskim prolećnim temeperaturama ove godine, povećanom potražnjom iz Kine i smanjenim snabdevanjem iz Rusije.

Tanjug/AP photo
 

Rastuće cene struje su problem i u Evropi. Međutim, situacija je posebno ozbiljna u Ujedinjenom Kraljevstvu jer je nedostatak snabdevanja pogoršan nedostatkom velikih skladišta prirodnog gasa, odloženim radovima na održavanju i požarom koji je prekinuo kabl za napajanje iz Francuske.

Ranije ovog meseca, skok cena plina naveo je velikog američkog proizvođača đubriva da obustavi proizvodnju u Velikoj Britaniji, čime je u tom procesu obustavljen najveći deo snabdevanja zemlje ugljen-dioksidom u industriji hrane i pića. Gas se koristi za omamljivanje životinja za klanje, kao i za pakovanje radi produženja roka trajanja svežih, rashlađenih i pečenih proizvoda i za proizvodnju gaziranih pića.

Ni za jedan od ovih problema ne može se okriviti Bregzit, nego Džonsonov trgovinski sporazum sa EU potpisan prošlog decembra koji je Ujedinjeno Kraljevstvo ostavio da se samo bori sa trenutnom krizom jer nije postignut nikakav dogovor o energetici. To znači da je Britanija napustila unutrašnje energetsko tržište EU 31. decembra 2020.

- Ne postoji bliska saradnja u pogledu sigurnosti snabdevanja energijom - kaže Lila Houson Smit, viša saradnica u firmi za savetodavnu politiku "Global Counsel". Zbog toga Vlada Velike Britanije ima manje opcija za upravljanje trenutnim izazovima, dodala je ona.

Boris Džonson; Tanjug/AP photo
 

Ekonomisti već upozoravaju da će stalni pritisak na rast cena uzrokovan nedostatkom radnika, narušenim lancom snabdevanja i poskupljenjem struje uticati na privredni rast Velike Britanije i povećanje inflacije, koja je već na najvišem nivou u poslednje dve decenije. Britanska ekonomija ostaje za 2,1 odsto manja nego pre pandemije i ekonomisti u Berenbergu nedavno su odbacili svoju prognozu potpunog oporavka u drugom kvartalu 2022.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike