Droga koja razara Ameriku pravi se u Kini, a onda na scenu stupaju i Meksikanci: Ovako izgleda smrtonosni biznis

28.12.2021

20:26

0

Posao koji cveta

Droga koja razara Ameriku pravi se u Kini, a onda na scenu stupaju i Meksikanci: Ovako izgleda smrtonosni biznis
fentanil1 - Copyright Youtube/South China Morning Post

Meksički narko-karteli okreću se ka većim i mnogo produktivnijim laboratorijama koje proizvode sintetičke droge, poput kristal meta i fentanila, udaljavajući se tako od "uobičajenog biznisa" sa opijumom i marihuanom.

Ministar odbrane Meksika general Luis Kresensio Sandoval obelodanio je da je došlo do velike promene u poslovanju kartela jer su zaplene i uništavanje useva prirodno uzgajanih droga opali.

S druge strane, zaplene sintetičkih opioida skočile su za 525 odsto u prve tri godine aktuelne administracije, u poređenju sa prethodnim periodom.

Policija je od 2016. do 2018. zaplenila 559 kilograma fentanila, u odnosu na 3.497 kilograma konfiskovanih u protekle dve godine. 

Meksički karteli uvoze drogu iz Kine, a potom je pretvaraju u tablete ili je mešaju sa drugim narkoticima. U Sjedinjenim Američkim Državama predoziranje opiodima zvanično je vodeći uzrok smrti.

Profimedia
 

- Došlo je do promene u konzumiranju i do promena na narko-tržištu zbog lakše proizvodnje sintetičkih droga - rekao je Sandoval. - Primera radi, karteli ne moraju da plaćaju farmerima da uzgajaju mak i onda prolaze kroz mukotrpan proces sakupljanja opijumske paste od koje se pravi droga.

Uništavanja polja maka su smanjena za više od 50 odsto u poslednje tri godine. Legalizovanjem marihuane u SAD, uništavanja polja te biljke u Meksiku dvostruko su pala.

Međutim, zabeležene su rekordne zaplene metamfetamina, što govori da se ta droga sada više proizvodi i distribuira. Zaplenjen je 54.521 kilogram kristal meta od 2016. do 2018, a u poslednje tri godine taj broj je narastao na 124.735.

Sandoval je naveo da je opao broj laboratorija koje je policija pretresala, ali je zabeleženo da su one sada znatno veće.

Iako vlasti ističu da je sve veći broj zaplena znak uspeha države, meksički analitičar za bezbednost kaže da to ipak može biti loše predskazanje.

U.S. Attorneys Office for Utah via AP
 

- Može biti da je to rezultat velikih napora, ali i veće proizvodnje - rekao je Alehandro Houp.

Kako je dodao, čak i rekordne zaplene nisu nimalo uticale na proizvodnju.

Meksički karteli fentanil presipaju u oksikodon i druge tablete, koje onda često sadrže smrtonosne doze sintetičkih opioida. Njima su preplavili američko tržište, predstavljajući ih kao prave lekove.

Samo u proteklih godinu dana u SAD je od predoziranja umrlo oko 64.000 ljudi.

Kineske narko-laboratorije

Kako se odvija proizvodnja sintetičkih droga u Kini i ko je pravi, opisala je Emili Feng, dopisnica NPR.org iz Kine.

- On je mršav čovek s naočarima. Kolege iz firme za industrijske materijale, gde radi, opisuju ga kao duhovitog ali marljivog radnika, poznatog po belom džipu kojim se vozi gradovima na severozapadu kineskog regiona Ningsja, kako bi upoznao potencijalne klijente. 

- Ljudi i ne slute da se on na internetu predstavlja kao Bendžamin Čen i da tamo vodi potpuno drugačiji biznis - popularan je prodavac hemikalija uz pomoć kojih se pravi moćni sintetički opioid fentanil. NPR ga je identifikovao, ali neće koristiti njegovo pravo ime - navela je Feng na početku priče.

Čeng je jedan od 100 prodavaca koji nude iz svojih laboratorija širom Kine fentanil i srodne hemikalije. Ipak, za medije je odlučno negirao da je upleten u proizvodnju ili prodaju ilegalnih supstanci.

 


Kina je godinama primarni izvor fentanila koji stiže u SAD. U pitanju je jak lek protiv bolova koji se pravi i prodaje na crnom tržištu. Odgovoran je za aktuelnu opioidnu krizu koja vlada Amerikom.

Pod međunarodnim pritiskom, kineske vlasti su zabranile proizvodnju i prodaju fentanila i njegovih varijanti u maju 2019. godine, što je rezultiralo značajnim smanjenjem trgovine tim narkotikom.

Mračna strana Pariza: Postao prestonica kreka, a sada su vlasti odlučile i da zazidaju zavisnike (VIDEO)

Međutim, godinu dana kasnije, Kinezi su stvorili onlajn mrežu, tačnije, tržište namenjeno fentanilu koji se potom brodovima direktno isporučuje američkim i evropskim mušterijama, kao i meksičkim kartelima.

Pojedine supstance su zabranjene u Kini i drugim zemljama, a neke su toliko nove da nisu još stavljene van upotrebe. Teško ih je uočiti, pa samim tim i regulisati njihov protok.

Kineski prodavci hemikalija svoj "rad" kamufliraju složenom mrežom korporativnih entiteta koji su registrovani u zabačenim gradovima u unutrašnjosti zemlje, a tamo koriste sofisticirane metode isporuka. Vešto izbegavaju kontrole, a i policijski pretresi su ređi nego u većim gradovima poput Pekinga ili Šangaja. Hiljade doza mogu biti poslate u malim, sakrivenim paketima.

Zabrana

Kada je Kina počela da zabranjuje komponente srodne fentanilu, to je viđeno kao velika pobeda za američke diplomate i službe koje se bave suzbijanjem narkotika. Godinama su lobirali da Kina uvede strože mere. Međutim, tenzije su se pojačale između administracije predsednika Donalda Trampa i kineskog lidera Si Đinpinga.

- Predsednik Si je rekao da će ovo prestati - tvitovao je Tramp u avgustu 2019. godine.

Kina je odbacila sve kritike, rekavši da su njihove akcije protiv reklamiranja narkotika na internetu i prodaje i isporuke droge bile efikasne.

Brže-bolje smislili novu strategiju

Iako je opao broj isporuka fentanila iz Kine, prodavci su pronašli nov način distribucije tako što su proizvodili i prodavali hemikalije uz pomoću kojih se pravi ta droga.

Bendžamin Čen je samo jedan od mnogih koji je prihvatio novu strategiju. Sa kolegama je u poslednjih 10 godina izgradio poveću onlajn operaciju u "Shanghai Huilitongda Biological Technology Co. Ltd", koja se u knjiga vodi kao farmaceutska kompanija.

Na Fejsbuku, gde promoviše svoje aktivnost, Čen važi za brzog i pouzdanog prodavca, a mnoge zadovoljne mušterije su ostavile svoje komentare.

- Ukoliko on ne može nešto da uradi, niko ne može - glasio je jedan komentar.

Potencijalni klijenti mogu da ispitaju mutne slike određenih praškova i pilula, a Čen im ponekad direktno odgovara, čak im i plaća prevoz do bolnice ukoliko se požale da su se predozirali.

Pod drugim pseudonimima, supstance je otvoreno reklamirao i na Linkedinu, Tviteru i Vimeu pre nego što takva vrsta oglašavanja nije zabranjena.

Pixabay
Narko-biznis se bez problema reklamira na društvenim mrežama

Specijalizovao se za prodaju supstanci koje čine fentanil i koje nisu uvek ilegalne. Nudi i ponekad smrtonosni sintetički opioid, poznat kao pink, i sintetičke kanabinoide.

Veliki broj ovakvih prodavaca može se naći i na Alibabi, a iz te kompanije su za NPR samo kratko rekli da sarađuju sa policijom kada je to potrebno.

Iako strože mere nisu desetkovale proizvodnju fentanila i srodnih hemikalija, dilerima je ipak mnogo teže da plasiraju robu.

Lako se pravi, teško se skriva

Proizvodnja i izvoz fentanila ubrzano se nastavljaju u opskurnim kineskim gradovima. Jedna laboratorija u provinciji Hebej bila je ušuškana u industrijskom skladištu.

Istražitelji su unutra pronašli pozamašnu proizvodnju fentanila, koja se odvijala u dve male sobe dok se "proizvod sušio na trakama u kalupima za pečenje torti".

Hapšenje i racija su naišli na velike pohvale, ali su pokazali koliko je lako praviti sintetičke droge u "domaćoj radinosti" sa osnovnom opremom.

- Ovim se možete baviti bilo gde - rekao je jedan diler.

Pristup internetu omogućava sitnim dilerima da nađu transnacionalno tržište i brodovima šalju svoje moćne isporuke.

Američka policija je saopštila da je veoma teško suzbiti onlajn tržište fentanila jer su mnoge transakcije šifrovane.

- Znamo da se to dešava. Još nismo uspostavili saradnju sa većim internet kompanijama, pružaocima usluga, kako bismo pristupili uređajima za koje znamo da ih karteli koriste - rekao je predstavnik američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA).

Dobili ste poštu

Samo tri meseca nakon zabrane u Kini, u avgustu 2019. godine, američka vlada je izdala upozorenje federalnim agencijama da se isporuke fentanila i sintetičkih droga obavljaju poštanskim isporukama.

Dileri uspevaju da šalju pakete droge, prošvercovane u koferima, kroz međunarodnu mrežu kurira, a mušterije čak mogu da prate i njihovo kretanje širom sveta.

Profimedia
 

Pandemija koronavirusa nakratko je paralisala trgovinu. Veliki broj sastojaka od kojih se prave sintetičke droge proizvodi se u Vuhanu. Međutim, zastoj je bio veoma kratkog veka.

U međuvremenu, u SAD je više od 40 država prijavilo rast predoziranja povezanih sa opioidima. Fentanil, 100 puta jači od morfijuma, vodeći je uzrok smrti kada je reč o predoziranju.

Analitičari kažu da se u Americi sada pojavljuje čitava nova klasa sintetičkih droga - benzimidazola.

Po hemijskoj strukturi razlikuju se od fentanila, ali stručnjaci upozoravaju da su podjednako smrtonosni.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike