Velika čast za Srbiju: Vučić dobio poziv da bude specijalni gost na samitu bloka koji je budućnost planete!

31.03.2024

12:34

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan je kao specijalni gost na centralni samit BRIKS-a koji će se u oktobru održati u ruskom gradu Kazanju

Velika čast za Srbiju: Vučić dobio poziv da bude specijalni gost na samitu bloka koji je budućnost planete!
BRIKS - Copyright Profimedia

Sa pet novih članova BRIKS će obuhvatiti oko 46 odsto stanovništva planete, oko 37,3 procenta svetskog BDP-a i više od trećine svetske proizvodnje nafte.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvan je kao specijalni gost na centralni samit BRIKS-a koji će se u oktobru održati u ruskom gradu Kazanju, potvrđeno je u ovoj organizaciji koja okuplja zemlje sa rastućim ekonomijama, piše Informer. BRIKS su 2008. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južnoafrička Republika se pridružila 2011. U 2024. godini kada BRIKS-om predsedava Rusija, ravnopravni članovi postali su Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati. 

Sa pet novih članova BRIKS će obuhvatiti oko 46 odsto stanovništva planete, oko 37,3 procenta svetskog BDP-a i više od trećine svetske proizvodnje nafte.

- Poziv predsedniku Vučiću da kao specijalni gost prisustvuje ovogodišnjem centralnim samitu BRIKS je konstruktivna inicijativa na liniji uravnotežene spoljne politike Srbije, učvršćivanja vojne neutralnosti i boljeg raspoređivanja srpskih interesa na globalnom planu, posebno ekonomskih interesa. Smatram da bi bilo korisno za Srbiju da naš predsednik prihvati poziv i da ode na samit BRIKS-a, a uverio sam se da to želi i mnogo mislećih ljudi u Srbiji. Oni smatraju da smo se previše oslonili na Zapad, koji to zloupotrebljava i oko Kosova i Metohije i oko Republike Srpske i uopšte globalnom antisrpskom politikom - kaže bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih. 

On smatra da bi bliža saradnja Srbije sa BRIKS-om omogućila da se ispravi postojeći veliki disbalans u ekonomskim vezama. 

- To je integracija globalnog karaktera i kao nijedna druga je otvorena, u njoj nema poglavlja, a pogotovo se ne postavljaju nikakvi politički  preduslovi i ucene, kakve pred nas postavlja EU. Treba imati na umu da BRIKS raspolaže ogromnim delom planetarnih resursa, da obuhvata polovinu svetskih teritorija i populacije i, što je najvažnije, najveće svetske rezerve strateških minerala. Dakle, reč je o integraciji koja je okosnica izgradnje sveta budućnosti. BRIKS će biti motor razvoja na planeti u 21. veku - smatra Jovanović. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

On naglašava da bi prisustvo predsednika Srbije na samitu bilo posebno važno zbog novih planova protiv Srbije i Republike Srpske, o kojima je govorio tokom obraćanja naciji.

- Već i sama objava da prihvatamo učešće na samitu BRIKS bio bi signal da Srbija ne miruje dok je drugi dave i vrše pritiske. Hajde da kažemo otvoreno, nema problema sa nekim malim Kurtijem, već sa onim ko stoji iza njega, sa zapadnim ekspanzionizmom i dominacijom i mi moramo da pravimo ravnotežu - ukazuje Živadin Jovanović.

On podseća da EU nije ni pomišljala da finansira nešto od naše infrastrukture pre sporazuma sa Kinom da se gradi brza pruga Beograd-Budimpešta, koja je na strateškom evropskom saobraćajnom pravcu.

- Onda se brže-bolje pojavila Berbokova s ponudom da EU finansira prugu Beograd-Niš. To pokazuje kako treba raditi sa onima koji nas ucenjuju, menjaju sadržaj poglavlja, prete i postavljaju rokove - smatra Živadin Jovanović.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike