Od El Čapa dobijao milione u koferima: Šta će sve otkriti suđenje bivšem ministru koji je muljao sa narko-kartelom?

26.01.2023

20:13

0

Autor: N. Pavlović

Očekuje se da će suđenje Luni trajati osam nedelja

Od El Čapa dobijao milione u koferima: Šta će sve otkriti suđenje bivšem ministru koji je muljao sa narko-kartelom?
Suđenje Garsiji Luni u Bruklinu - Copyright Elizabeth Williams via AP

U Bruklinu je počelo suđenje nekadašnjem visokom meksičkom zvaničniku Henaru Garsiji Luni zbog navodnog primanja mita od narko-kartela Sinaloa, a američki tužioci su ga optužili da je izdao svoju zemlju.

Odbrana je, sa druge strane, tvrdila da se radi o osveti kartela i da je tužilaštvo izigrano.

Federalni tužioci u Bruklinu su rekli da je Luna - koji je od 2001. do 2005. vodio meksičku verziju FBI-ja, Meksičku federalnu istražnu agenciju, i bio ministar javne bezbednosti od 2006. do 2012. - Sinaloi davao informacije o njihovim suparnicima i osiguravao pošiljke droge u zamenu za desetine miliona dolara.

Garsija Luna je uhapšen 2019. u Teksasu, a naredne godine se izjasnio da nije kriv po pet tačaka optužnice, uključujući i trgovinu kokaina.

Tokom uvodnih obraćanja, tužilac Filip Pimar je rekao da je Garsija sprovodio određena hapšenja i zaplene droge, ali da je to sve bila predstava za javnosti jer je u stvarnosti bio na platnom spisku kartela koji je nekada vodio Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo.

Elizabeth Williams via AP
Tužilac Filip Pilmar

- Optuženi je uzimao njihov novac i izdao zemlju. Osoba koja je trebalo da se bori protiv kartela Sinaloa je zapravo bila njihovo najvrednije oruđe - poručio je.

Tužilaštvo je navelo da će tokom suđenja pozvati članove kartela koji su se u međuvremenu izjasnili krivim i pristali da sarađuju u istrazi. Lunin advokat Sesar de Kastro je rekao da ti svedoci lažu kako bi umanjili svoje kazne i osvetili se čoveku koji ih je uhapsio.

- Nema bolje osvete nego da sahranite čoveka koji je vodio rat protiv kartela. Ne dozvolite da vas pripadnici kartela izigraju - poručio je.

Tokom svog mandata, Luna je usko sarađivao sa američkim agencijama za suzbijanje narkotika i obaveštajnim službama.

Želeći da ukaže na njegovu reputaciju, advokat je poroti prikazao slike na kojima je Luna sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, nekadašnjom američkom sekretarkom Hilari Klinton i drugim tamošnjim zvaničnicima.

AP Photo/Marco Ugarte, File
Henaro Garsija Luna

- Ne postoji novac, nema ni snimaka, fotografija, poruka, mejlova, dokumenata, nikakvih verodostojnih dokaza da je Luna pomagao kartelu - rekao je advokat u uvodnom obraćanju. On je slučaj opisao kao "veoma javnu i ljutu predstavu" američke vlade koja goni nekadašnjeg saradnika.

Tri miliona dolara u koferu

Garsija Luna je jedan od najviših meksičkih zvaničnika koji su optuženi da su pomagali narko-bandama. Bio je zadužen za javnu bezbednost tokom mandata predsednika Felipea Kalderona koji je na ulice poslao vojsku kako bi se obračunala sa kriminalnim organizaciama.

Posle Luninog hapšenja, Kalderon je bio vidno šokiran i u saopštenju je naglasio da nije imao predstavu o tome čime se sve bavio njegov ministar. Pozvao je da se "puna sila zakona" sprovede ukoliko se pokaže da je Luna kriv.

Inače, tokom suđenja El Čapu 2018. godine, brat jednog od njegovih partnera je svedočio da je Luni u koferu dao tri miliona dolara 2005. ili 2006, a još oko pet miliona je dobio 2007. Luna je istakao da za to nema nikakvih dokaza.

Podsetimo, El Čapo je osuđen na doživotnu kaznu 2019. zbog trgovine drogom i naređivanja ubistava, a robiju izdržava u zatvoru "Supermaks" u Koloradu sa jakim obezbeđenjem. 

Profimedia
El Čapo

Suđenje, koje se prati pod budnim okom i u Meksiku, trebalo bi da baci svetlo na dugogodišnji rat protiv kartela koji je od 2006. odneo više od 3.000 života.

Garsija Luna je uz pomoć Vašingtona vodio taj rat, a potom se preselio u Majami gde je živeo u luksuzu, kako su naveli tužioci, zahvaljujući biznismenima kojima je pomagao da sklapaju ugovore o tehnologijii i nadgledanju u Meksiku.

Iako je korupcija u Meksiku vrlo rasprostranjena, slučaj bi mogao da otkrije i koliko su američke vlasti znale o Luninim nezakonitim radnjama i zašto skoro ništa nisu učinile da bi to zaustavile.

Navodno, prema podacima organizacije ProPublica, istražitelji su još 2012. imali saznanja da je Luna sarađivao sa kartelom. Međutim, nije podizana nikakva optužnica, uprkos dokazima.

Tek kada je 2019. svedok na El Čapovom suđenju rekao da je Luni dao kofer sa novcem, tužioci Njujorka su počeli da sakupljaju dokaze koji su doveli do hapšenja.

Očekuje se da će suđenje Luni trajati osam nedelja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike