Izraelci hoće smenu Netanjahua: Njega i vladu smatraju krivim za napad Hamasa i trenutni haos

14.10.2023

12:49

0

Skoro svi ispitanici, njih 94 odsto, smatraju da vlada mora da preuzme odgovornost za bezbednosne propuste

Izraelci hoće smenu Netanjahua: Njega i vladu smatraju krivim za napad Hamasa i trenutni haos
Benjamin Netanjahu - Copyright Yonatan Sindel/Pool via AP

Velika većina izraelskih Jevreja smatra da su vlada i premijer Benjamin Netanjahuu krivci za masovnu infiltraciju Hamasovih militanata u Izrael i nasilje koje je usledilo, prema anketi koju je u četvratak objavio "Dijalog Centar".

Čak 86 odsto ispitanih, uključujući i 79 odsto pristalica vladajuće koalicije, smatra da je iznenadni napad iz Gaze rezultat neuspeha rukovodstva zemlje.

Skoro svi ispitanici, njih 94 odsto, smatraju da vlada mora da preuzme odgovornost za bezbednosne propuste koji su omogućili napad, a više od 75 odsto njih misli da vlada snosi najveći deo odgovornosti.

Rezultati ankete takođe pokazuju da većina ispitanih veruje da bi premijer Netanjahu trebalo da podnese ostavku nakon završetka operacije "Gvodeni mačevi". Manja većina, 56 odsto, smatra da bi Netanjahu trebalo da odstupi s mesta premijera nakon završetka rata, a sa tim se slaže 28 odsto glasača vladajuće koalicije. Također, 52 odsto ispitanih očekuje ostavku ministra obrane Joava Galanta.

Većina ispitanika izrazila sumnju da će vlada voditi rat u Gazi, iako je anketa sprovedena pre nego što se bivši ministar obrane Beni Gantc pridružio vladi nacionalnog jedinstva u sredu uveče.

Anketirano 620 izraelskih Jevreja iz cele zemlje.

Sve najvažnije vesti sa Bliskog istoka možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike