Moćni američki brod ide ka Izraelu, Erdogan upozorava: Srušiće Gazu, doći će do nezamislivog masakra (FOTO)

10.10.2023

20:17

0

SAD šalje ozbiljnu vojnu podršku Izraelu

Moćni američki brod ide ka Izraelu, Erdogan upozorava: Srušiće Gazu, doći će do nezamislivog masakra (FOTO)
USS Džerald R. Ford - Copyright Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

Nakon napada Hamasa na Izrael u subotu američki predsednik Džozef Bajden brzo je izrazio snažnu podršku svom najbližem savezniku na Bliskom istoku. Bajden je obećao "čvrstu i nepokolebljivu" podršku Izraelu, naglašavajući važnost njihovog savezništva.

Vašington, koji redovno šalje oko tri milijarde dolara godišnje vojne pomoći Izraelu, odmah je preduzeo korake kako bi pokazao svoju angažovanost.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin odmah je naredio pomeranje vojnih snaga prema istočnom delu Sredozemnog mora, u blizini Izraela.

Najskuplji i najnapredniji ratni brod i još ponešto pride

Ovo uključuje nosač aviona USS Džerald R. Ford, koji je jedan od najnaprednijih i najvećih nosača aviona na svetu. Ovaj nosač aviona nosi krstaricu sa navođenim raketama i četiri razarača vođenih raketa.

USS Džerald R. Ford takođe je i najskuplji ratni brod ikada sagrađen, sa cenom od 12,9 milijardi dolara.

Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP
 

Gradnja ovog moćnog nosača aviona započela je 2007. godine i na njemu je radilo više od 5.000 ljudi. Ovaj nosač može da nosi do 75 aviona i da ima posadu od 4.660 ljudi, a ima impresivnu brzinu od 55 kilometara na čas.

S obzirom na svoje kapacitete, može da podrži čak 220 vazdušnih napada dnevno.

Pored USS Džerald R. Ford, SAD šalje i druge ratne brodove, uključujući USS Normandi, raketnu krstaricu sa navođenim raketama i razarače USS Tomas Hudner, USS Ramadž, USS Karnei i USS Ruzvelt.

Profimedia
F-35

Američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe je najavio pojačanje vazduhoplovstva, uključujući borbeni avion F-35, koji se smatra jednim od najnaprednijih na svetu, zajedno sa eskadrilama borbenih aviona F-15, F-16 i A-10.

Na sve to, SAD će obezbediti municiju Izraelu kako bi im pomogli u njihovim trenutnim borbama.

Stigla kritika iz Turske

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da premeste nosač aviona bliže Bliskom istoku izazvala je zabrinutost kod turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Erdogan je danas izjavio da bi takav potez mogao da dovede do ozbiljnog nasilja, čak i masakra.

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

- Šta radi američki nosač aviona u Izraelu? Kakvi su im planovi? Srušiće Gazu udarom na okolna područja i početi da pravi ozbiljne masakre - izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Turski lider je takođe naglasio da je Turska spremna da posreduje u rešavanju sukoba između Izraela i Hamasa. On je izrazio nameru da nastavi sa diplomatskim naporima kako bi se okončao sukob i postigao mir.

Erdogan je najavio da će razgovarati o ovom pitanju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Ranije je najavio da Turska planira da pošalje humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, ističući da mir u regionu nije moguć bez nezavisne i suverene Palestine. Takođe je apelovao na Izrael da zaustavi bombardovanje palestinskih teritorija, dok je istovremeno pozvao Palestinu da prestane s provokacijama i "maltretiranjem Izraelaca u njihovim naseljima".

Sve o višedecenijskom sukobu Izraela i Palestine pročitajte u analizi portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike