Slavna književnica poslala nedužnog čoveka u zatvor: 16 godina bio iza rešetaka, a onda se na filmski način utvrdila prava istina!

01.12.2021

17:01

0

Broadvoter oslobođen krivice zahvaljujući jednom producentu

Slavna književnica poslala nedužnog čoveka u zatvor: 16 godina bio iza rešetaka, a onda se na filmski način utvrdila prava istina!
alis sibold - Copyright AP Photo/Tina Fineberg, File

Entoni Broadvoter (61) koji je 16 godina proveo u zatvoru zbog silovanja spisateljice Alis Sibold oslobođen je krivice kada se jedan producent zainteresovao za ceo slučaj.

Broadvoter se rasplakao kada mu je na sudu saopšteno da je oslobođen i da konačno može da skine ljagu sa imena.

Inače, Siboldova je 1991. godine u memoaru "Srećna" opisala strašno iskustvo koje je doživela dok je bila studentkinja. To je bio početak njene veoma uspešne karijere, a kasnije se proslavila i romanom "Divne kosti" prema kojem je Piter Džekson snimio i film.

- Samo se nadam da će možda gospođa Sibold da istupi u javnost i kaže 'Hej, načinila sam užasnu grešku' i izvini mi se. Saosećam se sa njom, ali pogrešila je - poručio je Broadvoter prošle nedelje.

Spisateljica se konačno oglasila posle nekoliko dana.

Youtube/syracuse.com
 

- Prvo, želim da se izvinim Entoniju Broadvoteru i da duboko žalim zbog svega kroz šta je prošao - navela je.

Istakla je da joj je žao što je i ona bila zaslužna za to što je završio iza rešetaka, tvrdeći da je za to kriv i "pravni sistem pun mana".

Broadvoter je svih ovih godina insistirao na nevinosti, a osuđen je za silovanje 1982. godine i u zatvoru je proveo 16 godina. Najmanje pet puta mu je odbijan izalzak na uslovnu slobodu jer nije želeo da prizna zločin koji nije počinio. Pet puta je pokušavao da obori presudu, ali nije uspeo.

Osuđen je na osnovu dva dokaza - svedočenja Siboldove i "međurasne identifikacije" (počinilac je Afroamerikanac, a žrtva belkinja), i analize dlake.

U memoaru "Srećna", Siboldova je pisala da nije uspela da identifikuje Broadvotera u policijskoj stanici, a detektiv i tužilac su joj kasnije rekli da je pokazala na pogrešnog čoveka, i kako ju je tužilac namerno navodio da promeni iskaz.

Kasnije se utvrdilo i da je analiza dlake bila sporna. To je sve moglo da dovede do drugačije presude da su dokazi jasno predstavljeni tokom suđenja. Američko Ministarstvo pravde takve analize danas smatra neutemeljenim.

Youtube/syracuse.com
 

- Drago mi je da je gdin Broadvoter konačno oslobođen, ali ostaje činjenica da je pre 40 godina on postao još jedan tamnoputi muškarac koga je brutalno uništio naš manjkav pravni sistem. Zauvek ću žaliti zbog onoga što sam mu učinila - navela je književnica.

CNN je preneo da će izdavačka kuća koja stoji za knjige "Srećna" zaustaviti prodaju dok ne vide kako sadržaj može da se izmeni.

- Pre 40 godina, kao istraumirana 18-godišnja žrtva silovanja, odlučila sam da verujem američkom pravosudnom sistemu. Moj cilj 1982. godine je bila pravda, a ne da nastavim nepravdu, i svakako ne da zauvek izmenim život mladog čoveka zbog zločina koji je izmenio moj život - dodala je Siboldova.

Broadvoter je opisao kroz kakve muke je prošao.

Po izlasku iz zatvora teško je nalazio poslove, a mnogi poslodavci su ga odbijali kada bi saznali za njegov slučaj.

Njegova žena je želela potomstvo, ali on nije želeo da "dovede decu na ovaj svet zbog toga".

U to vreme, Broadvoter je imao 20 godina i samo što se vratio kući nakon služenja u marincima. Studirao je na Univerzitetu Sirakuza.

Proglašen je krivim kada ga je Siboldova identifikovala na sudu, iako je u policiji ukazala na drugog čoveka.

Filmski preokret

Prošle godine, "Netfliks" je po romanu "Srećna" snimao film, a izvršni producent Tim Musijante je postao sumnjičav kada se pva verzija scenarija značajno razlikovala od knjige.

Nije sumnjao u tvrdnje Alis Sibold već je smatrao da je tokom suđenja bilo mnogo nelogičnosti i neslaganja.

Nešto kasnije, udaljili su ga sa projekta, a on je rešio da unajmi privatnog detektiva Dena Majersa da istraži slučaj.

Majers, koji je 20 godina radio u kabinetu šerifa okruga Onondaga, ubrzo je i sam bio ubeđen da je Broadvoter nedužan. Preporučio mu je advokata J. Dejvid Hamonda.

Kada je Hamond zajedno sa kolegama pogledao transkripte suđenja uočili su ozbiljne propuste što ih je navelo da podnesu zahtev za poništenjem presude.

"Srećna"

Siboldova (58) je u maju 1981. godine bila na prvoj godini fakulteta u Sirakuzi kada je silovana. Nekoliko meseci kasnije, na ulici je spazila Afroamerikanca za koga je bila ubeđena da je njen napadač.

- Smešio se dok mi je prilazio. Prepoznao me je. Rekao mi je 'Hej, devojko, zar se ne poznajemo odnekud?' - prisetila se. Tada mu nije ništa odgovorila, ali je bila sigurna da je to čovek koji ju je silovao, pa je otišla u policiju.

Spisateljica je rekla da joj je veoma teško da prebrodi sve što se dogodilo, ali da ostaje tužna činjenica da njen pravi silovatelj nikada nije uhvaćen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike