El Čapov sikario se pojavio pred sudom SAD: Imao veliku ulogu u Sinaloi, a sad mu preti doživotna (VIDEO)

05.04.2023

15:49

0

Autor: N.P.

Gastelum Avila optužen je i da je sprovodio egzekucije za kartel

El Čapov sikario se pojavio pred sudom SAD: Imao veliku ulogu u Sinaloi, a sad mu preti doživotna (VIDEO)
Čolo Ivan je izručen SAD gde mu preti doživotna robija - Copyright Youtube/El Universal

Jedan od uticajnih pripadnika moćnog meksičkog narko-kartela Sinaloa, Horhe Ivan Gastelum Avila zvani Čolo Ivan, pojavio se pred sudom u Vašingtonu da bi se suočio sa optužbama za međunarodnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Optužen je i da je sprovodio egzekucije za kartel.

Gastelum Avila (42) izručen je Americi 1. aprila, a pred sudom se pojavio 3. aprila, precizira se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

Uhapšen je u januaru 2016. zajedno sa svojim šefom Hoakinom Guzmanom, poznatijim kao El Čapo, u Meksiku, dok su bežali od vlasti. Tada je Avila blisko sarađivao sa El Čapom i bio je njegov vodeći sikario, odnosno, ubica.

U sudskim dokumentima piše da je između 2009. i 2016. služio kao visokopozicionirani član kartela Sinaloa, koji su predvodili El Čapo i Ismael Zambada Garsija zvani El Majo.

Avila je radio i kao "plaza bos" u gradu Guamućilu, gde je nadgledao najmanje 200 naoružanih muškaraca, a rukovodio je i trgovinom droge u toj oblasti.

Podsetimo, El Čapo je izručen Americi 2017, a dve godine kasnije je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog trgovine drogom, pranja novca i drugih krivičnih dela.

I Avili preti doživotna robija.

Američka Uprava za suzbijanje droge (DEA) označila je Sinalou kao jedan od dva kartela odgovorna za unos smrtonosne droge fentanila u SAD, koja svake godine ubije više hiljada Amerikanaca.

Predoziranje sintetičkim drogama je postalo jedan od tri vodeća uzroka smrti u SAD u poslednjh nekoliko godina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike