Nedužan proveo 16 godina na robiji, a sad će dobiti 5 miliona dolara: Poznata autorka ga poslala u zatvor, a onda se čudom našao na slobodi

28.03.2023

13:07

0

Autor: N.P.

Alis Sibold je 1991. godine u memoaru "Srećna" opisala strašno iskustvo koje je doživela, a to je bio početak njene veoma uspešne karijere

Nedužan proveo 16 godina na robiji, a sad će dobiti 5 miliona dolara: Poznata autorka ga poslala u zatvor, a onda se čudom našao na slobodi
Entoni Broadvoter je uspeo da skine ljagu sa svog imena - Copyright Youtube/syracuse.com

Država Njujork je pristala da plati 5,5 miliona dolara Entoniju Broadvoteru (62) koji je 16 godina nedužan proveo u zatvoru zbog silovanja poznate spisateljice Alis Sibold.

Broadvoter je tužio državu za naknadu štete nakon što mu je sudija poništio presudu u novembru 2021. godine - skoro 22 godine nakon što je izašao iz zatvora.

Naime, Siboldova je silovana 1981. godine dok je bila studentkinja Univerziteta Sirakuza.

Ona je 1991. godine u memoaru "Srećna" opisala strašno iskustvo koje je doživela, a to je bio početak njene veoma uspešne karijere. Kasnije se proslavila i romanom "Divne kosti" prema kojem je Piter Džekson snimio i film.

- Prvo, želim da se izvinim Entoniju Broadvoteru i da duboko žalim zbog svega kroz šta je prošao - navela je nakon poništavanja presude.

AP Photo/Tina Fineberg, File
Alis Sibold

Istakla je da joj je žao što je i ona bila zaslužna za to što je završio iza rešetaka, tvrdeći da je za to kriv i "pravni sistem pun mana".

Broadvoter je podneo i federalnu tužbu protiv Sirakuze, okruga Onondaga i detektiva i tužioca koji su radili na njegovom slučaju.

Broadvoter je svih ovih godina insistirao na nevinosti, a osuđen je za silovanje 1982. godine i u zatvoru je proveo 16 godina. Najmanje pet puta mu je odbijan izlazak na uslovnu slobodu jer nije želeo da prizna zločin koji nije počinio. Pet puta je pokušavao da obori presudu, ali nije uspeo.

Osuđen je na osnovu dva dokaza - svedočenja Siboldove i "međurasne identifikacije" (počinilac je Afroamerikanac, a žrtva belkinja), i analize dlake.

U memoaru "Srećna", Siboldova je pisala da nije uspela da identifikuje Broadvotera u policijskoj stanici, a detektiv i tužilac su joj kasnije rekli da je pokazala na pogrešnog čoveka, i kako ju je tužilac namerno navodio da promeni iskaz.

Kasnije se utvrdilo i da je analiza dlake bila sporna. To je sve moglo da dovede do drugačije presude da su dokazi jasno predstavljeni tokom suđenja. Američko Ministarstvo pravde takve analize danas smatra neutemeljenim.

- Pre 40 godina, kao istraumirana 18-godišnja žrtva silovanja, odlučila sam da verujem američkom pravosudnom sistemu. Moj cilj 1982. godine je bila pravda, a ne da nastavim nepravdu, i svakako ne da zauvek izmenim život mladog čoveka zbog zločina koji je izmenio moj život - poručila je ranije Siboldova.

Broadvoter je opisao kroz kakve muke je prošao.

Proglašen je krivim kada ga je Siboldova identifikovala na sudu, iako je u policiji ukazala na drugog čoveka.

Producent ga konačno doveo do slobode

Kada je "Netfliks" 2020. po romanu "Srećna" snimao film, izvršni producent Tim Musijante je postao sumnjičav kada se prva verzija scenarija značajno razlikovala od knjige.

Nije sumnjao u tvrdnje Alis Sibold već je smatrao da je tokom suđenja bilo mnogo nelogičnosti i neslaganja.

Youtube/syracuse.com
 

Nešto kasnije, udaljili su ga sa projekta, a on je rešio da unajmi privatnog detektiva Dena Majersa da istraži slučaj.

Majers, koji je 20 godina radio u kabinetu šerifa okruga Onondaga, ubrzo je i sam bio ubeđen da je Broadvoter nedužan. Preporučio mu je advokata J. Dejvid Hamonda.

Kada je Hamond zajedno sa kolegama pogledao transkripte suđenja uočili su ozbiljne propuste što ih je navelo da podnesu zahtev za poništenjem presude.

"Srećna"

Siboldova (58) je u maju 1981. godine bila na prvoj godini fakulteta u Sirakuzi kada je silovana. Nekoliko meseci kasnije, na ulici je spazila Afroamerikanca za koga je bila ubeđena da je njen napadač.

Youtube/syracuse.com
 

- Smešio se dok mi je prilazio. Prepoznao me je. Rekao mi je 'Hej, devojko, zar se ne poznajemo odnekud?' - prisetila se. Tada mu nije ništa odgovorila, ali je bila sigurna da je to čovek koji ju je silovao, pa je otišla u policiju.

Spisateljica je rekla da joj je veoma teško da prebrodi sve što se dogodilo, ali da ostaje tužna činjenica da njen pravi silovatelj nikada nije uhvaćen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike