Kako će izgledati Koza nostra sada kada je ostala bez bosa Mesine Denara?

10.10.2023

09:15

0

Autor: N.P.

Mateo Mesina Denaro je sve tajne odneo u grob

Kako će izgledati Koza nostra sada kada je ostala bez bosa Mesine Denara?
Vođa Koza nostre Mateo Mesina Denaro je bio 30 godina u bekstvu - Copyright Profimedia

Dugogodišnji bos sicilijanske mafije Koza nostre, Mateo Mesina Denaro, s vremenom je postao i veliki trn u oku svojim saborcima, i o tome se jednostavno nije pričalo.

Bio je jedan od poslednjih mafijaških bosova iz ere bombaških napada i krvavih obračuna klanova. Njegova popularnost je privlačila veliku pažnju medija, ali je on, uprkos svemu tome, dobijao pomoć na svakom koraku i izbegavao pravdu 30 godina, sve dok ovog januara nije uhapšen.

Podsetimo, Denaro je krajem septembra preminuo u zatvoru, nakon što je bolovao od raka debelog creva. Mnogi se sada pitaju kako će to uticati na dalje aktivnosti Koza nostre.

Stvari su počele da se menjaju u Koza nostri kada je Mesina konačno završio u zatvoru sa maksimalnim stepenom obezbeđenja. Danas, čini se da se kriminalna grupa reorganizuje, a plan je da ponovo deluju diskretno, "ispod radara". 

Carabinieri via AP
Denaro je uhapšen u januaru 2023.

Međutim, Paskvale Angelosanto, načelnik karabinjera koji su uhapsili Denara, upozorio je da je Koza nostra i dalje "živa i snažna".

Pjetro Graso, nekadašnji državni tužilac, takođe je upozorio da mafija ulazi u novu fazu, ali da ostaje aktivna.

- Smrću Matea Mesine Denara, život pun nasilja, zavera i misterija se privodi kraju. Era Koza nostre se takođe završila, ali ne i sama Koza nostra. Mafija nije nestala nakon smrti Salvatorea Toto Rine i Bernarda Provenzana, i odoleva i danas. Koza nostra nastavlja da se menja i evoluira, ali ostaje glavna prepreka Siciliji i Italiji koje ne žele nasilje, ucene i siromaštvo - rekao je.

Koza nostra se vraća svojim korenima

Antonio Nikaso, akademik i pisac koji se fokusirao na mafiju, rekao je za "El Pais" da Koza nostra trenutno prolazi kroz reorganizaciju i da iza sebe ostavlja nasilnu eru napada, što je obeležilo osamdesete i devedesete.

- Sicilijanska mafija se vraća svojim korenima, kada se pribegavalo nasilju samo ako je to bilo neophodno. Vladavina klana Korleone je bila samo anomalija u istoriji ove kriminalne organizacije - naveo je pisac.

Sicilijanska mafija će se ponovo usredsrediti na kriminal i korupciju, što dokazuju i nedavne zaplene velikih količina kokaina u Palermu i Kataniji. Nikaso smatra da Koza nostra pokušava da ponovo stekne moć u oblastima koje je izgubila tokom talasa nasilja devedesetih godina prošlog veka. Tada je kalabrijska mafija Ndrangeta postala najmoćnija i najbogatija kriminalna organizacija u Italiji, dok se vlast fokusirala na Koza nostru.

AP Photo/Valeria Ferraro
Mural u Palermu posvećen sudiji Paolu Borselinu

- Koza nostra sada pokušava da ponovo uspostavi veze sa političarima, vladinim institucijama i vrhom poslovnog i finansijskog sveta. Više je zainteresovana za pravljenje novca i sticanje moći nego za nasilje i izazivanje vlasti - rekao je Nikaso, ističući da mafije, tradicionalno, direktno ne izazivaju vlade.

- Njihov cilj je da se infiltriraju u ekonomski svet, formirajući veze sa političkim i finansijskim sektorom. Ova forma nasilja, ukorenjena u korupciji i dinamici moći, bila je teška za identifikaciju i borbu - dodao je.

Mafija je dosledno bila velika ekonomska snaga zbog umešanosti u međunarodnu trgovinu heroinom i zbog velikih mreža narko-laboratorija širom sveta. Mesina je uneo promenu kada se okrenuo biznisu, zbog čega je njegov mentor Toto Rina negodovao.

Nikaso smatra da je isuviše rano otpisati sicilijansku mafiju, jer ima izuzetnu veštinu adaptiranja i regeneracije.

Profimedia
Toto Rina

Italijanske vlasti ne znaju tačno kako će izgledati novo uređivanje Koza nostre, ali su svesni da je "kraj mafije" i dalje nešto veoma daleko. 

Prema poslednjem izveštaju Direktorata protiv mafije, hvatanje Denara je oslabilo organizaciju. Međutim, sugeriše se i da operacije na Siciliji nisu bile time pogođene i da se ne očekuje da će se smanjiti.

Podsetimo, Mesina je bio u bekstvu od 1993. godine, a tražili su ga zbog umešanosti u stotine zločina, uklučujući i bombaški napad u kome su stradale sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino 1992.

Uhapšen je u januaru 2023. u gradu Kampobelo de Mazara dok je išao kod lekara pošto je dugo bolovao od raka. Ispostavilo se da je živeo prilično normalnim životom pod lažnim imenom, a pomagala mu je mreža saradnika i jataka.

Preminuo je u zatvoru ne pokazujući trunku kajanja, a sve tajne je odneo u grob.

Uprkos svemu, nije imao titulu "bosa nad bosovima", što je najviša pozicija u mafijaškoj hijerarhiji. Poslednji takav lider je bio Toto Rina, a verovatno je da je takva mafijaška struktura umrla zajedno sa njim.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike