Ko je uhapšeni El Čapov sin i kako su započeli svoju narko-imperiju? (VIDEO)

09.01.2023

08:17

0

Autor: N. Pavlović

Ovidio je nakratko uhapšen u oktobru 2019. što je prilično osramotilo meksičku vladu

Ko je uhapšeni El Čapov sin i kako su započeli svoju narko-imperiju? (VIDEO)
Predsednik Obrador na konferenciji povodom Guzmanovog hapšenja - Copyright Profimedia

Kada je uhapšen Ovidio Guzman (32), sin ozloglašenog narko-bosa El Čapa, izbili su krvavi sukobi vojske i kartela Sinaloa u Meksiku, a do sada je ubijeno najmanje 30 ljudi.

Ovidio, zvani El Raton (miš), zadržan je u federalnom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem u Meksiko Sitiju.

Ovidio je preuzeo vođstvo nad kartelom Sinaloa nakon što je El Čapo izručen SAD 2017. godine.

Sa svojom braćom, koji su poznati kao Ćapitosi ili "mali Čapoi", postavili su se kao lideri jedne od 4 frakcije kartela.

Uhapšen je uoči posete američkog predsednika Džoa Bajdena Meksiku što je pokrenulo talas nasilja u zemlji.

Vlasti su digle helikoptere, stotine vojnika i oklopna vozila kako bi se obračunale sa kartelom koji je takođe moćno naoružan.

El raton

Podsetimo, Ovidio je nakratko uhapšen u oktobru 2019. što je prilično osramotilo meksičku vladu. Stotine pripadnika kartela je nadjačalo bezbednosne snage u Kuliakanu, pa je Guzman oslobođen.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je kasnije priznao da je lično naredio Guzmanovo puštanje kako bi zaštitio narod.

CEPROPIE via AP File
Hapšenje Ovidija Guzmana 2019. godine

Baš kao i njegovog oca, SAD ga potražuju godinama, a u decembru 2021. godine je Stejt department ponudio 5 miliona dolara nagrade za informacije koje vode do njegovog hvatanja.

Amerika ga optužuje za trgovinu kokaina, metamfetamina i marihuane u SAD. Stejt department je saopštio da su Sinaloine laboratorije metamfetamina odgovorne za proizvodnju do 2.200 kilograma droge mesečno.

Osim toga sumnjiči se da je naredio brojna ubistva, uključujući i jednog meksičkog pevača koji je odbio da peva na njegovoj svadbi.

Kako se u SAD pojačao promet fentanila, sintetičke droge, pritisak da se uhvati Ovidio je postao sve veći.

Kolika je korist od njegovog hapšenja?

Iako je predsednik Obrador pri stupanju na vlast 2018. rekao da će se obračunati sa narko-kartelima, stopa ubistava je nikad veća. Odluka da se 2019. Ovidio pusti na slobodu je potegla kritike da je preslab prema kriminalnim bandama, a nedavno hapšenje bi moglo da ukaže da su sada spremni da im se usprotive.

Ipak, tajming je ključan jer Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo treba da posete Meksiko Siti kako bi se govorilo o bezbednosti, između ostalog.

AP Photo/Martin Urista
 

Ozloglašeni kartel Sinaloa

Kartel Sinaloa, nazvan po istoimenoj meksičkoj saveznoj državi, često se opisuje kao najveća i najmoćnija organizacija za trgovinu droge na zapadnoj hemisferi. U savezu je sa drugim kartelima kako bi štitili jedni druge, a oslanjaju se na veze sa ljudima na visokim pozicijama. Poznato je da su na njihovom platnom spisku mnogi članovi vojske i federalne policije jer su nivoi korupcije astronomski.

U državi Sinaloi se godinama uzgajaju marihuana i opijumski mak od koga se dalje pravi heroin. Skoro sve narko-organizacije u Meksiku imaju svoje korene u ovoj oblasti. To su nekada bile porodice koje su se bavile poljoprivredom, a 60-ih i 70-ih su prešli na proizvodnju droge, uglavnom marihuane. Jedan od prvih trgovaca marihuanom je bio Pedro Aviles koji je kasnije u biznis ubacio svog sina Hoakina Guzmana zvanog El Čapo (kratki).

Profimedia
El Čapo

Aviles je ubijen u obračunu sa policijom 1978. godine. Kasnih sedamdesetih su se različite porodice udružile kako bi prenosile kokain za kolumbijske i centralnoameričke krijumčare. Posao su premestili u Gvadalaharu, u državi Halisko. Sarađujući sa "kolegama" iz Hondurasa, stupili su u kontakt sa poznatim kolumbijskim kartelom Medeljin. Ustanovili su biznis koji je i danas na snazi - transport kokaina avionima i brodovima iz Centralne Amerike i Meksika, i dalje kopnenim putem ka SAD. Koliko su bili odvažni, pokazalo je i ubistvo agenta DEA Enrikea Kamarene 1985. godine.

Kamarenino ubistvo je bio kraj kartela Gvadalahara. Vašington je pritiskao Meksiko da reaguje, a lideri kartela su pobegli. Ostaci frakcija su uspostavili baze širom zemlje. El Čapo i njegov partner, Hektor Luis Palma Salazar, ostali su u Sinaloi.

Profimedia
Šon Pen je intervjuisao El Čapa

Okršaji između frakcija su počeli gotovo momentalno. U novembru 1992. je El Čapo poslao 40 naoružanih muškaraca u Puerto Valjartu gde se održavala zabava kartela iz Tihuane. Ubijeno je 9 ljudi. Zatim je Tihuana 1993. pokušala da uzvrati tako što su pucali na El Čapa na aerodromu u Gvadalahari, ali je umesto njega stradao meksički kardinal! El Čapo je pobegao u Gvatemalu gde je uhapšen dve nedelje kasnije. Palma Salazar je uhapšen 1995.

El Čapo je potom postao poznat po bekstvima iz zatvora, ali je konačno dolijao 2016. i to, kako se veruje, zahvaljujući intervjuu koji je dao glumcu Šonu Penu. U januaru 2017. je izručen SAD, a od tada u Sinaloi vlada bitka za presto između Ismaela Zambade Garsije, zvanog El majo, za koga se veruje da je zapravo uvek i vukao sve konce u kartelu, i El Čapovih sinova.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike