Zašto je Hamas napao Izrael i šta je hteo da postigne time?

11.10.2023

21:09

0

Postoji nekoliko mogućih razloga

Zašto je Hamas napao Izrael i šta je hteo da postigne time?
Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael koji je počeo u subotu ujutru ostaće upamćen kao prekretnica u palestinsko-izraelskom sukobu sa dalekosežnim posledicama, kažu analitičari.

U višestrukom napadu čak 1.000 napadača infiltriralo se na izraelsku teritoriju, ubilo stotine vojnika i civila i odvelo desetine talaca u Gazu. Izgledalo je kao da Izrael nije ništa naučio u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine.

Izrael je obećao odmazdu, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu zarekao se na „moćnu osvetu". Hamas je, sa druge strane, rekao da je spreman za sve scenarije.

- Stvari će se zauvek promeniti - kaže Kobi Majkl, viši istraživač na Institutu za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu. Ne postoji ništa u istoriji Izraela što bi moglo da se porediti sa ovim napadom, rekao je on.

- Hamas više neće biti Hamas kakav smo poznavali pre mnogo godina - rekao je za CNN Majkl, koji je ranije bio zamenik generalnog direktora i šef palestinskog deska u izraelskom ministarstvu za strateška pitanja.

AP Photo/ Hatem Moussa
 

Hamas je rekao da je napad odmazda za ono što je opisao kao napade na žene, skrnavljenje džamije Al Aksa u Jerusalimu i opsadu Gaze koja je u toku.

Zašto je Hamas napao?

Preduzimanjem tako razornog udara, primarni cilj grupe bio je da dramatično uzdrma status kvo, kažu stručnjaci: Izrael drži čvrstu opsadu Gaze i nastavlja da okupira Zapadnu obalu, a formiranje nezavisne palestinske države nije na vidiku.

Jedan od ciljeva bio je da se palestinsko pitanje vrati na regionalno i međunarodno razmatranje, rekao je Kaled Elgindi, viši saradnik na Bliskoistočnom institutu i ​​direktor njegovog Programa za Palestinu i izraelsko-palestinska pitanja.

- Ljudi su krenuli dalje. Sada je u fokusu saudijsko-izraelska normalizacija i ova nova regionalna integracija - rekao je Elgindi.

Profimedia
 

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman prošlog meseca je prvi put javno priznao da su u toku pregovori sa Vašingtonom o mogućem uspostavljanju veza sa Izraelom, rekavši da je normalizacija svakim danom sve „bliža". Saudijsko-izraelska normalizacija mogla bi biti prekretnica za regionalni legitimitet Izraela jer bi mogla navesti druge muslimanske zemlje da slede njihov primer. Saudijska Arabija se ranije obavezala da neće priznati Izrael dok Palestincima ne da nezavisnost.

Elgindi je rekao da je Hamas u izvesnoj meri uspeo u svom cilju da vrati pažnju na palestinsko pitanje.

Grupa takođe možda pokušava da razbije sve zablude o njenim vojnim sposobnostima, kažu analitičari.

Hamas je zadao „udarac Izraelu veći od onih na koje je navikao“, a takođe je pokazao svoje sposobnosti, rekao je Omar Rahman, član Saveta Bliskog istoka za globalne poslove koji se fokusira na palestinska pitanja. Njegova taktika jeste da se pošalje poruka da se „mora shvatiti ozbiljnije“, rekao je Rahman.

AP/Ohad Zwigenberg
 

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da je Hamas uzeo „desetine" talaca, a Hamas je rekao da je oteo više od 100 ljudi. Broj uzetih talaca, kao i činjenica da su mnogi civili, govori da Hamas traži mnogo više od razmene zarobljenika, ocenili su stručnjaci. U prethodnoj razmeni Izrael je menjao više od 1.000 zatvorenika za jednog izraelskog taoca.

Veliki broj talaca garantuje da „ovo nije kratkotrajna vojna svađa koja će zamreti i biti zaboravljena“, rekao je Rahman, „već da ima dugoročne političke implikacije“.

U okviru svoje kampanje protiv Izraela Hamas je napravio propagandne video-snimke koji dokumentuju njegov napad na Izrael korak po korak. U nekim od njih njegovi borci su nosili kamere za snimanje operacija dok su probijali izraelska utvrđenja i nosili uniforme u stilu komandosa.

To je ključno za propagandni rat grupe koji služi brojnim ciljevima, kažu analitičari.

S jedne strane, to je „ulivanje straha“ u izraelsku javnost i impliciranje da njihovi lideri ne mogu da ih čuvaju, rekao je Elgindi.

AP Photo/Fatima Shbair
 

- To je šok jer su Izraelci izuzetno ponosni na svoju vojsku i obaveštajne sposobnosti - dodao je.

S druge strane, to je takođe poruka Palestincima. Hamas je dugo bio u političkom ratu sa Palestinskom narodnom samoupravom, koja upravlja Zapadnom obalom i učestvuje u bezbednosnoj koordinaciji sa Izraelom.

Ovo treba da pokaže Palestincima da „dok je tamo, Abu Mazen (Mahmud Abas, predsednik Palestinske uprave) u suštini spava marioneta, mi smo pravi otpor, zapravo nešto radimo“, rekao je Elgindi.

Može li Hamas preživeti napad Izraela?

Hamasova ofanziva velikih razmera pokazuje da grupa zna da bi predstojeći rat mogao biti egzistencijalni, kažu stručnjaci.

AP Photo
 

Majkl, iz INSS-a, spekuliše da je Hamas možda pokušavao da izazove sveobuhvatni rat sa Izraelom i da su mu saveznici možda obećali regionalnu podršku ako do njega dođe.

- Hamas ima vrlo jasnu strategiju koja se zasniva na organizacionom obrazloženju sukoba na više frontova - rekao je Majkl za CNN, dodajući da Hamas vidi Gazu, Jerusalim, Zapadnu obalu, arapske građane Izraela koji podržavaju Hamas i južni Liban kao one koji podržavaju njegovu kampanju.

Visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Aruri rekao je tokom vikenda da je militantna grupa spremna za „najgori scenario, uključujući kopnenu invaziju“, kao i da bi kopnena invazija bila „najbolje rešenje za nas za završetak ove bitke“.

O višedecenijskom sukobu Izraela i Palestine, njegovim uzrocima i svega što je dovelo do današnjeg rata možete pročitati u zasebnom članku.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike