Neće biti čelika, stakla, papira…: Firme upozoravaju vladu zbog cene gasa

09.10.2021

10:45

0

Neke britanske kompanije možda neće moći da nastave da rade zbog eksplodirale cene gasa

Neće biti čelika, stakla, papira…: Firme upozoravaju vladu zbog cene gasa
Copyright Printscreen/Youtube

Britanski najveći proizvođači, uključujući i proizvođače čelika, stakla, keramike i papira..., upozorili su vladu da bi mogli biti prisiljeni da obustave proizvodnju ako se nešto ne preduzme u vezi sa visokim cenama gasa.

Veleprodajne cene gasa na berzi ove godine u Evropi su porasle za 400 odsto, delimično zbog niskih zaliha i velike potražnje iz Azije, što je izvršilo poseban pritisak na energetske industrije, piše Rojters.

Šefovi industrija razgovarali su u petak sa ministrom poslova Kvasijem Kvartengom, ali su rekli da su oni završeni bez trenutnih rešenja.

- Ako vlada ne preduzme ništa, u osnovi ono što ćemo videti za sektor čelika su sve više pauze u proizvodnji u određeno doba dana i te pauze će biti sve duže - rekao je generalni direktor "UK Stil", Geret Stejs.

David Dalton iz Britanskog udruženja proizvođača stakla rekao je da su neke kompanije samo danima bile udaljene od obustave proizvodnje.

Nakon sastanka sa liderima industrije u petak, Kvartengovo odeljenje reklo je da je odlučno da obezbedi konkurentnu budućnost britanskim energetskim intenzivnim industrijama.

U saopštenju je rečeno da je "obećao da će nastaviti blisko sarađivati sa kompanijama u narednim danima kako bi dodatno razumeo i pomogao u ublažavanju uticaja povećanja troškova sa kojima se preduzeća suočavaju". Međutim, neki članovi Parlamenta iz redova vladajuće Konzervativne stranke žele više da se učini za energetske industrije.

Nedostatak radnika nakon Bregzita pogoršan globalnim opterećenjem pandemijom korona virusa, poremetio je britanske lance snabdevanja za sve, od goriva i živine do vode u bocama.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike