Severna Koreja testirala ogromnu bojevu glavu: Južna u pripravnosti, spremna da odgovori

20.04.2024

15:26

0

KCNA je saopštila da su "testovi deo normalnog rada istraživačkih institucija nacionalne odbrane"

Severna Koreja testirala ogromnu bojevu glavu: Južna u pripravnosti, spremna da odgovori
Copyright Profimedia

Severna Koreja je uspešno testirala "superveliku bojevu glavu" za krstareću raketu i novu vrstu protivvazdušne municije, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

"Test snage" bojeve glave za stratešku krstareću raketu Hwasal-1Ra-3 i lansiranje protivvazdušne rakete Pjolci-1-2 obavljeno je u petak u Žutom moru, saopštila je agencija u subotu.

- Testovi su ostvarili svoju svrhu - navodi se.

KCNA je saopštila da su "testovi deo normalnog rada istraživačkih institucija nacionalne odbrane... i da nemaju nikakve veze sa situacijom" na Korejskom poluostrvu.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, to je bio prvi put da je Pjongjang pomenuo sistem "Pjolci", što na korejskom znači "meteor".

Vojska Južne Koreje saopštila je da je u petak oko 15.30 po lokalnom vremenu primetila nekoliko lansiranja krstarećih i protivvazdušnih raketa sa severa prema Žutom moru. Detaljne specifikacije oružja se analiziraju, dodaje se.

Profimedia
 

- Naša vojska pomno prati znake severnokorejskih provokacija i vojnih aktivnosti, istovremeno održavajući snažan kombinovani odbrambeni stav - saopštio je zajednički načelnik generalštaba Seula.

Pjongjang, koji je i dalje pod međunarodnim sankcijama zbog balističkih projektila i nuklearnih programa, intenzivirao je testiranje oružja od novogodišnje izjave lidera zemlje Kim Džong Una da okončava politiku pomirenja sa Jugom.

Prema Jonhapu u petak je Severna Koreja lansirala šestu krstareću raketu u 2024. godini.

Kim je ranije ovog meseca rekao da je "sada vreme da se temeljnije pripremi za rat" zbog "neizvesne i nestabilne" situacije na poluostrvu. Obećao je da će zadati "smrtonosni udarac neprijateljima" Pjongjanga ako napadnu zemlju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike