Sedmica u svetu: Rat na Bliskom istoku, humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze i haos u Francuskoj

15.10.2023

21:13

0

Ukrajinska kontraofanziva je usporila, Zapad se okrenuo Bliskom istoku šaljući oružje, a Rusija je pozivala na mir

Sedmica u svetu: Rat na Bliskom istoku, humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze i haos u Francuskoj
Copyright AP Photo

U nedelji za nama (9-15. oktobra) Izrael i Hamas u Pojasu Gaze vodili su intenzivne borbe, dok je postojao strah da će se i Hezbolah, Liban, Sirija i Iran uključiti u sukob. Ukrajinska kontraofanziva je usporila, Zapad se okrenuo Bliskom istoku šaljući oružje, a Rusija je pozivala na mir.

Rat na Bliskom istoku

Nakon što je 7. oktobra Hamas upao u Izrael, počele su krvave borbe koje se nisu stišavale tokom cele sedmice, a najviše je ispaštao narod Pojasa Gaze, koji je bez milosti granatiran, dok su izraelski zvaničnici bez ustručavanja izjavljivali da su civilne zgrade legitimni ciljevi.

AP Photo/Ariel Schalit
 

U ponedeljak su počeli da se pojavljuju snimci sa rejv žurke na kojoj je Hamas napravio pokolj, kao i video-zapisi u kojima se vidi kako je Hamas upao u Izrael, ali i navodi da je militantna grupa planirala akciju više od godinu dana. Ruski stručnjak objasnio je zašto je zakazala Gvozdena kupola, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će odgovor Izraela na "višestruki napad bez presedana palestinskih naoružanih napadača" promeniti Bliski istok, dok je Hamas već trećeg dana sukoba tražio pregovore.

Libanska paravojna organizacija Hamas obećala je da se neće pridružiti borbama ako Izrael ne bude "maltretirao" Liban, ali je u toku nedelje došlo do napetosti na granici, gde je bilo navoda i o upadu u Izrael. Pojavile su se i informacije da je u toku pregrupacija boraca Hezbolaha, da oni napuštaju Siriju i da kreću na Izrael, dok je iz Izraela izvršen napad na aerodrome u Siriji.

Izrael je naredio potpunu opsadu Pojasa Gaze, koja je ostavila građane ove teritorije bez vode, hrane, goriva i struje, a mrtvačnice su bile prepune već trećeg dana borbi, dok su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin pozivali na mir i nudili se da budu posrednici u pregovorima.

AP Photo/Hatem Ali
 

Sa druge strane, SAD su poslale vojnu pomoć Izraelu, koja je obuhvatala i nosač aviona USS Džerald R. Ford, koji je jedan od najnaprednijih i najvećih nosača aviona na svetu, dok su američki i evropski zvaničnici dolazili u posetu zemlji kako bi pokazali da je podržavaju u ofanzivi. 

Putin je okrivio Zapad i SAD za sukobe na Bliskom istoku, vrhovni vođa Irana Ali Hamnej odbacio je navode da je njegova zemlja učestvovala u napadu na Izrael, ali je pozdravio one koji su ga organizovali, a Ujedinjene nacije navele su da već postoje dokazi da su počinjeni ratni zločini.

Do sukoba je došlo i na Zapadnoj obali, gde su u sukobima sa Izraelskim odbrambenim snagama stradale desetine Palestinaca, dok su fotografije iz svemira pokazale ogromno razarazenje koje je pretrpeo Pojas Gaze.

AP Photo/Mohammad Al Masri
 

Potresni prizori iz Gaze kružili su internetom, košmarni snimci dece koja su preživela grantiranje uznemirili su korisnike društvenih mreža, kao i snimak opraštanja majke od stradale bebe, a Palestinci su otvorili dušu za portal 24sedam, pričajući o užasima koje su pretrpeli.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pristao je na formiranje hitne vlade s opozicijom kako bi osigurao podršku donošenju odluka iz oblasti bezbednosti, dok je narod Izraela želeo da ga skloni sa vlasti, kriveći ga za napad Hamasa.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, pozvao je na formiranje palestinske države, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države nisu mogle da ne znaju za pripreme sukoba u tom regionu, a ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je na kritičnu situaciju na Bliskom istoku i otkrio da je Rusija podnela nacrt rezolucije koji poziva na hitan prekid vatre i oslobađanje talaca.

Osvanuli su i snimci koji dokazuju da Izrael koristi beli fosfor u granatiranju Gaze, Palestinci su dobili rok da se evakuišu na jug, iza Vadi Gaze, a humanitarna pomoć SZO koja je stigla u Egipat nije mogla da pređe granični prelaz Rafa.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U analizama portala 24 sedam možete pročitati više o navodima da su izraelske tajne službe napravile propust, koje oružje imaju Hamas i Izrael, šta je Hamas želeo da postigne napadom na Izrael, kako bi mogla da izgleda kopnena ofanziva Izraela, zašto je Hamas napao Izrael baš 7. oktobra i koliko veliku vojsku ima Izrael.

Rat u Ukrajini

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov otkrio je kako će rat u Izraelu uticati na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, Putin je istakao da odbijanje Nemačke da izda sertifikaciju gasovodu Severni tok 2 i da tako kupuje ruski gas nema nikakvog ekonomskog smisla za Berlin, a Rusija je stavila na aukciju stan Olene Zelenske na Jalti.

Profimedia
 

Putin je u petak dao svoju ocenu trenutne ekonomske situacije u EU, navodeći da je ona ušla u recesiju, ali da se Moskva ne raduje nesreći bloka, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je ukrajinska kotraofanziva završena, a Putin je dodao da je propala, dok je novinar nemačkog lista "Bild", Džulijan Ropke, tvrdio da Evropa i Sjedinjene Američke Države napuštaju Ukrajinu i okreću se Argentini i da Kijev nema šansu da pobedi u sukobu sa Rusijom.

Haos u Francuskoj

Jedna osoba je ubijena, a dve su teško povređene u napadu nožem u školi na severu Francuske u gradu Arasu, nakon čega je Francuska podigla bezbednosnu uzbunu na najviši nivo, a predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se intenzivirale bezbednosne patrole u zemlji.

Profimedia
 

U subotu je bilo posebno haotično. Prvo je evakuisan Luvr zbog pretnje bombom, da bi se uskoro pojavili i snimci uspaničenih turista, zatim se isto desilo u Versaju, a onda je evakuisana i železnička stanica Gar de Lion.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike