Odnos moći u Aziji se menja posle najnovijeg poteza Severne Koreje: Treba li novi projektil Pjongjanga da zabrine svet

30.09.2021

07:14

0

U poslednjih mesec dana izvedene su tri probe, ali je poslednja lansirana raketa ozbiljna pretnja za stabilnost u regionu

Odnos moći u Aziji se menja posle najnovijeg poteza Severne Koreje: Treba li novi projektil Pjongjanga da zabrine svet
kim džong un koreja raketa - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja tvrdi da je u utorak testirala hipersonični projektil koji bi mogao da bude jedno od najbržih i najpreciznijih oružja na svetu i koji bi mogao da bude opremljen nuklearnom bojevom glavom, kažu stručnjaci.

Iako još nisu poznate tačne odlike severnokorejske rakate Hvasong-8, zna se da hipersonični projektili mogu da lete čak 20 puta brže od zvuka i da njima može da se upravlja dok su u letu, pa ih je gotovo nemoguće oboriti.

Ako Severna Koreja uspe da proizvede i primeni hipersonično oružje, mogla bi da promeni odnos vojne moći u regionu, tvrde analitičari.

- Ako su tvrdnje Severne Koreje o hipersoničnom projektilu tačne, sadašnji južnokorejski i japanski protivraketni odbrambeni sistemi biće skoro nemoćni - kaže Lajonel Faton, docent na Univerzitetu Vebster u Švajcarskoj i istraživač na Univerzitetu Meidži u Japanu. Ti sistemi su dizajnirani za odbranu od balističkih projektila, koji se na svoje mete spuštaju sa mnogo većih nadmorskih visina od hipersoničnih.

- Hipersonični projektil koji može da nadmaši napredne sisteme odbrane menja odnos moći ako mu se pripoji nuklerana bojeva glava - objašnjava Dru Tompson, nekadašnji zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, dodajući da je to "jedno veliko 'ako', jer imati i želeti nije ista star".

Tanjug/AP photo
 

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) rekla je da je razvoj "strateškog" oružja jedan od pet "prioritetnih zadataka petogodišnjeg plana" za odbranu zemlje.

Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, rekla je na Tviteru da upotreba izraza "strateško" u opisu oružja Severne Koreje podrazumeva mogućnost upotrebe nuklearne bojeve glave.

Severna Koreja je detonirala šest nuklearnih naprava i veruje se da ima veliki broj nuklearnih bojevih glava, ali se ne može tvrditi da je Pjongjang uspeo da stavi bojevu glavu na projektil i dovede ga do željenog cilja.

U izveštaju KCNA nakon testa sprovedenog u utorak navodi se da je to bilo prvo isprobavanje hipersoničnog projektila i da je proteklo kako se očekivalo.

- Naučnici nacionalne odbrane potvrdili su navigacijsku kontrolu i stabilnost rakete u aktivnom delu, kao i njene tehničke specifikacije - istakla je KCNA.

Zapadni analitičari koji su pogledali usamljenu sliku Severne Koreje objavljenu tokom testa u utorak kažu da je oružje imalo karakteristiku hipersoničnog kliznog oružja.

Tanjug/AP photo
 

Nakon analiziranja podataka nakon lansiranja, vojska Južne Koreje rekla je da deluje kako da je projektil u ranoj fazi razvoja i da će proći još neko vreme dok bude mogao da se upotrebi.

Kako funkcioniše hipersonično klizno oružje

Kao balističke rakete, hipersonični klizni projektili lansiraju se visoko u atmosferu. Ali dok bojevu glavu balističke rakete dobrim delom pokreće gravitacija kada počne da se spušta na cilj sa čak 1.000 kilometara visine, hipersonična leti nazad ka zemlji dok ne izravna svoju putanju leta, leteći zatim samo nekoliko destina kilometara iznad tla, navodi se u izveštaju Saveza zabrinutih naučnika.

Oružje zatim koristi međunarodne uređaje za navigaciju kako bi podesilo kurs i nastavilo da se kreće ka meti, putujući brzinom 12 puta većom od brzine zvuka, stoji u izveštaju.

To što hipersonični projektili lete na nižim nadmorskim visinama znači da radarima treba više vremena da ih uoče.

Smatra se da su samo dve države, Rusija i Kina, razvile hipersonične projektile. U decembru 2019. Rusija je saopštila da je njen sistem hipersoničnih projektila, poznat kao Avangarda, počeo da funkcioniše. U govoru pred ruskim parlamentom 2018. predsednik Vladimir Putin nazvao je ovaj sistem "praktično neranjivim" u odnosu na protivvazdušnu odbranu Zapada.

U januaru 2020. Putin je nadgledao testiranje drugog hipersoničnog sistema, Kinžala, u blizini Krima.

Tanjug/AP photo
 

Na vojnoj paradi 2019. godine Kina je predstavila svoje DF-17 projektile, za koje se u izveštaju Projekta odbrane od projektila Centra za strateške i međunarodne studije, gde se citiraju američki zvaničnici odbrane, kaže da može da isporuči bojevu glavu na udaljenost od 2.500 kilometara, sa odstupanjem od nekoliko metara od predviđenog cilja.

Prema ovomesečnom izveštaju iz Udruženja za kontrolu naoružanja (ACA) u Vašingtonu, Sjedinjene Američke Države rade na osam vrsta hipersoničnog oružja. I vojna Agencija za napredna istraživanja odbrane saopštila je ove nedelje da je nedelju dana ranije uspešno testirala hipersonično oružje u letu.

U aprilu je Pentagon saopštio da je test hipersoničnog projektila SAD bio neuspešan. 

U izveštaju ACA navodi se da hipersonika doprinosi "rastućoj trci u naoružanju kod svih, jer žure sa raspoređivanjem novog oružja kako se ne bi mislilo da zaostaju za ostalima u ovladavanju novim tehnologijama".

Provokacije bez sankcija

Hipersonično oružje Severne Koreje dospelo je u sredu ujutru na naslovne stranice širom sveta, a stručnjaci za rakete istakli su da su u izveštaju KCNA primetili nešto zloslutno - "malu bombu", kako je napisao Džeferi Levis, profesor Instituta za međunarodne studije Midlburi.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

U izveštaju je pisalo da Severna Koreja koristi "ampulu sa raketnim gorivom“, što znači da se projektili pune u fabrici, a ne nakon što su raspoređeni na terenu, rekao je Levis.

- Ako Severna Koreja puni projektile u fabrici, vojska ne mora da troši vreme radeći to na terenu dok američko vazduhoplovstvo daje sve od sebe da ih eliminiše. Veliki korak za Pjongjang - napisao je Levis u tvitu.

Zvaničnici američke vojske saopštili su da lansiranje rakete u utorak nije bilo "neposredna pretnja za osoblje ili teritoriju SAD ili za njihove saveznike", ali je istaklo "destabilizujući uticaj severnokorejskog programa nedozvoljenog naoružanja". 

Prema međunarodnom pravu, Pjongjangu je zabranjeno testiranje balističkih projektila i nuklearnog oružja. Raniji takvi testovi naišli su na međunarodnu osudu i sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Severna Koreja pojačava testiranja

Testiranje ovog projektila bilo je treće koje je Severna Koreja obavila ovog meseca.

Prilikom prvog Pjongjang je tokom dva dana testirao krstareće rakete dugog dometa, 11. i 12. septembra. Zatim su, 16. septembra, i Severna i Južna Koreja testirale balističke rakete, podižiću tenzije u jednom od najnestabilnijih regiona na svetu.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Vesti o probama koje je Severna Koreja izvela stigle su neposredno pre nego što se predstavnik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama, Kim Song, obratio na Generalnoj skupštini u Njujorku, gde se žalio zbog podele između Severne i Južne Koreje i kritikovao prisustvo SAD u regionu.

Kim je optužio SAD da su "antagonizovale" njegovu državu vojnim vežbama u regionu, rekavši da će Pjongjang "biti spreman da u svakom trenutku odgovori" na prijateljske poteze Vašingtona. U međuvremenu su, dodao je, "kao što ceo svet zna, a pošto su SAD toliko zabrinute, moćna ofanzivna sredstva su, naravno, uključena u naše ratno odvraćanje".

Da li će hipersonična raketa biti deo severnokorejskog odvraćanja ostaje da se vidi.

- Ako mogu da razviju pouzdanu nuklearnu bojevu glavu koja je dovoljno mala da se isporuči projektilom i mogu da izvrše ispitivanja bojeve glave i projektila, onda će pokazati da imaju ozbiljne sposobnosti - smatra Tompson, istraživač iz Singapura, koji je za sada i dalje skeptičan.

Ali Lif-Erik Izli, profesor sa Univerziteta Ihva u Seulu, kaže da hipersonični projektil Pjongjanga možda ne mora da bude precizan kao oni koje koriste druge države.

- Ako Pjongjang uspe da postaviti nuklearnu bojevu glavu čak i na rudimentarni hipersonik, to bi bilo opasno oružje jer ne bi moralo da bude izuzetno precizno da bi bilo pretnja za obližnju metropolu Seul - zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike