Ko su Čapitosi - El Čapovi sinovi koji neprijatelje bacaju tigrovima i održavaju ogromnu narko-imperiju?

24.04.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Hoće li i sinovi El Čapa završiti u američkim zatvorima?

Ko su Čapitosi - El Čapovi sinovi koji neprijatelje bacaju tigrovima i održavaju ogromnu narko-imperiju?
Copyright AP Photo/Martin Urista/Eduardo Verdugo, File/CEPROPIE via AP

Američki tužioci nastavljaju borbu protiv Sinaloe, jednog od najozloglašenijih ameksičkih narko-kartela, i sada su svoju pažnju usredsredili na tzv. Čapitose - sinove poznatog narko-bosa Hoakina Guzmana zvanog El Čapo.

Podsetimo, El Čapo već izdržava doživotnu kaznu zatvora u SAD, a njegov sin Ovidio Guzman Lopez je u pritvoru u Meksiku i najverovatnije ga čeka izručenje američkim vlastima.

Optužnice su podignute i protiv Ivana Guzmana Salazara, Hesusa Guzmana Salazara i Hoakina Guzmana Lopeza. Braća, zajednički poznata kao Čapitosi, El Čapovi su sinovi i svi rukovode trgovinom drogom u Sinaloi. Optužnice su podignute u tri američka federalna suda: distriktu Kolumbije u Vašingtonu, severnom distriktu Ilinoisa u Čikagu i južnom distriktu Njujorka na Menhetnu.

Čikaški tužioci Čapitose terete za trgovinu kokainom, metamfetaminima i heroinom, između ostalog, a njujorški tužioci su trojicu braće optužili za trgovinu fentanilom. Protiv Ovidija Lopeza se vodi posebna optužnica.

Na osnovu ovih sudskih dokumenata, može se primetiti nekoliko zanimljivosti.

Kada su Čapitosi postali Čapitosi?

Prema tužiocima iz Čikaga, Čapitosi su 2008. godine poslali u SAD 10 tona kokaina. Nedugo potom, duž iste, pacifičke rute, poslali su još 5 tona. 

Tajming je veoma važan jer je u januaru te godine uhapšen Alfredo Beltran Lejva, a policija je na slobodu pustila Ivana Guzmana Salazara. Time se stekao utisak da je El Čapo, vođa Sinaloe, predao vlastima Alfreda u zamenu za sina Ivana.

Kao i obično kada su u pitanju rivalski narko-klanovi, usledio je krvavi rat. Stotine su ubijene, uključujući i jednog El Čapovog sina koji je izrešetan kada je izlazio iz tržnog centra u Kuliakanu, prestonici države Sinaloa. Tada su rođeni Čapitosi koji potom sve više dobijaju na važnosti u hijerarhiji narko-kartela Sinaloa. 

Profimedia
El Čapo izdržava doživotnu robiju u SAD

Danas, sumnja se da ih ima svuda. Tužioci su uvereni da deluju u Kolumbiji, Ekvadoru, Venecueli, Peruu, Panami, Kostariki, Hondurasu, Gvatemali i naravno Meksiku. Bili su aktivni i u Teksasu, Ilinoisu, Nju Džerziju i Arizoni, a kartel je prevozio kokain, met i marihuanu.

Sa druge strane, tužioci iz Njujorka smatraju da njihovih operativaca ima u 45 zemalja.

Uspon fentanila

Njujorški tužioci su se posebno fokusirali na trgovinu sintetičkom drogom fentanilom. Predoziranje ovom drogom postalo je gorući problem u SAD, ali i jedan od vodećih uzroka smrti u poslednje dve godine. Veruje se da hemikalije, potrebne za njegovu proizvodnju, stižu iz Kine u Meksiko gde se potom u posebnim laboratorijama droga pravi i potom šalje u SAD.

Navodno, proizvodnja fentanila je počela u jednoj "skromnoj kući u Kuliakanu" pod rukovodstvom Čapitosa, a onda su usledili napredniji eksperimenti u susednoj meksičkoj državi Durango gde su se inače pravili metamfetamini.

To je jedna od ozbiljnijih optužbi američke strane jer meksičke vlasti, uključujući i predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, insistiraju da karteli ne sintetišu fentanil u Meksiku.

AP Photo/Jae C. Hong
Droga fentanil je zaposela Ameriku

Fentanil je počeo pojačano da se konzumira u SAD 2014, međutim, Čapitosi su tada bili u dvadesetim i tridesetim godinama, pa je malo verovatno da su zaista nadgledali složene operacije pre nego što je kineska vlada počela ozbiljno da reguliše fentanil, a to se dogodilo tek 2019.

Smatra se da se ranije fentanil proizvodio u Kini i direktno slao ka SAD bez ikakvog učešća meksičkih kriminalnih organizacija.

Ipak, nije isključeno da se kartel Sinaloa pozabavio i fentanilom kao što je to bio slučaj sa metamfetaminima. U međuvremenu su meksički karteli postali samoodrživi proizvođači najkvalitetnijih metamfetamina na svetu.

Monopol nad fentanilom i brokeri

Tužioci federalnog suda na Menhetnu su istakli da Čapitosi kontrolišu i rukovode značajnim procentom laboratorija Sinaloe. Navodno, u Meksiko Sitiju imaju distribucioni centar odakle prodaju fentanil ograncima kartela i drugim organizacijama koje ovu drogu mešaju sa drugim narkoticima, poput heroina.

Kako se ističe, Ovidio Guzman Lopez je u proleće 2022. želeo da centralizuje svu proizvodnju fentanila u Sinaloi.

U njujorškoj verziji optužnice se pominje i ime Ane Gabrijele Rubio Zee, rođene u Gvatemali, koja služi kao jedna od glavnih brokera za neophodne hemikalije. Rubio Zea, navodno, sarađuje sa kineskim proizvođačima hemikalija koji rade u Vuhanu i drugim provincijama. Tužioci su naveli Đijanga i Jonghao Vua, zvanog Tim, kao kineske posrednike i "Wuhan Shuokang Biological Technology" kao njihovu kompaniju.

CEPROPIE via AP File
Ovidio Guzman Lopez

Hemikalije različitim rutama stižu do Meksika, pojedine se direktno šalju u tu zemlju, sakrivene u pakovanjima hrane ili zajedno sa drugim legalnim supstancama, a često se za to koriste kineski avio-prevoznici. Međutim, pošiljke se obično šalju preko Nemačke, ali i Aljaske i Kalifornije.

Carstvo vredno 3 milijarde dolara

Njujorški tužioci su naveli da Čapitosi i njihovi saradnici prodaju drogu, prskanu fentanilom, za dolar po piluli u SAD, a kilogram fentanila za oko 1.000 dolara.

Prema izveštaju američke Komisije za borbu protiv trgovine sintetičkim opijatIma iz 2022. godine, u Americi se godišnje konzumira između 3,75 i 5 tona fentanila. Droga se konzumira na dva načina - preko tableta koje se lažno predstavljaju kao oksikontin, ili se mešaju sa "tradicionalnim" narkoticima kokainom ili heroinom.

Nemoguće je tačno proceniti koliko se fentanila stavlja u kokain ili heroin, a kada je reč o mešanju sa tabletama, procenjuje se da se u njih stavlja oko 1,7 miligrama. Dva miligrama su dovoljna da ubiju čoveka.

Imajući te brojke u vidu, karteli stavljaju 1,7 miligrama fentanila u svaku tabletu, a prodaju 5 tona fentanila (za dolar po piluli) što znači da mogu da zarade skoro 3 milijarde dolara na taj način.

Bacali neprijatelje tigrovima

U optužnicama protiv Čapitosa se može pročitati i da su bili poznati po torturi, ubistvima i iznudama, a navodno, pojedine neprijatelje bi bacali i tigrovima koji se nalaze na ranču Ivana Salazara.

Rivale bi mučili na različite načine, uključujući davljenje, ili bi ih podvrgavali strujnim udarima, a sve te gnusne operacije bi sprovodili tzv nini, posebno nasilna grupa sikarija, odnosno, plaćenih ubica.

Youtube/Printscreen
Smatra se da je Ivan Guzman Salazar naslednik El Čapa

Navodno, jedan od ninija je vadičepom meksičkom policajcu izvadio mišić, a onda mu je na ranu sipao ljuti čili sos. Nakon toga, Ivan je upucao policajca.

Kada je reč o naslednicima, veruje se da je Ivan bio El Čapov miljenik i da ga je od malih nogu pripremao da vodi kartel.

Čak je i glumac Šon Pen, koji je 2015. intervjuisao El Čapa, za magazin Roling Stoun napisao da je Ivan naslednik kartela Sinaloa.

Ovidio je bio najmanje popularan sin narko-bosa, ali je imao poznatu devojku. Adrijana Meza Tores je ćerka pokojnig Raula Meze Ontiverosa, koji je bio pripadnik stare garde Sinaloe. Ipak, Ovidio je privukao veliku pažnju kada je meksička policija htela da ga uhapsi pre nekoliko godina, ali je morala da se povuče pred nadmoćnijim pripadnicima kartela.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike