Policija Ekvadora upala u meksičku ambasadu: Uhapsili bivšeg potpredsednika (VIDEO/FOTO)

06.04.2024

10:20

0

Meksiko odmah prekinuo diplomatske odnose

Policija Ekvadora upala u meksičku ambasadu: Uhapsili bivšeg potpredsednika (VIDEO/FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/David Bustillos

Vlasti Ekvadora pritvorile su bivšeg potpredsednika Horhea Glasa ušavši nasilno u meksičku ambasadu u Kitu, preneo je Rojters.

Bivši potpredsednik Ekvadora stigao je u meksičku ambasadu u Kitu prošlog decembra i zatražio zaštitu i dobio je pristup za goste. Ekvadorska vlada je kasnije zatražila od Meksika dozvolu da uđe u ambasadu i uhapsi Glasa, ali je policiji odbijen pristup.

Meksička vlada je u petak odlučila da Glasu da politički azil, a Ekvador je rekao da je davanje azila bivšem potpredsedniku nezakonito i zatražio je da se političar izruči.

 

 

Glas, koji je pušten krajem 2022. posle pet godina zatvora zbog mita i kriminalne zavere, osuđen je na šest godina zatvora u decembru 2023. u korupcijskom slučaju u kome je učestvovala brazilska građevinska kompanija Odebreht. Do izdavanja naloga za njegovo hapšenje došlo je nakon što se sklonio u meksičku diplomatsku misiju.

Kito je ranije proglasio meksičku ambasadorku Rakel Serur personom non grata zbog primedbi meksičkog predsednika o izborima u Ekvadoru 2023. godine. Meksički predsednik je zauzvrat rekao da ne namerava da prekida odnose sa Ekvadorom niti da proteruje njegovog ambasadora iz zemlje.

Tanjug/AP Photo/David Bustillos
 

Vlada Ekvadora potvrdila je pritvaranje bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa koji je dobio azil u meksičkoj ambasadi u Kitu, nazvavši policijski napad na meksičku diplomatsku misiju "odbranom nacionalnog suvereniteta", saopštila je u subotu kancelarija predsednika Ekvadora.

- Branimo nacionalni suverenitet, odbacujemo nekažnjivost... Nakon zloupotrebe imuniteta i privilegija koje su date diplomatskoj misiji u kojoj se nalazi Horhe Glas i davanja mu diplomatskog azila, suprotno opšteprihvaćenom zakonskom okviru, sproveden je njegov pritvor - saopštila je na Iksu Kancelarija predsednika Ekvadora Danijela Noboe.

 

 

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador naložio je ministru spoljnih poslova Alisiji Barseni da odmah objavi suspenziju odnosa sa Ekvadorom nakon što je ekvadorska policija upala u meksičku ambasadu da privede bivšeg potpredsednika Ekvadora Horhea Glasa.

- Naša ministarka spoljnih poslova Alisija Barsena me je upravo obavestila da je ekvadorska policija nasilno ušla u našu ambasadu i privela bivšeg potpredsednika te zemlje, koji je bio izbeglica i tražio azil zbog progona i optužbi sa kojima se suočio. Ovo je kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika, pa sam dao instrukcije našem sekretaru da izda saopštenje... da postupi u skladu sa zakonom i da odmah objavi obustavu diplomatskih odnosa sa vladom Ekvadora - rekao je meksički predsednik na Iksu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike