Lavrov pozvao na formiranje palestinske države: Rusija se zalaže da sukob bude momentalno okončan

12.10.2023

12:23

0

Ruski ministar je istakao da je važno da Izrael i Palestina poštuju humanitarno pravo, kao i potrebu da se uzdrže od neselektivne primene sile

Lavrov pozvao na formiranje palestinske države: Rusija se zalaže da sukob bude momentalno okončan
Sergej Lavrov - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, izrazio je nadu da će, nakon završetka intenzivne faze sukoba na Bliskom istoku, svi ozbiljno shvatiti obavezu ispunjenja UN-ove odluke o osnivanju palestinske države.

- Veoma se nadamo da će, čim sukob bude okončan, a zalažemo se za to da se to dogodi momentalno, svi ozbiljno shvatiti obavezu sprovođenja odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o formiranju palestinske države na principima koje su odobrile UN - izjavio je Lavrov na sastanku ministara inostranih poslova Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u Biškeku.

Ruski ministar je istakao da je važno da Izrael i Palestina poštuju humanitarno pravo, kao i potrebu da se uzdrže od neselektivne primene sile. On je takođe istakao da su ministri spoljnih poslova ZND jednoglasno podržali prekid vatre i pregovore između sukobljenih strana.

Lavrov je dodao da šefovi diplomatija članica ZND razmatraju mogućnost postizanja zajedničkog stava o eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom Ruske energetske nedelje istakao da bez rešavanja osnovnih političkih pitanja u vezi sa formiranjem palestinske države nije moguće stabilizovati situaciju koja je dovela do eskalacije nasilja.

Sva dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze možete iz minuta u minut pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike