Ruski stručnjak otkriva zašto je zakazala izraelska Gvozdena kupola

09.10.2023

15:09

0

Autor: N.P.

Ovo nije prvo masovno granatiranje izraelske teritorije

Ruski stručnjak otkriva zašto je zakazala izraelska Gvozdena kupola
napad na Izrael - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Borci Hamasa precizno su izračunali mogućnosti izraelskih PVO snaga i preopteretili su izraelske protivvazdušne raketne sisteme "Gvozdena kupola" brojem ispaljenih raketa, izjavio je vojni ekspert Aleksej Leonkov.

- Desila se "klasika": kada se suzbija PVO, sredstva vazdušnog napada se računaju tako da njihov broj prevazilazi mogućnosti PVO. Grubo rečeno, ako Izrael ima 200 raketa presretača, znači da je potrebno ispaliti 400. U ovom sukobu može se reći da se Hamas temeljno pripremio za aktuelne udare i da je tačno znao mogućnosti protivvazdušne odbrane Izraela, izračunao je broj svojih raketa koje je lansirao da bi preopteretio "Gvozdenu kupolu" - objasnio je Leonkov.

AP Photo
Iz Gaze je ispaljen veliki broj raketa

Prema njegovim rečima, postoje dva razloga za preopterećenost "Gvozdene kupole", a
prvi je prevelika potrošnja raketa presretača zbog obima napada.

- Treba shvatiti da svaki sistem PVO ne daje stopostotni rezultat. Pitanje je u njegovoj konstrukciji, u njegovim rezervama. Da je Izrael pretpostavljao da će na njega istovremeno biti lansirano oko 5.000 raketa, onda bi bilo sakupljeno mnogo više lansera, kao i zaliha samih protivvazdušnih raketa za brzo ponovno punjenje ovih lansera - rekao je stručnjak.

Drugi razlog je preopterećenost kanala za navođenje ovih sistema.

- Izrael tvrdi da je Gvozdena kupola višekanalni sistem sposoban da prati oko 200 ciljeva i obara više od sto. Trenutne vojne operacije pokazale su da kada dođe do masovnog lansiranja čak i nenavođenih raketa tipa "kasam", to dovodi do toga da "Gvozdena kupola" ne može da prati i uhvati sve ciljeve - istakao je on.

AP Photo/Tsafrir Abayov
"Gvozdena kupola" presreće rakete

Leonkov je napomenuo da ovo nije prvo masovno granatiranje izraelske teritorije.

- Još 2020. godine došlo je do sukoba kada je na Izrael ispaljeno stotine raketa. Tada je "Gvozdena kupola" srušila većinu njih, ali su neke pale na izraelsku teritoriju. To je Hamasu dalo shvatanje o mogućnostima protivvazdušne odbrane Izraela - kazao je Leonkov.

Ali, osnovni zadatak za koji je "Gvozdena kupola“ prvobitno stvorena, a to je upravo odbijanje napada iz Pojasa Gaze, sistem je „redovno odlično obavljao“, naglasio je Rus.

Podsetimo, Hamas je u subotu ujutru pokrenuo veliki napad na Izrael

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike