"Preživeo je noćnu moru": Nedužan proveo 38 godina u zatvoru, sada je konačno ispravljena nepravda (VIDEO)

02.03.2023

18:56

0

Sud je danas proglasio Hejstingsa "faktički nevinim"

"Preživeo je noćnu moru": Nedužan proveo 38 godina u zatvoru, sada je konačno ispravljena nepravda (VIDEO)
Copyright J. Emilio Flores/Cal State LA News Service via AP, Pool

Američki sud u Los Anđelesu proglasio je nevinim Morisa Hejstingsa koji je nedužan proveo više od 38 godina u zatvoru zbog ubistva iz 1983. koje nije počinio.

Hejstings je pušten iz zatvora prošle godine na osnovu DNK dokaza, čije se testiranje dugo čekalo i koje je ukazalo na drugog osumnjičenog.

Sud je u oktobru poništio osuđujuću presudu Hejstingsu na zahtev tužioca u Los Anđelesu i njegovih advokata, a zatražili su i dodatni korak, da se on proglasi nevinim za ubistvo od pre 40 godina. 

Sud je danas proglasio Hejstingsa „faktički nevinim“, što znači da da postoje ubedljivi dokazi da nije počinio zločin.

Okružni tužilac saopštio je da je Hejstings "preživeo noćnu moru " tokom četiri decenije provedene u zatvoru” i da je bio “nepokolebljiv u odluci da dokaže svoju nevinost”. On je saopštio i da odluka suda Hejstingsu otvora put da traži moguću pomoć u vezi sa pogrešnom presudom. 

Žrtva u ovom slučaju, Roberta Vajdermajer, seksualno je napadnuta i ubijena jednim hicem u glavu, a telo je pronađeno u gepeku njenog vozila u gradu Inglvudu u blizini Los Anđelesa.

Hejstings je optužen za ubistvo u posebnim okolnostima, a tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, da bi ga porota proglasila krivim i 1988. godine on je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

On je tvrdio da je nevin od hapšenja i tražio 2000. godine DNK testiranje sperme koja je pronađena u oralnom brisu žrtve, ali je u to vreme tužilaštvo odbilo zahtev, da bi nakon negovog novog zahteva 2021. prošlog juna pokazalo da sperma nije njegova. 

DNK uzorak je odgovarao osobi koja je osuđena za oružanu otmicu i prisilni seksualni odnos sa žrtvom koja je takođe stavljena u gepek vozila. 

Osumnjičeni, Kenet Paknet, umro je u zatvoru 2020. godine, saopštili su tužioci.
Hejstings, koji je imao 69 godina kada je izašao iz zatvora prošlog oktobra, saopštio je novinarima da se molio da dočeka dan svoje slobode.

- Ne stojim pred vama kao ogorčen čovek, samo želim da uživam u svom životu sada kada ga imam - rekao je Hejstings.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike