"Bild": Ko još ozbiljno veruje da će Ukrajina da pobedi, kao i uvek bacamo zemlju pod voz

13.10.2023

21:30

0

Autor: M. Vu.

Džulijan Ropke, tvrdi da Evropa i Sjedinjene Američke Države napuštaju Ukrajinu i okreću se Argentini

"Bild": Ko još ozbiljno veruje da će Ukrajina da pobedi, kao i uvek bacamo zemlju pod voz
Avioni F-16 - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Novinar nemačkog lista "Bild", Džulijan Ropke, tvrdi da Evropa i Sjedinjene Američke Države napuštaju Ukrajinu i okreću se Argentini. On je primetio da iako Zapad izražava punu podršku Ukrajini, trenutno šalje vojnu pomoć na drugi kontinent.

Ropke je na društvenoj mreži "Iks" objavio informaciju koja dolazi iz američkog Biroa za vojno-politička pitanja. Prema toj informaciji, odobren je transfer aviona F-16 iz Danske u Argentinu.

U saopštenju Pentagonovog tela se navodi da ovaj transfer potvrđuje "bliske odbrambene veze" između ove dve države i "stalnu podršku naporima za modernizaciju argentinskog vazduhoplovstva".

Ropke je dodao komentar uz ovu vest: "Polovina penzionisanih danskih F-16 odlazi u Argentinu! Za sve one koji još veruju da je cilj Evrope i SAD da Ukrajina pobedi Rusiju. Kao i uvek, bacamo zemlju pod voz."

 

U međuvremenu SAD Ukrajince i dalje drže na leru, obećavajući im da će im dugo traženi lovci stići najkasnije u proleće 2024. godine - iako je Danska još letos najavila da pristaje da F-16 isporuči "kada se za to ispune uslovi".

Uslovi koji su tada navedeni bili su "uspešno odabrani, testirani i obučeni ukrajinski vojnici, kao i potrebne dozvole, infrastruktura i logistika", ali je vrlo moguće da činjenica da umesto u Ukrajinu, F-16 sada odlaze u Kijev - ukazuje ne samo da faktori nisu ispunjeni - nego i da je zapadna podrška Kijevu sve neubedljivija i sve slabija.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je danas da Oružane snage Ukrajine imaju ozbiljne probleme sa popunjavanjem svojih redova, tako da se 60-70-godišnji Ukrajinci predaju ruskoj strani.

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je Vrhovna rada počela da raspravlja o predlogu zakona o ukidanju starosnih ograničenja za starije vojnike, prenosi RIA Novosti.

"Ukrajinske 'sluge naroda', kako sebe nazivaju, žele da uklone gornju starosnu granicu za regrutaciju - služe do smrti. U isto vreme, u Kijevu su sve glasniji zahtevi da se regrutuje još mladih ljudi" , dodao je Nebenzja.

Međutim, kako je naveo, "Kijevu ponestaje 25-godišnjaka, baš kao i 45-godišnjaka".

"Očigledno je red na penzionere da postanu 'topovsko meso'. Nije slučajno što se 60-70-godišnji 'borci' bez ikakve obuke sve više predaju ruskim trupama", zaključio je Nebenzja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike