Iranski vrhovni vođa Hamnei se oglasio po prvi put! "Iran nije umešan u napad na Izrael, ali ljubimo ruke onima koji su ga planirali"

10.10.2023

14:39

0

Autor: M. Vu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbacio je danas tvrdnje o umešanosti Irana u napad Hamasa na Izrael

Iranski vrhovni vođa Hamnei se oglasio po prvi put! "Iran nije umešan u napad na Izrael, ali ljubimo ruke onima koji su ga planirali"
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbacio je danas tvrdnje o umešanosti Irana u napad Hamasa na Izrael i istovremeno ponovio iransku podršku Palestincima.

On je odbacio optužbe o iranskoj umešanosti u pripremu napada Hamasa.

U govoru na vojnoj akademiji, ajatolah je ocenio da je Izrael „pretrpeo nepopravljiv neuspeh na vojnom i obaveštajnom polju“ nakon ofanzive palestinskog pokreta.

- Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim. Ovaj razorni zemljotres uništio je deo vitalne infrastrukture (u Izraelu) koja se neće lako popraviti... Za ovu katastrofu krive su akcije cionističkog režima - rekao je Hamnei u svom prvom televizijskom govoru od napada Hamasa u subotu.

 

 

„Od pristalica cionističkog režima i drugih kruže glasine u poslednja dva, tri dana, između ostalog da iza ove akcije stoji islamski Iran. One su netačne“, rekao je iranski vrhovni vođa.

Naravno, kako je dodao, ceo muslimanski svet je „dužan da podrži Palestince“.

Iran već dugo podržava Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze i odbacuje pravo države Izrael na postojanje.

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa i nasilje koje je do sada odnelo više od 1.500 života, ušlo je u četvrti dan, a izraelska vojska je danas saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije u Pojasu Gaze.

Izraelske vlasti objavile su da je do sada poginulo najmanje 900 osoba i da je 2.806 povređeno, uz desetine zarobljenih. Na palestinskoj strani je ubijeno najmanje 788 Palestinaca, dok je 4.100 ranjeno.

Među poginulima u Izraelu, više od 260 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, gde su neki od talaca oteti.

Makron: Ispitaćemo da li je Iran direktno umešan u napad Hamasa na Izrael

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da su neprihvatljivi komentari Irana u kojima se veliča napad Hamasa na Izrael i da Francuska ispituje da li je ta država direktno umešana.

"Ne mogu govoriti o direktnoj umešanosti Irana jer nemamo formalne dokaze, ali je jasno da su javni komentari iranskih vlasti neprihvatljivi i da su verovatnu Hamasu ponudili pomoć", rekao je on, prenosi Rojters.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike