Če Gevaru su pogubili pre 56 godina: Vojnik koji je pucao dugo je pamtio njegove poslednje reči

09.10.2023

09:13

0

Autor: N. Pavlović

Navršilo se 56 godina otkako je ubijen legendarni gerilac

Če Gevaru su pogubili pre 56 godina: Vojnik koji je pucao dugo je pamtio njegove poslednje reči
ernesto če gevara - Copyright Profimedia

Noga mu je bila izrešetana mecima, a pištolj mu je ispao iz ruke. Ernesto Če Gevara se predao.

- Ne pucajte! Ja sam Če Gevara i više vam vredim živ nego mrtav - rekao je bolivijskim snagama koje je obučavala Amerika.

Posle dve i po godine skrivanja, pobunjenik rođen u Argentini, i lekar po struci, konačno je uhvaćen.

Gevara, gerilski vođa, poznat po svojoj čuvenoj beretki, koji je vodio komuniste do pobede na Kubi, iznenada je napustio svoje pozicije u toj zemlji i odlučio da revoluciju nastavi u Africi i Južnoj Americi.

Međutim, misija u Boliviji mu je došla glave. 8. oktobra 1967. godine, vojnici su ga zarobili i odveli u jednu omanju školu u La Igueri, oko 5 kilometara dalje od mesta gde su ga uhvatili.

Feliks Rodrigez, kubansko-američki operativac CIA, koji se predstavljao kao bolivijski vojnik, pronašao ga je  u prljavštini u školi narednog dana.

Profimedia
Če Gevara i Fidel Kastro

Kosa mu je bila prljava, odeća pocepana, a ruke i noge zavezane. Američka vlada ga je želela živog kako bi ga ispitala, ali su Bolivijci odlučili da ga likvidiraju bojeći se da bi mu javno suđenje samo donelo još simpatija. Zvanična priča je kazala da je ubijen u obračunu.

Rodrigez je priznao da je imao pomešana osećanja.

Iako je Gevara bio odgovoran za smrt nekoliko njegovih saboraca, bilo mu ga je žao. Poručio mu je da će umreti.

- Pogledao sam ga pravo u lice i rekao mu... Gledao me je i rekao: 'Bolje je ovako. Nije trebalo da me uhvate živog' - prisetio se godinama kasnije Rodrigez u jednom intervjuu.

Rukovali su se.

- Zagrlio me je i ja sam njega - dodao je.

Rodrigez je otišao i naredio vojniku da ga upuca ispod vrata kako bi se to uklopilo u priču da je stradao u obračunu.

Kako se navodi u knjizi novinara Džona Lija Andersona "Če Gevara: Revolucionarni život", poslednje reči je uputio poručniku Haimeu Teranu.

- Znam da ste došli da me ubijete. Pucaj, samo ćeš ubiti čoveka - kazao je.

Mario Teran Salazar ga je pogodio u ruke, noge i grudni koš.

Pre nego što je tajno sahranjen u masovnoj grobnici, bolivijski vojnici su ga javno izložili medijima u selu Valjegrandeu. Slike mrtvog revolucionara su obišle svet. Bolivijski komandant je naredio da mu se ruke odseku kako bi vlasti mogle da provere Gevarine otiske pristiju i da kubanskom vođi Fidelu Kastru dokažu da mu je saveznik zaista mrtav.

Decenijama posle smrti, Gevara je postao ikona čiji su život i stradanje postali prilično romantizovani. Džungla i škola u kojoj je ubijen važe za turističku atrakciju. Njegovo lice završilo je na majicama, posterima, zidovima... širom sveta.

Poslednje reči

Bolivijska vojska je 8. oktobra 1967. godine zarobila Če Gevaru, uz pomoć dva kubansko-američka agenta CIA.

Bio je vođa grupe gerilaca koji su preživeli borbe, glad i bolesti. Ranjen u sukobima, odveden je u napuštenu školu u gradu La Igueri.

Tamo je proveo svoju poslednju noć. Navodno, pogubio ga je Salazar uz blagoslov tadašnjeg predsednika Renea Barijentosa, vatrenog antikomuniste.

Profimedia
 

- To je bio najgori trenutak mog života. Video sam Čea, veoma krupnog, ogromnog. Oči su mu sijale. Kada me je pogledao, zavrtelo mi se u glavi. Pomislio sam da brzim pokretom može da mi oduzme oružje. "Smiri se i ciljaj dobro! Samo ćeš ubiti čoveka", rekao mi je on. Tada sam se udaljio jedan korak, ka pragu vrata, zatvorio oči i pucao - prisećao se Salazar.

Če Gevara je u trenutku smrti imao 39 godina. Smrt gerilca je potvrdio Geri Prado Salmon, koji je nadgledao operaciju njegovog hvatanja.

Salazar je rođen 1941. godine u Kočabambi. Otac mu je bio trgovac. Pohađao je Vojnu akademiju i diplomirao je 1961. godine. Četiri godine kasnije se oženio Hlijom Peraltom, sa kojom je dobio dva sina i četiri ćerke.

Nakon Čeovog ubistva je imao lažna dokumenta i živeo je pod lažnim imenom.

Ostatak života je proveo u Santa Kruzu de la Sijeri, najvećem bolivijskom gradu. Pojedini mediji su preneli da su mu 2007. godine kubanski doktori besplatno operisali kataraktu, u okviru "Operacije Milagro", programa međunarodne solidarnosti, koji su pokrenule vlade Kube i Venecuele, kako bi se besplatna medicinska pomoć pružila onima sa očnim oboljenjima. Program je obuhvatao ne samo pacijente iz te dve zemlje već i iz drugih država Juga. Salazarovi sinovi su želeli javno da zahvale doktorima u lokalnim medijima, a čitava priča je obelodanjena pred 40-godišnjicu Če Gevarine smrti.

Profimedia
 

Prema pisanju kubanskih novina, Salazar je bio praktično slep pre operacije. Ipak, kasnije je to negirao.

Posle 30 godina u službi, Salazar se povukao i živeo je povučenim životom, izbegavajući štampu. Jednom priikom je čak rekao da on nije Gevarin ubica, već drugi vojnik istog imena i prezimena. Preminuo je u martu prošle godine od raka prostate.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike