Povratak istorije: Zašto je Hamas napao Izrael baš na ovaj dan

13.10.2023

09:05

0

Autor: 24sedam

Ne bez razloga, vrlo brzo su mnogi komentatori počeli da prave paralele sa Jomkipurskim ratom iz 1973. godine

Povratak istorije:  Zašto je Hamas napao Izrael baš na ovaj dan
Jomkipurski rat - Copyright Profimedia

Kada je palestinski pokret Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, otpočeo operaciju "Potop Al Akse’" protiv Izraela, čitav svet je ostao u šoku. Ne bez razloga, vrlo brzo su mnogi komentatori počeli da prave paralele sa Jomkipurskim ratom iz 1973. godine. To što su Palestinci uspeli da postignu efekat iznenađenja i šokiraju Izraelce, prva je sličnost sa tim sukobom.  

Izrael je nakon silovitih udara Hamasa proglasio ratno stanje. Time što je Izrael prvi put od (baš te) 1973. godine zvanično u ratu, poređenje s Jomkipurskim ratom se ne završava.

Naime, napad Hamasa je usledio maltene tačno na pedesetogodišnjicu tog rata - razlika je samo jedan dan, a u ovako ozbiljnim operacijama, koje su dugo pripremane, sasvim je moguće da je to minimalno odstupanje od godišnjice rezultat drugih, nepredviđenih okolnosti zbog priprema i izvođenja napada

Profimedia
 

Deluje razložno mišljenje da je Hamas pokrenuo napad namerno baš na tu, okruglu godišnjicu, jer simbolika je u (geo)politici i ratovima veoma važna, a pogotovo na Bliskom Istoku. 

 

Jomkipurski rat 1973. godine

Jomkipurski rat vodio se od 6. do 26. oktobra 1973. godine između Izraela i koalicije arapskih država na čelu sa Egiptom i Sirijom. Većina borbi između dve strane vodila se na Sinajskom poluostrvu i Golanskoj visoravni – koje je Izrael okupirao 1967. godine.

Cilj Egipta u ovom ratu je bio da stekne uporište na istočnoj obali Sueckog kanala i kasnije iskoristi ove dobitke za pregovore o povratku ostatka Sinajskog poluostrva od Izraela, a koje je Izrael zauzeo posle Šestodnevnog rata 1967. godine.
 
Borbe su počele kada su egipatske i sirijske snage ušle na Sinajsko poluostrvo i Golansku visoravan. Egipatske snage su prešle Suecki kanal u operaciji "Badr" i napredovale na Sinaju, a Sirijci su pokrenuli koordinisanu ofanzivu na Golanskoj visoravni.

Posle tri dana teških borbi, Izrael je zaustavio egipatsku ofanzivu, što je dovelo do vojnog zastoja na tom frontu, i gurnuo Sirijce nazad na predratne linije prekida vatre. Izraelska vojska je tada pokrenula četvorodnevnu kontraofanzivu duboko u Siriju, a za nedelju dana izraelska artiljerija je počela da granatira predgrađe glavnog grada Sirije, Damaska.
Nakon početnih uspeha Arapa, Izrael se konsolidovao i dvadesetodnevni rat je okončan njegovom pobedom. Ipak, otvorio je vrata ka kasnijim pregovorima i sporazumu u Kemp Dejvidu, nakon kog je Izrael vratio Egiptu suverenitet nad Sinajskim poluostrvom. 

Verovatno su snage arapske koalicije (Egipat i Sirija), kada su iznenada napale Izrael 1973. godine na praznik Jom Kipur, računale na efekat iznenađenja i smanjenu budnost izraelskih snaga, s obzirom na to da je u jevrejskom narodu Jom Kipur veliki praznik i da je očekivano bilo da može doći do prazničnog raspoloženja i opuštanja, pogotovo što nekoliko godina nije bilo rata na tom prostoru i ništa nije ukazivalo da će se tako silovit napad desiti.

Šta je Jom Kipur

Jom Kipur je najsvetiji i najsvečaniji dan u jevrejskom kalendaru. Ovaj pokretni praznik se drugačije naziva Dan pokajanja i pomirenja, a jevrejski vernici veruju da toga dana treba da se razmišlja o lošim postupcima i od Boga traži oproštaj za sve grehe učinjene tokom prethodne godine. Neradni je dan, a vernici uglavnom vreme provode u postu i molitvama u sinagogi

Čak i da je tadašnji napad baš na taj praznik izveden iz racionalnih razloga, u smislu gore navedenih, mogućih, praktičnih motiva, a ne iz neke verske mržnje (jer su zemlje arapske koalicije tada bile sekularne i socijalističke), simbolika napada na verski praznik ostaje zauvek utisnuta u kolektivnu podsvest bilo kog naroda.

Ove godine je Jom Kipur bio u septembru, tako da napad Hamasa, koji je za razliku od zemalja arapske koalicije iz 1973. islamističke provenijencije, ipak nije bio izveden na sam verski praznik. Ove godišnjice i poklapanja samo pokazuju da istorija na Bliskom Istoku nikad ne spava. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike