Reagovale Ujedinjene nacije: Već postoje dokazi da su u Gazi počinjeni ratni zločini, počinioci će odgovarati

10.10.2023

19:22

0

Komisija je „zabrinuta zbog najnovijeg izraelskog napada i izraelske najave potpune opsade Gaze koja uključuje uskraćivanje vode, hrane, struje i goriva", što će se odraziti na živote civila

Reagovale Ujedinjene nacije: Već postoje dokazi da su u Gazi počinjeni ratni zločini, počinioci će odgovarati
Copyright AP Photo/Yousef Masoud

Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih nacija o okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalim i Izrael, saopštila je da već postoje jasni dokazi da su u Gazi možda počinjeni ratni zločini, ističući da svi oni koji su prekršili međunarodno pravo i gađali civile moraju odgovarati za svoje zločine.

Komisija je „zabrinuta zbog najnovijeg izraelskog napada na Gazu i izraelske najave potpune opsade Gaze koja uključuje uskraćivanje vode, hrane, struje i goriva, što će nesumnjivo imati za posledicu živote civila i predstavlja kolektivnu kaznu".

Komisija je saopštila da ima nameru „da obezbedi pravnu odgovornost, uključujući individualnu krivičnu i komandnu odgovornost".

U tom cilju Komisija je posvećena istraživanju aktuelnih događaja i identifikaciji odgovornih za kršenje međunarodnog prava.

Naglašava se da je „jedini put ka okončanju nasilja i postizanju održivog mira rešavanje temeljnih uzroka sukoba, uključujući okončanje ilegalne okupacije palestinske teritorije i priznavanje prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje“.

Najnovije vesti o dešavanjima u Izraelu i Pojasu Gaze možete pratiti iz minuta u minut u nažem blogu uživo.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike