Palestinci imaju malo vremena da se evakuišu: Šta je Vadi Gaza i da li će civili biti bezbedni na jugu? (FOTO)

13.10.2023

11:52

0

Naredbom o evakuaciji obuhvaćen je 1,1 milion stanovnika

Palestinci imaju malo vremena da se evakuišu: Šta je Vadi Gaza i da li će civili biti bezbedni na jugu? (FOTO)
Copyright Profimedia

Izraelska vojska je obavestila Ujedinjene nacije malo pre ponoći da svi stanovnici koji žive severno od Vadi Gaze treba da se evakuišu u naredna 24 sata.

Sa druge strane, nedugo zatim palestinska militantna grupa Hamas pozvala je Palestince koji žive u Pojasu Gaze da ne napuštaju svoje domove, uprkos pozivu izraelske vojske da se celokupno stanovništvo severa te oblasti u roku od 24 sata evakuiše na jug.

Hamas je optužio Izrael da vodi "psihološki rat" slanjem poruka u kojima palestinskim civilima i zaposlenima u međunarodnim organizacijama kaže da treba da se evakuišu na jug, prenosi CNN.

Naredbom o evakuaciji obuhvaćen je 1,1 milion stanovnika koji žive severno od ove reke.

Šta je Vadi Gaza?

Vadi Gaza je rečna dolina koja se prostire otrpilike na sredini Pojasa Gaze, teritorijalnog područja na Bliskom istoku. Ova dolina se proteže preko cele širine Pojasa Gaze i završava se na obali Sredozemnog mora.

 

 

Vadi Gaza je poznata po svojim obalnim močvarama i bogatom biodiverzitetu.

Palestinska uprava je 2000. godine ozvaničila Vadi Gazu kao prirodni rezervat, s posebnim naglaskom na očuvanje tog prirodnog bogatstva. Ovaj rezervat je ograničen na tok reke Vadi Gaza i njene poplavne ravnice i obale unutar samog Pojasa Gaze.

Vadi Gaza je prepoznata kao značajno stanište za ptice, jer je bila važna stanica tokom migracija ptica između severnog Palearktika i Afrike.

Prva dokumentacija o potrebi zaštite ovog područja datira iz 1998. godine, nakon čega su sprovedena detaljnija istraživanja kako bi se utvrdio obim potrebne zaštite ovih jedinstvenih staništa.

Originalno je planirano da područje zaštite obuhvati šire kopnene oblasti oko Vadi Gaza, ali je pod pritiskom lokalne opozicije zaštita bila sužena na manji deo teritorije.

 

 

Vadi Gaza predstavlja jedinu obalnu močvaru u Pojasu Gaze s izuzetnim biološkim diverzitetom i suočava se s sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti i razvoja zemljišta.

Ruta reke Vadi Gaza preko Pojasa Gaze proteže se na oko 9 kilometara od ukupne dužine reke, koja iznosi 105 kilometara, i završava se na obali Sredozemnog mora.

Širina reke unutar Gaze varira između 20 i 270 metara, a najšire mesto je kod ušća u more.

Geografski, Vadi Gaza se nalazi u centralnom delu obale Pojasa Gaze i graniči se na severozapadu s obalom Sredozemnog mora. Sa severa, Vadi Gaza je okružena teritorijama Al-Zahra, Al-Mughraka i seoskim većem Vadi Gaze, dok se na jugu graniči s izbegličkim kampovima Nuseirat i Bureij.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike