Nije samo Eskobar bio opčinjen životinjama, i drugi narko-bosovi su imali raskošne zoo-vrtove: Jedan ga čak ima i u zatvoru!

07.04.2023

09:18

0

Autor: N. Pavlović

Narkosi bi uzgajali životinje koje simbolišu snagu i moć, poput lavova, tigrova ili jaguara

Nije samo Eskobar bio opčinjen životinjama, i drugi narko-bosovi su imali raskošne zoo-vrtove: Jedan ga čak ima i u zatvoru!
Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell/AP Photo/Fernando Vergara

Iako mogu biti odgovorni za smrt hiljada ljudi, južnoamerički narko-bosovi uživaju popularnost poput rok zvezda ili glumaca, a posebnu pažnju privlače i načinom na koji troše svoje bogatstvo.

O njima se pevaju pesme, snimaju filmovi i grade kultovi ličnosti.

Pošto je većina njih odrastala u siromaštvu, kada su se basnoslovno obogatili živeli su veoma luksuzno, ne štedeći ni pare.

Pablo Eskobar, narko-bos iz kolumbijskog Medeljina, posedovao je hacijendu na kojoj je imao i aerodrom, šest bazena, statue dinosaurusa u prirodnoj veličini i čitavu kolekciju skupocenih automobila i motora.

Profimedia
Hacijenda Pabla Eskobara

Osim toga, on je u svom kraju gradio škole, crkve i bolnice, zbog čega je postao neka vrsta lokalne legende, a pojedinci su ga posmatrali i kao sveca.

Životinje u limbu

Veliki broj narko-bosova ima običaj i da se razmeće bogatstvom kupovinom egzotičnih životinja, a u tome su prednjačili pripadnici meksičkih kartela.

Meksičke vlasti su tokom mnogobrojnih racija i zaplena nailazile na privatne zoo-vrtove u kojima su obitavale životinje koje simbolišu snagu i moć, poput lavova, tigrova i jaguara, kao i velikih zmija, majmuna ili živopisnih ptica.

- Krijumčari vide sebe kao vrhunske predatore u svom lancu ishrane, pa tako u svojim zoo-vrtovima žele da vide i druge predatore. To je izopačen način da se pokaže koliko su mačo, ali i veoma loš kliše - naveo je pre nekoliko godina Artur Džeon iz magazina "Global Animal".

Narko-bosovi poseduju velike hacijende, nalik na one iz kolonijalnih vremena, a kako su sami odrastali u ruralnim područjima, okruženi životinjama, taj način života im se svideo, i pošto imaju novca, spremni su da odu do ekstrema.

Međutim, kada policija stupi na scenu i kriminalci budu pohapšeni, onda se vlasti pitaju šta da rade sa svim tim životinjama.

Prvo se proverava da li su registrovane po zakonu, a ukoliko nisu, konfiskuju se i onda država treba da odluči šta će biti sa njima.

Zavisno od vrste, pojedine životinje se prebacuju u zoološke vrtove, centre za oplodnju ili azile. Pošto veliki broj životinja pripada egzotičnim vrstama, to može predstavljati veliki problem, kako za vlasti, tako i za same jedinke kojima je potrebno specifično stanište.

Među narkosima koji su posebno voleli egzotične vrste bio je Amado Kariljo Fuentes, nekadašnji lider kartela Huarez, koji je u svom vlasništvu imao tigra. Stopama Fuentesa, koji je preminuo 1997. tokom neuspešne plastične operacije, krenuli su mnogi drugi kada je reč o posedovanju egzotičnih vrsta.

Kada je 2008. uhapšen Hesus Zambada, zvani Kralj, vođa kartela Sinaloa, konfiskovano je više od 200 životinja, uključujući majmune, paunove i nojeve. Naravno, na njegovom ranču u središnjem Meksiku pronađeni su i kalašnjikovi i kokain.

Ljubav prema tigrovima

Pojedine životinje, posebno tigrovi, uzgajaju se u privatnim zoo-vrtovima, a onda se krijumčare iz Azije i Afrike u Meksiko. Veruje se da se nekoliko hiljada tigrova u SAD nalazi u privatnom vlasništvu, ali se njihov broj nikada tačno ne može utvrditi.

Članovi kartela Zetas, jedne od najbrutalnijih bandi sačinjene od bivših vojnih komandosa, navodno su i svoje neprijatelje bacali tigrovima.

Pixabay
Vođe kartela su obožavale tigrove

Životinje se koriste i za krijumčarenje, a kriminalci su imali običaj da u njih stavljaju kondome pune droge koja ide za SAD.

Meksikanci su svakako dosta kopirali Eskobara u svojoj ljubavi prema egzotičnim životinjama, ali su svemu dodali i svoj pečat.

El Čapov voz

Nekadašnji lider Sinaloe, Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, koji trenutno izdržava doživotnu kaznu zatvora u SAD, stekao je veliko bogatstvo trgovinom kokainom. Američki tužioci su tokom suđenja naveli da je izgradio carstvo od milijardu dolara, dok je kartel Sinaloa profitirao oko 14 milijardi dolara nezakonitim aktivnostima.

AP Photo/Rebecca Blackwell, File
Hapšenje El Čapa

Jedan od svedoka, Migel Anhel Martinez, zvani El Gordo, otkrio je kako je El Čapo živeo početkom devedesetih. Navodno, imao je četiri privatna aviona kojima je putovao po celom svetu, jahtu "Čapito" od 10 miliona dolara u Akapulku, ali i ranč sa zoo-vrtom. Tamo su se nalazili tigrovi, lavovi i panteri, kao i voz kojim su posetioci mogli da se kreću unaokolo. Prema određenim informacijama, El Čapo je mesečno trošio oko 10 miliona dolara kako bi uživao u takvom načinu života.

Carstvo izgradio u zatvoru

Ektor Rustenford Gerero Flores, zvani Ninjo Gerero, istakao se kao vođa venecuelanske bande Tren de Aragva. Trenutno se nalazi u zatvoru Tokoron odakle nadgleda sve operacije bande.

U Tokoronu, njegova moć se ogleda u tome šta je sve izgradio. Veruje se da unutar zatvora živi u jednoj dvospratnici. U zatvoru se takođe nalaze bazen, teren za bejzbol, koncertna sala, pa čak i mali zoo-vrt.

 

 

Osim toga, svi zatvorenici moraju da plate određenu taksu da bi tamo živeli. Priča se da se radi o sumi od 10-15 dolara, ali nije poznato da li se plaća mesečno ili nedeljno.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike