Uštedeće oko 70 odsto struje: U dve beogradske škole u probni rad puštene male solarne fotonaponske elektrane

19.04.2024

16:29

0

Postrojenja su koncipirana tako da proizvedenu električnu energiju škole mogu odmah da troše, a ukoliko postoji višak električne energije, mogu da ga predaju elektroenergetskom sistemu Srbije

Uštedeće oko 70 odsto struje: U dve beogradske škole u probni rad puštene male solarne fotonaponske elektrane
Copyright Beoinfo

U probni rad su puštene dve male solarne fotonaponske elektrane na krovovima dve škole u Beogradu, i to Škole za dizajn tekstila i OŠ „Branko Radičević” na Novom Beogradu, saopšteno je iz Sekretarijata za energetiku.

Za vreme probnog rada, postrojenja će biti testirana i priključena na daljinsko upravljanje uz praćenje rada pri različitim opterećenjima.

Beoinfo
 

Fotonaponska elektrana u OŠ „Branko Radičević” projektovana je tako da ima instaliranu snagu 130 kW, a postrojenje u Školi za dizajna tekstila 90 kW.

Očekuje se da će škole na ovaj način uštedeti oko 70 odsto električne energije koju su preuzimale iz elektroenergetskog sistema Srbije.

Postrojenja su koncipirana tako da proizvedenu električnu energiju škole mogu odmah da troše, a ukoliko postoji višak električne energije, mogu da ga predaju elektroenergetskom sistemu Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike