Pomoć SZO za Palestince stigla u Egipat, ali dalje ne može: Izrael neće da otvori granični prelaz dok milioni u Pojasu Gaze pate (VIDEO)

14.10.2023

11:56

0

Što duže ove zalihe ostanu na egipatskoj strani granice, sve više devojčica i dečaka, žena i muškaraca, posebno onih koji su ugroženi ili invalidi, umreće u Gazi

Pomoć SZO za Palestince stigla u Egipat, ali dalje ne može: Izrael neće da otvori granični prelaz dok milioni u Pojasu Gaze pate (VIDEO)
Ruševine u Gazi - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Avion sa 78 kubnih metara zdravstvenih zaliha iz logističkog centra Svetske zdravstvene organizacije u Dubaiju sleteo je u subotu ujutru na aerodrom Al-Ariš u Egiptu. Zalihe bi trebalo da budu isporučene u Gazu kako bi se zadovoljile osnovne zdravstvene potrebe čim se uspostavi humanitarni pristup preko graničnog prelaza Rafa.

Što duže ove zalihe ostanu na egipatskoj strani granice, sve više devojčica i dečaka, žena i muškaraca, posebno onih koji su ugroženi ili invalidi, umreće u Gazi dok su zalihe koje mogu da ih spasu udaljene manje od 20 kilometara.

Zalihe koje je SZO poslao obuhvataju dovoljno lekova i zdravstvene potrepštine za lečenje 1.200 ranjenih pacijenata i 1500 pacijenata koji pate od srčanih oboljenja, hipertenzije, dijabetesa i respiratornih problema, kao i osnovne osnovne zdravstvene zalihe za potrebe 300.000 ljudi, uključujući trudnice.

 

 

Uključuju i kese za povrede sa dovoljno lekova i potrepština za lečenje ranjenih. S obzirom na to da su bolnice u Gazi ili nefunkcionišu ili su pretrpane, a kretanje je ograničeno zbog borbi, to će omogućiti da se povređeni ljudi stabilizuju i dobiju hitnu negu koja spasava život gde god je potrebna.

SZO će sarađivati sa egipatskim i palestinskim društvom Crvenog polumeseca kako bi obezbedila transport i isporuku zaliha kroz Egipat i u Gazu.

Dok je egipatska strana prelaza dostupna, izraelska ostaje zatvorena u okviru kompletne opsade Pojasa Gaze, koja, prema rečima najviših zvaničnika Izraela, neće biti okončana sve dok se ne oslobode taoci koje drži Hamas.

Dok Izrael opstaje u svojoj odluci, nevin narod i nedužna deca ispaštaju i moraju da se snalaze i piju neproverenu vodu jer su u subotu u potpunosti ostali bez pijaće vode.

Sva dešavanja iz Pojasa Gaze i Izraela možete iz minuta u minut pratiti na portalu 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike