Zagonetna Mata Hari: Jedna od najpoznatijih žena špijuna ili žrtva vremena?

15.10.2023

09:09

0

Da li je Mata Hari zaista bila špijunka ili je bila nepravedno optužena?

Zagonetna Mata Hari: Jedna od najpoznatijih žena špijuna ili žrtva vremena?
Mata Hari - Copyright Profimedia

Mata Hari, pravim imenom Margareta Gertruda Zele, ostala je upamćena kao jedna od najpoznatijih žena špijuna u istoriji. Streljana je na današnji dan 1917. godine. 

Ali, koliko zapravo znamo o njoj? Da li je stvarno bila dvostruka agentkinja ili je postala žrtva političkih igara u vreme Prvog svetskog rata?

Rođena 1876. godine u Holandiji, Mata Hari je postala globalna senzacija kao egzotična igračica, koristeći se svojim šarmom i veštinama da osvoji publiku širom Evrope. Međutim, njen misteriozan život izvan pozornice privlačio je mnogo pažnje i spekulacija.

Profimedia
 

 

Za vreme Prvog svetskog rata, Mata Hari je bila u centru pažnje francuske tajne službe, optužena da je radila kao dvostruka agentkinja za Nemačku i Francusku. Bez obzira na to da li su optužbe bile istinite ili ne, ona je osuđena kao špijunka i streljana 1917. godine.

Iako je prošlo više od sto godina od njene smrti, mnoge tajne vezane za njen život i rad i dalje ostaju nerazjašnjene. Da li je Mata Hari zaista bila špijunka ili je bila nepravedno optužena?

Mnogi istoričari danas veruju da je ona možda bila žrtva vremena u kojem je živela, uhvaćena u mreži međunarodnih odnosa i političkih intriga. Bez obzira na to, njen život i dalje fascinira mnoge i inspiriše filmove, knjige i predstave širom sveta.

Profimedia
Streljanje Mate Hari

 

Mata Hari će ostati zauvek upamćena kao žena obavijena velom misterije. Da li je bila zagonetna špijunka ili žrtva vremena - na svakome od nas je da odluči.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike