Putin se oglasio povodom sukoba u Izraelu: Imenovao glavnog krivca za rat i užase kojima svet svedoči

10.10.2023

14:32

0

Komentarišući događaje u Pojasu Gaze i na susednim izraelskim teritorijama, ruski predsednik ih je opisao kao „jasan primer” američke spoljne politike na Bliskom istoku

Putin se oglasio povodom sukoba u Izraelu: Imenovao glavnog krivca za rat i užase kojima svet svedoči
Vladimir Putin - Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je žaljenje zbog nedavne eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, koji je opisao kao neuspeh američke politike na Bliskom istoku.

Vladimir Putin je pričao o trenutno nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku prilikom sastanka u Moskvi sa iračkim premijerom Mohamedom Al Sudanijem kako bi razgovarao o odnosima između Rusije i Iraka.

Komentarišući događaje u Pojasu Gaze i na susednim izraelskim teritorijama, Putin je to opisao kao „jasan primer” američke spoljne politike na Bliskom istoku.

Prema rečima ruskog predsednika, američka vlada je aktivno nastojala da „monopolizuje“ rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, ali je, umesto da traži kompromis, rešenja koja bi bila prihvatljiva za obe strane, gurala sopstvenu viziju o tome kako ovaj višedecenijski sukob treba rešiti.

- Ukrajinska kriza se nastavlja i, nažalost, vidimo oštru eskalaciju situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo jasan primer neuspeha politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku. Oni su pokušali da monopolizuju nagodbu, ali se, nažalost, nisu bavili pronalaženjem kompromisa prihvatljivih za obe strane, već su, naprotiv, promovisali sopstvene ideje o tome kako to treba da se uradi - rekao je Putin.

SAD vrše pritisak na obe strane izraelsko-palestinskog sukoba, svaki put ne vodeći računa o fundamentalnim interesima palestinskog naroda, rekao je ruski predsednik, govoreći o potrebi sprovođenja odluka Saveta bezbednosti UN o stvaranju nezavisne suverene Države Palestine.

Sva dešavanja u izraelu i Pojasu Gaze možete iz minuta u minut pratiti u blogu uživo portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike